Χαιρετισμός Βασίλη Γιόγιακα σε εκδήλωση της Βουλής για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου

giogiakas_edrana

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Βουλής των Ελλήνων και Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής Βασίλη Γιόγιακα στην αφιερωματική επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα της Κάσου: 1824-2024»:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Κύριε Υπουργέ

Κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά της σύγχρονης δημοκρατίας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που με την αυτοθυσία τους επέτρεψαν στην Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Που έβαλαν τα θεμέλια ώστε όλες και όλοι εμείς να απολαμβάνουμε δημοκρατικά αγαθά όπως η ελευθερία, η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια.

Τις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης που ξεκίνησαν το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διαδέχονται οι τοπικές, που είναι όμως το ίδιο σημαντικές και κρίσιμες για την εθνική μας ιστορία.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής Κάσου, με επίσημη επέτειο την 7η Ιουνίου, όταν το μικρό, άνυδρο και ανυπόταχτο νησί στην άκρη του νοτιοανατολικού Αιγαίου έδωσε τον δικό του άνισο αγώνα εναντίον του οθωμανοαιγυπτιακού στόλου.

Οι Κασιώτες αντιστάθηκαν ηρωικά, αλλά νικήθηκαν.

Ακολούθησε γενική σφαγή και καταστροφή του νησιού, με πάνω από 2.000 νεκρούς, ενώ άλλα τόσα γυναικόπαιδα κατέληξαν σκλάβοι.

Τα κασιώτικα πλοία δημεύτηκαν, η καταστροφή της Κάσου ήταν ολοκληρωτική.

Οι Κασιώτες πλήρωσαν με αίμα την πολύτιμη συμμετοχή  των έμπειρων και γενναίων ναυτικών τους στην Επανάσταση του ΄21.

Με τον στόλο τους, πολεμικό, καταδρομικό και εμπορικό  στήριξαν τον αγώνα, ειδικά στην Κρήτη, λαμβάνοντας μέρος σε ναυμαχίες και καταφέροντας σημαντικά πλήγματα στον τουρκικό στόλο σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το ολοκαύτωμα  της Κάσου υπήρξε ένα από τα τραγικότερα επεισόδια της Ελληνικής Επανάστασης, μαζί με την καταστροφή των Ψαρών που ακολούθησε.

Οι άξιοι Κασιώτες μετά το 1829 επιστρέφουν σιγά σιγά στο νησί και ανασυντάσσονται – υπό τον Οθωμανικό ακόμα ζυγό – ως ναυτική δύναμη.

Τον 19ο και 20ό αιώνα, η ανάπτυξη της κασιώτικης ναυτιλίας θα είναι αλματώδης, με την επέκταση των ναυτιλιακών τους εταιρειών στον Πειραιά, το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη.

Η συνεισφορά της Κάσου στην ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας είναι καθοριστική μέχρι σήμερα.

Οι δεσμοί των κοινοτήτων των Κασιωτών στο εξωτερικό με τον τόπο τους παραμένουν ενεργοί και ισχυροί.

Ο χαρακτηρισμός της Κάσου ως «Ηρωϊκής Νήσου», από την Εθνική Αντιπροσωπεία το 2018, είναι μία δικαίωση για τους αγώνες και την διαχρονική προσφορά των Κασίων στο Έθνος.

Η αυτοθυσία και ο ηρωισμός των κατοίκων της μνημονεύεται και τιμάται σήμερα και στη Βουλή των Ελλήνων ως μία από τις κορυφαίες στιγμές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τη διοργανώτρια αρχή, την Επιτροπή για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Κάσου και τον Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου για την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης.

Έχετε αναλάβει ιερό καθήκον!

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω στους εισηγητές και τις εισηγήτριες της σημερινής εκδήλωσης, που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Τέλος, για το θεματικό αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Κάσου, στο Περιστύλιο, έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας – το οποίο θα επισκεφθούμε μετά το πέρας της εκδήλωσης – ευχαριστούμε θερμά το ζεύγος Μίμη και Βασιλικής Χριστοφιλάκη, που μας εμπιστεύθηκαν τεκμήρια από την ιδιωτική τους Συλλογή.

Όπως θέλω να ευχαριστήσω τα άξια στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων, που ανέλαβαν τη σύνθεση του εκθεσιακού αφηγήματος.