Τίποτα νεότερο στα ήδη γνωστά δεν πρόσθεσε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και την απόδοση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο.
Σε επιστολή που απέστειλε στα τέλη Οκτωβρίου ο Δήμος στο ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, το Ταμείο απάντησε πως η εμπιστευτικότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της σύμβασης, μέχρι αυτή να φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, δηλαδή αφού η – όποια – διαπραγμάτευση με τον προτιμητέο επενδυτή θα έχει ολοκληρωθεί.
Όπως ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο και στην συνέχεια η σύμβαση θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή. Στην καλύτερη περίπτωση η κύρωση αναμένεται τον Μάρτιο και στη χειρότερη μέχρι τον Ιούνιο.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι εντός έξι μηνών από την κύρωση της σύμβασης, ο επενδυτής και νέος ιδιοκτήτης της ΟΛΗΓ ΑΕ υποχρεούται να καταθέσει το επενδυτικό του σχέδιο. Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι το επενδυτικό σχέδιο και η όποια δέσμευση για επενδύσεις δεν είναι μέρος της διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά έπεται της παραχώρησης. Και μάλιστα επενδύσεις των οποίων τη μορφή και το χρόνο υλοποίησης, θα επιλέξει ο ίδιος ο επενδυτής, καθώς δεσμευτικό είναι μόνον το 6άμηνο της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου και όχι το περιεχόμενο αυτού.
Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στο Δήμο γίνεται σαφές ότι για την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών –διαδικασία που εξελίσσεται από τον ΟΛΗΓ- η χάραξη και ο επανακαθορισμός αιγιαλού και παραλίας, ο απαχαρακτηρισμός της χερσαίας ζώνης και ο χαρακτηρισμός ως δημόσιο κτήμα. Μόνο τότε θα μπορέσει να αποδοθεί η χερσαία ζώνη και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, αυτό προβλέπεται να γίνει ταυτόχρονα με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης.
Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι ΟΛΗΓ δεν θα καταβάλλει κάποιο ποσοστό επί του τζίρου του στο Δήμο, ενώ ο Δήμος δεν θα έχει τη δυνατότητα ούτε καν να επιβάλλει δημοτικά ή ανταποδοτικά τέλη στους χώρους που θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Οργανισμού.
Σαφές επίσης είναι ότι ο Δήμος δεν θα εκπροσωπείται – όπως άλλωστε και μέχρι σήμερα συμβαίνει – με κάποιο μέλος στο ΔΣ του Οργανισμού κι έτσι ό,τι σχεδιάζεται για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς η τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία να έχουν γνώση και λόγο σ’ αυτό!