Με στόχευση σε περιβάλλον – πολιτισμό η 2η πρόσκληση του Adrion

IMG_20180508_102714Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ηγουμενίτσα η ημερίδα ενημέρωσης δυνητικών δικαιούχων του Προγράμματος ADRION (ADRIATIC – IONIAN), με αφορμή την 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό αυτό μηχανισμό.

Η 2η πρόσκληση του προγράμματος θα χρηματοδοτήσει έργα του άξονα 2: Βιώσιμη Περιφέρεια, με μέγιστο προϋπολογισμό 2,5 εκ ευρώ/έργο και ειδικά στις θεματικές προτεραιότητες:

·         Προώθηση της βιώσιμης διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου και

·         Ενίσχυση της διεθνούς ικανότητας αντιμετώπισης της περιβαλλοντική ευπάθειας, του κατακερματισμού και διασφάλιση των υπηρεσιών οικοσυστήματος στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου

Δήμαρχος: Αξιοποίηση των κονδυλίων για άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων

Τις εργασίες της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο οποίος επεσήμανε τα εξής:

«Στόχος των προγραμμάτων όπως και το ADRION είναι να εμβαθύνουν στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Το ADRION όμως ειδικότερα εστιάζει στην περιοχής της Αδριατικής και του Ιονίου. Μια περιοχή με που παρουσιάζει σημαντικές διαφορές. Από τη μια πλευρά, υπάρχουν ορισμένες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές περιφέρειες, οι οποίες κατέχουν παγκόσμια ηγετική θέση στην έρευνα και ανάπτυξη και διαθέτουν άριστες ερευνητικές εγκαταστάσεις και συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων.

Η πλούσια, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου αποτελεί έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, έχει στρατηγική γεωγραφική θέση και τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης του συστήματος μεταφορών.

Από την άλλη, έχει επίσης μεγάλο αριθμό περιοχών που παρουσιάζουν κακές οικονομικές επιδόσεις, περιορισμένες ερευνητικές ικανότητες και ανταγωνιστικότητα. Ορισμένες μάλιστα από αυτές επηρεάζονται από την αύξηση της παραγωγής οικιακών αποβλήτων που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ των κρατών εταίρων, καθώς και οι μεταφορικές συνδέσεις μεταξύ των παράκτιων περιοχών και της ενδοχώρας, υποφέρουν από ανισορροπίες στις δύο ακτές των θαλασσών.

Αυτό είναι και το μεγάλο μας στοίχημα, να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο δυνατό τους κοινοτικούς πόρους προς όφελος των πολιτών μας αμβλύνοντας τις παραπάνω διαφορές..

Εύχομαι στην 2η Πρόσκληση του Προγράμματος να υποβληθούν επίσης αξιόλογες προτάσεις συνεργασίας που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.»

Η ταυτότητα του Προγράμματος

Το ADRION καλύπτει οκτώ κράτη, εκ των οποίων τέσσερα είναι κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία), τρία είναι υποψήφιες χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία) και μία είναι δυνητικά υποψήφια χώρα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Η γεωγραφική περιοχή κάθε κράτους-εταίρου καλύπτει το εθνικό έδαφος εκτός από την Ιταλία, όπου η περιοχή του προγράμματος καλύπτει 12 περιφέρειες και 2 επαρχίες.

To Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας ADRION εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου σχετικά με την εδαφική ανάπτυξη που  αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

Στην 1η πρόσκληση του προγράμματος, που αφορούσε και στους 3 άξονες προτεραιότητας (καινοτομία, περιβάλλον και μεταφορές) υπεβλήθηκαν εγκρίθηκαν μόλις 44 έργα από τις περίπου 400 προτάσεις που υπεβλήθησαν, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκ. ευρώ περίπου.

Απ’ αυτά μόλις 10 εντάσσονται στο άξονα περιβάλλον – πολιτισμός, με συνολικό ποσό χρηματοδότησης 11,1 εκ. ευρώ, αν και πρόκειται για τον πιο δημοφιλή άξονα του προγράμματος με το 60% των προτάσεων που υπεβλήθησαν να διεκδικούν χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο άξονα.  Οι ευρωπαϊκοί διαθέσιμοι πόροι για τη 2η πρόσκληση αγγίζουν το ποσό των 34,35 εκ. ευρώ.