ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΧΡΙ 1000%

 

 

2011-01-11 22:58:21

 

ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕΧΡΙ 1000%

 

ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!

 

Με την υπ’ αριθμ. 123827/23-12-2010 (ΦΕΚ Β΄ 1991/23.12.2010) κοινή απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, αναπροσαρμόζονται από 23-1-2011 το παράβολο κατάθεσης μήνυσης, το τέλος πολιτικής αγωγής και τα δικαστικά έξοδα της ποινική διαδικασίας ως ακολούθως:

 

1.ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ: α) Επί αποφάσεων Πταισματοδικείου από είκοσι πέντε (25) σε πενήντα (50) Ευρώ. β) Επί αποφάσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από σαράντα (40) σε ογδόντα (80) Ευρώ. γ) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από εκατόν είκοσι (120) σε τριακόσια εξήντα (360) Ευρώ. δ) Επί αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από εκατόν είκοσι (120) σε τριακόσια εξήντα (360) Ευρώ. ε) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από διακόσια πενήντα (250) σε πεντακόσια (500) Ευρώ. στ) Επί αποφάσεων λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από ογδόντα πέντε (85) σε διακόσια (200) Ευρώ. ζ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 663/77 από διακόσια είκοσι (220) σε διακόσια πενήντα (250) Ευρώ. η) Της παραγράφου 4 εδ. Α’ του άρθρου 3 του ν. 663/77 από σαράντα (40) σε πενήντα (50) Ευρώ.

 

2. ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΜΗΝΥΣΗΣ: Το παράβολο μήνυσης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 42 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από δέκα (10) σε εκατό (100) Ευρώ.

 

3. ΤΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: Το τέλος πολιτικής αγωγής που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από δέκα (10) σε πενήντα (50) Ευρώ.

 

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση, που “πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων” μέσα στην “ευδαιμονία των εορτών”, έχει διπλό “στόχο”, σύμφωνα με τους εμπνευστές της : Αφενός να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, με τις υπέρογκες αυξήσεις (μέχρι και 1000% !!) των δικαστικών εξόδων, και αφετέρου να αποτρέψει τους πολίτες από την υποβολή άσκοπων μηνύσεων, και τον περιορισμό έτσι της δικαστικής ύλης, με τελικό σκοπό την επιτάχυνση της ποινικής δίκης .

 

Έχουμε όμως επισημάνει και στο παρελθόν ότι παρόμοια μέτρα που αποσκοπούν καθαρά σε αύξηση των εσόδων και τελικά οδηγούν σε περιστολή βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως αυτό της απρόσκοπτης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, εκτός του γεγονότος ότι είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι και αντισυνταγματικά, εφόσον θίγουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης δεν γίνεται με περιορισμό δικαιωμάτων και ουσιαστικό αποκλεισμό των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών (αυτοί που κυρίως έχουν την ανάγκη δικαστικής προστασίας) από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, ούτε με παραγραφές αδικημάτων (!!), αλλά με ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο των Δικαστηρίων, με οργάνωση σε σύγχρονα πρότυπα , με σύγχρονες υποδομές, με δικαστές εκπαιδευμένους, με υπαλλήλους καταρτισμένους και με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και δικαστικά κτίρια κατάλληλα.

 

Τέλος, το συγκεκριμένο μέτρο είναι και αντιφατικό και μη συμβατό με την όλη πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς, και εξηγούμαι αμέσως: Μας λένε ότι προχωρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου και καταργούν τις ελάχιστες αμοιβές, προκειμένου να υπάρξει μείωση (!!) του κόστους των παρεχομένων υπηρεσιών, και ταυτόχρονα αυξάνουν 1000% τα δικαστικά έξοδα! Αν αυτό δεν είναι αλλοπρόσαλλη και αντιφατική πολιτική, τότε τι είναι ? Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο, και δεν το γνωρίζουμε! Γιατί η δήθεν απελευθέρωση θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον απλό πολίτη, και εξυπηρέτηση του ισχυρού (ασφαλιστικές εταιρίες, Τράπεζες κλπ), που θα μπορεί πλέον –μόνον αυτός- να “συμπιέσει” προς όφελός του την αμοιβή του δικηγόρου.

 

Γι’ αυτό, όσο είναι καιρός, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί, και να πάρει το συγκεκριμένο μέτρο πίσω, γιατί είναι ένα μέτρο που θίγει κυρίως τον απλό πολίτη, που δεν θα τολμάει ούτε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο να περάσει (δεν τολμώ να διανοηθώ ότι αυτή είναι η επιδίωξη όσων σοφίστηκαν το συγκεκριμένο μέτρο) !!

 

 

 

Ηγουμενίτσα 4 Ιανουαρίου 2011

 

Κων/νος Β. Σιντόρης

 

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας