Σούλι 2018: Μνήμη και οφειλόμενη τιμή στους αγωνιστές

34268569_257322551497208_7033417660582854656_nΜε την απαιτούμενη λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους επισήμων και επισκεπτών, κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Σούλι οι τριήμερες εκδηλώσεις σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος του Κουγκίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, κ.κ Τίτος, ο οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης και Βασίλειος Γιόγιακας, ο βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννης Στέφος, o βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Παππάς, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κα Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Ιωάννης Λώλος, οι δήμαρχοι Σουλίου, , Πάργας και Δωδώνης, Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, Αντώνης Νάστας και Χρήστος Ντακαλέτσης αντίστοιχα, η αντιπεριφειφεριάρχης πολιτισμού Αντιγόνη Φίλη, ο διοικητής της 8ης μεραρχίας πεζικού Ταξίαρχος Δημήτρης Μπολομίτης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Λιμενικού Σώματος Ηπείρου και Ιονίων Νήσων Αρχιπλοίαρχος Κων/νος Λαμπρόπουλος, ο διοικητής της περιφερειακής διοίκησης Ηπείρου της πυροσβεστικής Αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

34216338_2153547541542836_2908381488678436864_nΤο πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό του Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας. Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.

Στο βουλευτήριο πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνος δέηση, προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από την Δήμαρχο Σουλίου και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε και ο 7ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών με μεγάλη συμμετοχή, που διοργάνωσε ο Δήμος Σουλίου σε συνεργασία με τον Σ.Κ.Α. Παραμυθιάς στα πλαίσια των ετήσιων ιστορικών εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα και την αυτοθυσία του καλόγερου Σαμουήλ. Νικητής ο Αρης Τσίπης για πολλοστή φορά στη συγκεκριμένη διαδρομή. Στην 2η θέση τερμάτισε ο Αγρινιώτης Γιάννης και την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος. Ο Αγώνας ήταν απόστασης 10 χλμ., θετικής υψομετρικής ανάβασης 550 μ. και διεξήχθη μέσα από μοναδικές διαδρομές και μονοπάτια του Σουλίου. Η εκκίνηση δόθηκε στις 09:00΄ στην κεντρική πλατεία της Γλυκής Θεσπρωτίας (υψόμετρο 50 μ.) και ο τερματισμός ήταν στον ιστορικό χώρο στα Πηγάδια Σουλίου (υψόμετρο 600 μ.). Στους νικητές δόθηκε ένα πιστό χειροποίητο αντίγραφο (σε μικρότερο μέγεθος) της σουλιώτικης πάλας (σπαθί).

Είχαν προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου, εκδηλώσεις στην Παραμυθιά, με μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα, από την Ήπειρο, την Κρήτη, τον Πόντο, την Πελοπόννησο και την Θράκη, στο πρ. σχολείο Bvlgari από τον  Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξυλοκέριζας Κορίνθιας, τον Ποντιακό Σύλλογο Κλείτου Κοζάνης και τη Θρακική Εστία Σερρών.

Μήνυμα Μ. Κάτση για τις εορτές Σουλίου και την ανατίναξη του Κουγκίου

Το ιστορικό Σούλι με όλα εκείνα που συμβολίζει, έρχεται διαρκώς να μας υπενθυμίσει ότι κανένας αγώνας δεν είναι καταδικασμένος όταν είναι δίκαιος, καμία θυσία δεν είναι μάταιη όταν πρόκειται για την ελευθερία.

Οι Σουλιώτες ζούσαν σε έναν τόπο φτωχό και άγονο, αλλά η φλώγα της επιθυμίας τους για να ζήσουν ελεύθεροι, ήταν αρκετή ώστε να ριζώσουν στα απόκρυμνα βουνά του Σουλίου. Ήταν η κινητήρια δύναμη για να πολεμήσουν με αυταπάρνηση τον κατακτητή. Ήταν αυτή που γέννησε το Κούγκι και το Σέλτσο.

Οι πανανθρώπινες αξίες που συμβολίζει το Σούλι είναι διαχρονικές. Τα μηνύματά του παραμένουν επίκαιρα και οφείλουμε να τα αφουγκραζόμαστε. Η παρουσία μας στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους Σουλιώτες και την προσφορά τους στις επόμενες γενιές, ειδικά σήμερα που υπάρχει προσπάθεια να ακυρωθεί η αξία της ιστορικής μνήμης κυρίως για τη νέα γενιά.