Και μετά το Φλωροβούνι… Ομπρέλα 2! Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σχετική του απόφαση οριστικοποίησε τη χάραξη και την διαδρομή του χερσαίου τμήματος του «Ποσειδώνα», που αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Ηπείρου στην Ιταλία. Και με την απόφαση έρχεται να θυμίσει ημέρες του 2010 όταν η Πέρδικα και τα Σύβοτα είχαν ξεσηκωθεί αντιδρώντας στις εγκαταστάσεις και στη χάραξη του αγωγού. Από τότε βέβαια δεν πέρασαν μόνο δέκα χρόνια… Υπήρξαν και ουσιαστικές αλλαγές στη χωροθέτηση και την αδειοδότηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.
Έτσι ο σταθμός συμπίεσης που αρχικά προβλεπόταν στις ακτές της Πέρδικας μεταφέρθηκε ενδότερα.
Με την σύμφωνη γνώμη ουσιαστικά όλων των τοπικών φορέων έχει χωροθετηθεί στο Φλωροβούνι, όπως είναι γνωστό και από την εγκεκριμένη Περιβαλλοντική Μελέτη.
Τώρα αυτό που οριστικοποιήθηκε είναι η χάραξη του αγωγού από το σταθμό συμπίεσης μέχρι το σημείο της παραλίας όπου θα συναντήσει το υποθαλάσσιο τμήμα του «Ποσειδώνα».
Ο αγωγός λοιπόν θα έχει μήκος 8,2 χιλιόμετρα, θα διέρχεται από τμήματα του Νομού Θεσπρωτίας αλλά και του Νομού Πρέβεζας, κυρίως από δημόσιες εκτάσεις και θα καταλήγει στην τοποθεσία «Ομπρέλα 2».
Για την οριστικοποίηση της χάραξης αυτής είχε γίνει αυτοψία αρμοδίων κλιμακίων πριν από μερικούς μήνες.
Η «Ομπρέλα 2» είναι μία βραχώδης ακτή στα νότια της Πέρδικας.
Το συγκεκριμένο τμήμα του αγωγού δεν αφορά στο έργο του East Med.
Είναι αποκλειστικά τμήμα του «Ποσειδώνα». Οποιοδήποτε άλλος αγωγός φτάσει στην Ήπειρο –εάν και εφόσον- αυτός θα καταλήγει στο Φλωροβούνι όπου θα βρίσκεται ο σταθμός συμπίεσης.
Το ίδιο θα ισχύσει και για τον East Med έργο που βρίσκεται σε στάδιο μελέτης βιωσιμότητας και πολύ μακριά από την χάραξη ή την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα στοιχεία που επισήμως είναι γνωστά για τον συγκεκριμένο αγωγό που φιλοδοξεί να μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ότι θα αποτελέσει από επιμέρους τμήματα:
-165χλμ, υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
-732χλμ υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
-421χλμ. Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
-292 χλμ για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
-17 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
-245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.
Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου.