Ξεκίνησε την Παρασκευή ο εφοδιασμός των πρατηρίων με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η διανομή στους καταναλωτές ξεκίνησε τη Δευτέρα με μέση τιμή που διαμορφώνεται στη χώρα γύρω στα 0,94 λεπτά το λίτρο και στη Θεσπρωτία από 0,98 λεπτά έως και 1 ευρώ, σύμφωνα με τις τιμές που έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής τα πρατήρια στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Βέβαια η καλοκαιρία των ημερών, μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει τους πρατηριούχους να προβούν σε μεγάλες προμήθειες, καθώς θεωρούν πως οι καταναλωτές «πρώτα θα κρυώσουν και μετά θα παραγγείλουν», ενώ η κρίση σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή και το γεγονός ότι οι καταναλωτές από τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούν και εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, αναμένεται να κρατήσουν τις πωλήσεις χαμηλά.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή: η τιμή στην επαρχία αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 1 ευρώ και στις νησιωτικές περιοχές ακόμη πιο ακριβά, σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.
Η τελική τιμή λιανικής εξαρτάται από το περιθώριο κέρδους των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και των πρατηριούχων ενώ στην Ελλάδα το 50% και πλέον της τελικής τιμής οφείλεται σε φόρους. Μετά τις αυξήσεις του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή του προϊόντος ξεπερνά το 50%.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:
- Nα κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.fuelprices.gr) .
- Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.
- Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
- Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
- Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
- Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.
- Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
- Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25×1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).
- Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 – 6 λεπτά.
- Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).