21 εκπαιδευτικοί φεύγουν, ένας έρχεται

Με κενά θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά καταγγέλλουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί

Μόνο… βιβλία φαίνεται πως θα έχουν φέτος οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού υπάρχουν αμφιβολίες για την ύπαρξη ικανού αριθμού εκπαιδευτικών, ώστε να καλύπτουν τις διδακτικές ώρες, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα.

Μόλις 225 δάσκαλοι και καθηγητές πρόκειται να προσληφθούν φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αφήνοντας χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.
Πάντως, το πρώτο κουδούνι θα συνοδευθεί σίγουρα από κινητοποιήσεις, αφού ήδη οι Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ την ημέρα του αγιασμού, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν δίωρη διαμαρτυρία στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Οι δάσκαλοι κάνουν ήδη λόγο για επιβεβαίωση των πλέον δυσάρεστων προβλέψεων, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία το Φθινόπωρο, εάν δεν λάβουν τις απαραίτητες κρατικές επιχορηγήσεις.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στις προσλήψεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων Στέφανος Σίντος, αναφέρθηκε στους αριθμούς, που περιγράφουν γλαφυρά την κατάσταση.
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρόκειται να προσληφθούν 40 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων μόνο πέντε δάσκαλοι και οι υπόλοιποι νηπιαγωγοί. Όλα αυτά τη στιγμή που φέτος συνταξιοδοτήθηκαν 1674 εκπαιδευτικοί. Την περασμένη χρονιά, είχαν συνταξιοδοτηθεί 1913 εκπαιδευτικοί, ενώ είχαν γίνει 133 προσλήψεις.
«Η φετινή αναλογία προσλήψεων αγγίζει μόλις τη μια πρόσληψη ανά 21 αποχωρήσεις κατά μέσο όρο, όταν η δέσμευση της χώρας απέναντι στην τρόικα είναι μια προς πέντε», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση τους εκπαιδευτικού έργου.
«Η πολιτική αυτή που ακολουθείται την τελευταία τριετία συρρικνώνει την εκπαίδευση, αφήνει χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και αντικαθιστά τους μόνιμους με αναπληρωτές και ωρομισθίους, που στοιχίζουν λιγότερο και δεν έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα», σημείωσε.
Η εκπαιδευτική κοινότητα καλεί την Πολιτεία να δώσει στα σχολεία τα απαιτούμενα για την λειτουργία τους χρήματα καθώς, είναι γνωστή η παρακράτηση, μέχρι στιγμής, της β’ δόσης της επιχορήγησης, που θα έπρεπε να έχει δοθεί τον Απρίλιο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την εν γένει λειτουργία των σχολείων και ειδικότερα την θέρμανση, αφού ο αυξημένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα βάλει «φωτιά» και στους σχολικούς προϋπολογισμούς.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία