ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΣΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2015 (3/12/2014)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2015. Για να γίνει αναλυτική η συζήτηση χρειάζεται μια πλήρης ανάλυση σχετικά με το πώς κινήθηκε και πώς υλοποιήθηκε ο προϋπολογισμός του 2014 -ένας πλήρης απολογισμός θα έλεγα. Θεωρώ, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2015 με έσοδα τα οποία αγγίζουν τα 50.673.000.000 ευρώ. Είναι αυξημένος ο προϋπολογισμός κατά 2,6% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο το οποίο είχε ψηφιστεί.

ακολουθεί το υπόλοιπο της ομιλίας καθώς και βίντεο

Εδώ χρειάζεται να κάνω μία αναφορά. Όταν ψηφίζαμε το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, η Αντιπολίτευση μας κατηγορούσε τότε ότι ψηφίσαμε νέα μέτρα και περικοπές. Δεν έχει όμως καμία σχέση με την πραγματικότητα, γιατί το μεσοπρόθεσμο είναι ένα σημαντικό εργαλείο, με το οποίο μπορεί να γνωρίζεις επακριβώς πώς πρέπει να πορευτείς τα επόμενα χρόνιά, δηλαδή έως το 2018 και ειδικότερα το 2015 που είναι μία χρονιά αμέσως μετά το μνημόνιο.

Πρέπει να πω ότι κατά την άποψή μου όλα τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην οικονομία μας ακουμπούν στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Για να φτάσουμε ως εδώ, θεωρώ ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ο λόγος ήταν το ότι δεν μπορούσαν, ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις και το κράτος, να ελέγξουν τις δαπάνες.

Υπάρχει αύξηση των εσόδων κατά 883.000.000 ευρώ λόγω της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2015, αλλά αφορά τα έσοδα του 2014.

Εδώ, κύριε Υπουργέ, πρέπει να κάνω μία επισήμανση και αναφορά στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Πρέπει να γίνει μείωση όλων των αντικειμενικών αξιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να γίνουν διορθώσεις στον συμπληρωματικό φόρο που έχει επιβληθεί τόσο στα βιομηχανικά κτήρια όσο και στα αγροτικά κτίσματα.

Έχουμε χρέος, κύριε Υπουργέ, να αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ. Τα έσοδα μπορούν, κύριε Υπουργέ, να συμπληρωθούν από τις περιβόητες λίστες, οι οποίες δεν ξέρουμε πού βρίσκονται έως σήμερα, αλλά ακόμη και από το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το είπα  προχθές και στην Επιτροπή. Γιατί να μην εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών και στα μεγάλα διυλιστήρια, όπως εφαρμόστηκε σχεδόν σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων ανά την Ελλάδα;

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα έσοδα προβλέπεται μείωση κατά 30% από το φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης -μία μικρή ανάσα για τα νοικοκυριά- ειδικότερα σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όπως είναι και τα Γιάννενα.

Και εδώ χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, η παρέμβασή σας. Πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες οι οποίες υπάρχουν σε περιοχές με υψόμετρα, όπως είναι στην Ήπειρο, στα Γιάννενα, αλλά και σε άλλες περιοχές, οι οποίες είναι στη Β Ζώνη αντί αν είναι στην Α Ζώνη. Αυτό συμβαίνει στα Γιάννενα, όπου σήμερα που μιλάμε έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες από όλη την Ελλάδα.

Επίσης, προβλέπεται και μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Εδώ πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση για κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου λόγω των συζητήσεων που γίνονται με την τρόικα. Είναι  μικρές βέβαια οι παρεμβάσεις αλλά σημαντικές, και αυτό φαίνεται στην κοινωνία.

Πάμε τώρα στο σκέλος των εξόδων, το οποίο φθάνει στα 49.224.000.000 ευρώ. Οι δαπάνες είναι αυξημένες μόνο 170 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο. Κι αναφέρομαι συνέχεια στο μεσοπρόθεσμο, γιατί είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Και δεν χρειάζεται καμία τρόικα να παρακολουθεί, αρκεί η Κυβέρνηση να το τηρεί σωστά.

Η ανάλυση των δαπανών έχει ως εξής: Για μισθούς και συντάξεις και πρόσθετες παροχές 18.650.000.000 ευρώ. Εδώ να πούμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται συζήτηση πλέον για μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε άλλες παροχές. Για ασφάλιση και περίθαλψη και κοινωνική προστασία 13.931.000.000 ευρώ. Για λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις 5.399.000.000 ευρώ. Εδώ μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να υπάρχει μείωση δαπανών. Για παράδειγμα, αναφέρω τα ενοίκια όλων των δημοσίων κτηρίων. Όπως, επίσης, μπορούν να αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.  Να σταματήσουν κάποιοι να μιλούν για ξεπούλημα. Εμείς λέμε «ναι» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ούτως ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.

Οι αποδιδόμενοι φόροι είναι 2.796.000.000 ευρώ. Είναι αισθητά μειωμένοι και οι αποδιδόμενοι φόροι στον Α’ και Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εδώ, είπαμε ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα και όχι άλλες μειώσεις πλέον, γιατί ούτε η πρωτοβάθμια ούτε η δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες υποχρεώσεις.

Προβλέπεται αποθεματικό ενός δισεκατομμυρίου για να καλύψει έκτακτες ανάγκες. Η πληρωμή των τόκων ανέρχεται στα 5.700.000.000 ευρώ. Εδώ, φαίνεται ότι το ποσό αυτό έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φτάνοντας προς το τέλος των μνημονίων χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση, ούτως ώστε το ποσό αυτό να μειωθεί κι άλλο. Η κατάπτωση των εγγυήσεων είναι στα 813 εκατομμύρια ευρώ.

Έρχομαι στο τελευταίο σκέλος των εξόδων που αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 6.400.000.000 ευρώ. Εδώ, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και ειδικότερα από τα συναρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση, ώστε να γίνει πλήρης απορρόφηση όλων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και να υλοποιηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Το ποσό θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι. Χώρες όπως η Ελλάδα που μαστίζεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση, μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέντε χρόνια μετά το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, το 2015 σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμό και για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο θα έχουμε πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Σίγουρα το γεγονός αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας και σίγουρα δεν είναι αποτέλεσμα των εξαγγελιών του σημερινού Πρωθυπουργού με τα διάφορα Ζάππεια. Και το λέω αυτό για να μην ξεχνάμε και το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

 Η δημοσιονομική απόσταση που καλύψαμε -γύρω στα 27 δισεκατομμύρια από το 2009 μέχρι σήμερα- οφείλεται κατά 80% περίπου στις αποφάσεις που σήκωσε μόνο του το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και ένα χρονικό διάστημα με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Η Νέα Δημοκρατία σκοπίμως αποσιωπά το τίμημα που πλήρωσε η χώρα με την άρνηση της να συνεργαστεί και να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια την περίοδο 2010-2012, γιατί αν στήριζε από την αρχή, χωρίς τα Ζάππεια που εξέθρεψαν τους αγανακτισμένους, θα είχαμε προχωρήσει ταχύτερα στην επίτευξη των στόχων και με μικρότερο κόστος.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Παπαδήμου το μόνο που ενδιέφερε τη Νέα Δημοκρατία τότε, ήταν το αν οι εκλογές θα γίνουν τη δεύτερη ή την τρίτη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2012 και όχι η εφαρμογή του  PSI, πράγμα το οποίο το βιώνουμε και σήμερα. Ο Φλεβάρης είναι κοντά. Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ας προσέξει πολύ καλά τι πρέπει να λέει και πώς πρέπει να πάμε σε εκλογές ή αν πρέπει να πάμε σε εκλογές και πώς πρέπει να πορευθούμε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί φαίνεται ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

Όλα αυτά είναι για να μην εμφανίζονται κάποιοι ως δήθεν σωτήρες. Σωτήρες είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όσοι από την αρχή «έβαλαν πλάτη», για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και όσοι σύρθηκαν στην πορεία καταλαβαίνοντας την πραγματικότητα και σταματώντας την εξαπάτηση των πολιτών.

Σήμερα, τον τότε ρόλο της Νέας Δημοκρατίας τον έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μιλάει για την ανάπτυξη, για τις ευρωπαϊκές ιδεοληψίες που διαιωνίζουν τις υφεσιακές πολιτικές στην Ευρώπη και προτείνει μία συμμαχία των χωρών του Νότου για την ανατροπή των ιδεοληψιών αυτών. Επί της ουσίας δεν λέει τίποτα, αλλά μάλλον καιροφυλακτεί, κοιτάζοντας την επομένη των εκλογών την πλήρη στροφή, ξεχνώντας την κατάργηση και τα σκισίματα των μνημονίων.

Δεν ανήκω, βέβαια, σ’ αυτούς που λένε πως όλα είναι καλά καμωμένα. Αυτό το γνωρίζετε. Έχω πει πολλές φορές την άποψή μου με ευθύτητα και με συγκεκριμένες διαφωνίες. Υπάρχουν τομείς, όπου όλοι πιστεύω θα θέλαμε να γίνουν περισσότερα, αλλά η δημοσιονομική πραγματικότητα δεν μας το επιτρέπει.

Στην καταπολέμηση της ανεργίας, στη φορολογική πολιτική, στην ανάπτυξη, στην κοινωνική πολιτική σίγουρα θα θέλαμε περισσότερα. Εδώ είμαστε να δούμε έστω την αποδοτικότερη αξιοποίηση των υφισταμένων δυνατοτήτων.

Το ΠΑΣΟΚ είναι, άλλωστε, ο φορέας που χαράσσει τις γραμμές και τις πολιτικές που προσπαθούν να δώσουν έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής διάστασης της πολιτικής μας και το κάνει σε πάρα πολλούς τομείς. Έχουμε καταθέσει και έχουμε ενσωματώσει στην κυβερνητική πολιτική και στον προϋπολογισμό δράσεις και κατευθύνσεις που δίνουν κοινωνικό προσανατολισμό.

Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής γίνονται βήματα και δεν υπάρχει καμία δυσκολία να επαναλάβω πως είναι το πεδίο, στο οποίο μπορεί και πρέπει να επενδύσει η χώρα, εάν επιθυμεί πραγματική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με πλήρη ενεργοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, αξιοποίηση διαδικασιών εξαγωγής για φέτα και ροδάκινα, επέκταση αυτής της διαδικασίας σε ψάρια, κρασί και ελαιόλαδο, προγράμματα προώθησης εξαγωγών, αύξηση μεριδίου εξαγωγών αγροτικών προϊόντων για βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και νέας αλιευτικής πολιτικής για το 2014-2020, υλοποίηση ειδικού τομεακού προγράμματος για την κτηνοτροφία με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της χώρας, υλοποίηση προγράμματος για ενίσχυση καλλιέργειας ψυχανθών και αναχλόαση βοσκοτόπων, απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, χρηματοδότηση παραγωγικής διαδικασίας από τράπεζες και από προγραμματισμένη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεις ετησίως.

Πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ολοκλήρωση αξιολόγησης όλων των εποπτευομένων ΔΕΚΟ, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενίσχυση της συμβολής της έρευνας και της καινοτομίας των ερευνητών σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, υλοποίηση ανοικτών διαγωνισμών μικρής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δοθούν συνολικά 706 εκατομμύρια ευρώ έναντι 513 εκατομμυρίων το 2014 και περίπου 657 εκατομμυρίων το 2013. Από αυτές τις δαπάνες, μειωμένες προβλέπονται οι καταναλωτικές δαπάνες. Οι δαπάνες για μεταβιβαστικές πληρωμές είναι δραστικά αυξημένες, 331 εκατομμύρια σε σχέση με 131 εκατομμύρια το 2014 και 203 εκατομμύρια το 2013, ενώ το 2015 δεν θα πραγματοποιηθούν απαλλοτριώσεις.

Από τον προϋπολογισμό των Υπουργείων σημαντικό μέρος των πιστώσεων προβλέπεται να διατεθεί για την κάλυψη ενισχύσεων στη γεωργία, για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες και εγγειοβελτιωτικά έργα, επιδοτήσεων για περιβαλλοντικά προγράμματα και προγράμματα, όπως η εξισωτική αποζημίωση και η πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών.

Επίσης, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει τα έργα του γεωργικού τομέα, έργα υποδομών για βελτίωση συνθηκών μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Όλα αυτά αποτελούν σίγουρα ένα θετικό βήμα. Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά δεν μπορώ και να υποβαθμίσω το γεγονός των αυξημένων πόρων σε έναν τομέα που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Όμως, χρειάζεται και συνδυασμός θεσμικών ενεργειών και σωστός συντονισμός στην αξιοποίηση των πόρων. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώνουμε την κρίση και κυρίως την βιώνουν οι πολίτες, που μας απαξιώνουν συνολικά και χωρίς διακρίσεις. Οφείλουμε να καταλάβουμε την άποψή τους, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε στα βασικά στοιχεία που θα αποτρέψουν την οπισθοδρόμηση και θα μπορέσουν να διαμορφώσουν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης για τους πολίτες και όχι για τους αριθμούς.

Κανένας δεν μπορεί να προβάλλεται ως άμεμπτος και καθαρός και κανένας ως σωτήρας. Τη χώρα θα τη σώσουν οι πολίτες με τις θυσίες τους. Εμείς πρέπει απλά να είμαστε ειλικρινείς, να μην επανέλθουμε στις λογικές που δημιούργησαν την κρίση και να μην προβαλλόμαστε ως δήθεν μοναδικοί και αλάθητοι.

Η συνεννόηση, ιδιαίτερα μεταξύ όσων έχουν να δώσουν ένα προοδευτικό πρόσημο, πρέπει να είναι ο στόχος, χωρίς μικρομεγαλισμούς και αλαζονείες και χωρίς αγκυλώσεις και προσωπικά καπρίτσια.

Σας ευχαριστώ.