Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την ανεργία και την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, δεν επιβεβαιώνουν απλώς το σημείο «μηδέν» στο οποίο έχει περιέλθει η Ήπειρος, αλλά δείχνουν, ότι η κατάσταση έφθασε στο «μη παρέκει» και ότι κάθε άλλη χρονοτριβή θα αποβεί καθοριστική για το μέλλον των κατοίκων, ειδικά των νέων.
Είναι φανερό, ότι πλέον η περιοχή μας και όσοι ζουν σε αυτή, ξεπέρασαν τα όριά τους, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε ψυχικά. Μένει βέβαια αυτό, να το αντιληφθεί και η Πολιτεία. Εφιάλτης η ανεργία…
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο τελειώνουν όλα, είναι η ανεργία. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν όμως το μήνα Μάιο (η κατάσταση προφανώς θα έχει χειροτερέψει μέχρι σήμερα), η Ήπειρος έχει δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα, 24,9% (έναντι 23,1% Πανελλαδικά).
Το πόσο δραματική έχει γίνει η κατάσταση αρχίζει και φαίνεται, όταν κάποιος κάνει τις συγκρίσεις με τους προηγούμενους μήνες. Έτσι λοιπόν, φέτος τον Απρίλιο η ανεργία ήταν 24,7%, τον Μάρτιο 24,2%, το Φεβρουάριο 23,3% και τον Ιανουάριο 23%.
Όσο για το πού ήταν πέρυσι το Μάιο; Τότε, βρισκόταν 6,3 μονάδες πιο κάτω, στο 18,6%! Ουσιαστικά, μέσα σε ένα χρόνο, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και βέβαια θα συνεχίσει να το κάνει, εάν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα ακόμη, δεν ληφθούν μέτρα μείωσής της.
Πάνω από 1 εκ.
Σε όλη την Ελλάδα οι άνεργοι ανέρχονται σε 1.147.372 άτομα, ενώ σε σχέση με το Μάιο του 2011, αυξήθηκαν κατά 311.041. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στους νέους. Η κατάσταση, δυστυχώς, αντί να αλλάξει, κάθε μήνα χειροτερεύει. Έτσι, το Μάιο η ανεργία στις ηλικίες 15-24 διαμορφώθηκε στο 54,9%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 25-34 στο 31,6%.
Βέβαια, το γεγονός, ότι η ανεργία πλήττει κυρίως και πάνω απ΄ όλα τις παραγωγικές ηλικίες, φαίνεται ότι δεν… συγκινεί κανέναν, αφού κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί κονδύλια Ευρωπαϊκά, που προορίζονται για την ανεργία των νέων και γενικότερα για την απασχόληση. «Η νέα Κυβέρνηση, οφείλει άμεσα να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η τραγική εικόνα…» λένε συμπολίτες.
Καταρρέει η οικοδομή…
Την ίδια ώρα, η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο –και στη χώρα γενικότερα- καταρρέει. Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που ανακοινώθηκαν επίσης χθες και αφορούν το μήνα Μάιο στην περιοχή μας, τόσο ο όγκος, όσο και η επιφάνεια μειώθηκαν σημαντικά, ενώ υπήρξε, σε σύγκριση με το Μάιο του 2011, αύξηση των αδειών κατά μόλις 1 (100 έναντι 99).
Συγκεκριμένα, ο όγκος μειώθηκε κατά 27,3% και η επιφάνεια κατά19,6%, όταν Πανελλαδικά στις δυο αντίστοιχες κατηγορίες οι μειώσεις ήταν 7,4% και 5,8%. Όσον αφορά τις άδειες, Πανελλαδικάμειώθηκαν κατά 31,2%.
Για να αρχίσει να δουλεύει και πάλι η οικοδομή, επιβάλλεται να …πέσουν λεφτά στην αγορά και να νιώσει ο κόσμος ξανά ασφαλής. Ότι δηλαδή, μπορεί να κάνει κάποια κίνηση.
Εκατοντάδες επαγγέλματα…
Βέβαια, από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η οικοδομή στην Ήπειρο, χάνουν εκατοντάδες επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή.
Χιλιάδες άνθρωποι μένουν στην ανεργία και το βιοτικό τους επίπεδο καταποντίζεται. Όπως έλεγε χθες αναγνώστης του «ΠΡΩΪΝΟΥ ΛΟΓΟΥ», «στο χωριό μου, από τους 100 τεχνίτες και εργάτες, δουλεύουν πλέον περιστασιακά οι τέσσερις- πέντε». Αυτό και μόνο αρκεί για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος.
Διάλυση κοινωνικού ιστού…
Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, δοκιμάζεται καθημερινά, όλο και πιο έντονα η συνοχή του κοινωνικού ιστού στην περιοχή μας, αφού έχουν αυξηθεί ραγδαία όσοι ζουν υπό το όριο της φτώχειας.
Την ανάγκη του κόσμου για βοήθεια, τη βλέπει κανείς στις κοινωνικές δομές των Δήμων, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κ.α. Αντί όμως να ενισχυθούν αυτές οι κοινωνικές δομές, αποδυναμώνονται και κοντεύουν να κλείσουν οριστικά, αφού μειώνονται συνεχώς τα κονδύλια που προορίζονται για αυτές!
Είναι προφανές, ότι δεν μπορεί από τη μια να ζητάμε μείωση των δαπανών και από την άλλη να περιμένουμε, ότι ως δια μαγείας θα λυθούν προβλήματα, τόσο οικονομικά, όσο και τα κοινωνικά.
Η νέα Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, την οποία κληροδότησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Τόσο η καταστροφική διετία του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και η μεταβατική Κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία ελάχιστα ασχολήθηκε με εσωτερικά θέματα.
Κανείς δεν περιμένει να λύσει μεμιάς όλα τα προβλήματα, όμως όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, τόσο η οικονομία και η κοινωνία (που συνδέονται άρρηκτα) θα έχουν ελπίδες να ξεπεράσουν την κρίση.