Για 25 χρόνια η παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Παρατείνεται για τρεις εβδομάδες ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Εντός του πρώτου 3μήνου 2018 οι διαγωνισμοί για Αλεξανδρούπολη – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα

Για 3 εβδομάδες θα παραταθεί ο διαγωνισμός παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, ο οποίος είχε καταληκτική ημερομηνία την 26 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην Ηγουμενίτσα ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος.

Ο κ. Ξενόφος επισκέφθηκε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια των επικείμενων παραχωρήσεων των 13 Περιφερειακών Λιμένων που διαχειρίζεται το Ταμείο.

Όπως δήλωσε, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης των Λιμένων Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, τα οποία, όπως ανέφερε, σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό, θα δημιουργήσουν ένα αναπτυξιακό τόξο που θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης θα έχουν ορίζοντα 25ετίας, ενώ σημείωσε πως ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκφραστεί θα αποφασιστεί το είδος και οι υπηρεσίες που θα παραχωρηθούν, σημειώνοντας πως μέλημα του ταμείου είναι η όποια αξιοποίηση να έχει θετικό αντίκτυπο και στην τοπική κοινωνία που περιβάλλει τα παραχωρούμενα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος συνοδευόμενος από τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Παρασκευή 19/01/2018.

Τον κ. Ξενόφο, υποδέχθηκε στα γραφεία  του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Νταής. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δράσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια.

Ο κ. Νταής ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών της Β’ Φάσης  και τη λειτουργία αυτών, καθώς και τα αποτελέσματα διαχείρισης των τελευταίων ετών. Τόνισε παράλληλα, ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η υλοποίησης των έργων της Γ1 φάσης που αφορά το εμπορικό τμήμα του λιμένα. Σχετικά με το θέμα του Επιχειρηματικού Πάρκου (Εμπορευματικού Κέντρου) Ηγουμενίτσας, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πορεία του έργου Adri-up, καθώς και τα επόμενα βήματα. Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της Χερσαίας Ζώνης. Τέλος ο κ. Νταής ενημέρωσε για τις δράσεις στον τομέα της κρουαζιέρας, τις προοπτικές που προσδίδουν τα έργα που προστέθηκαν στο δυναμικό του λιμένα και οι κινήσεις του Οργανισμού για την ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα με την προώθηση ενεργειών για την ανάπτυξη του δικτύου Μαρινών σε Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Σύβοτα.

Ο κ. Ξενόφος κατά την παρουσία του στην Ηγουμενίτσα, επισκέφτηκε τους Επιβατικούς Σταθμούς Τ1 και Τ2 και τους χερσαίους και λιμενικούς χώρους του Λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και τους χώρους δικαιοδοσίας του Οργανισμού Λιμένος στην Πλαταριά και τα Σύβοτα.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη ο κ. Ξενόφος ανέφερε:

«Η σημερινή επίσκεψη είναι στα πλαίσια μιας στρατηγικής που αρχίζουμε να ξεδιπλώνουμε και να σχεδιάσουμε ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων με την προσέγγιση να μπορέσουμε να αντιληφθούμε καταρχήν ως ταμείο και ως διοίκηση τη δυναμική που έχουν τα λιμάνια, να αφουγκραστούμε την προοπτική που έχουν και να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία καλή εικόνα στα πλαίσια της ευθύνης διαχείρισης των λιμανιών που έχουμε. Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η πρωτοβουλία και η ευθύνη η διαχειριστική που έχουμε δεν είναι μία στείρα αν θέλετε διαχειριστική προσέγγιση την οποία ακολουθούμε. Στο ταμείο για μας πλέον και στο σχεδιασμό που έχουμε είναι πολύ κρίσιμο και το αναπτυξιακό και το κοινωνικό κυρίως αποτύπωμα που αφήνουν αυτές οι πρωτοβουλίες και αυτές οι παρεμβάσεις που καλούμαστε να ικανοποιήσουμε.

Είναι χαρακτηριστικό να πω ότι, για να δώσω και ένα παράδειγμα για να γίνει πιο αντιληπτό, ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το λιμάνι της Κέρκυρας από τη μία μεριά στο ένα άκρο της Εγνατίας, και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ανατολική πλευρά ουσιαστικά διαμορφώνουν μαζί με τον οδικό άξονα ένα αναπτυξιακό τόξο που έρχεται να συμπαρασύρει την Βόρεια Ελλάδα.

Άρα η επιλογή ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι με κριτήριο αν έχει μικρή ή μεγάλη αξία, αν θα πουλήσουμε ή όχι ένα περιουσιακό στοιχείο. Είναι να διαχειριστούμε κυρίως το περιουσιακό στοιχείο με ένα τρόπο που να έχει και να αφήνει παράπλευρα οφέλη κατά αρχήν στο ίδιο το περιουσιακό στοιχείο αλλά και να προσδίδει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και ειδικά στους χώρους και στην κοινότητα που περιβάλλει αυτό το περιουσιακό στοιχείο.

Υπάρχει μία μελέτη η οποία έχει διεξαχθεί σε πρώτο βαθμό που είναι προφανές ότι αναδεικνύει και την ελκυστικότητα του Λιμένα της Ηγουμενίτσας και φυσικά την ελκυστικότητα του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης.  Δεν είναι τυχαίο ότι οι επισκέψεις μου, μαζί με το λιμάνι της Κέρκυρας, οι επισκέψεις μου έχουν ξεκινήσει από αυτά τα τρία σημεία.  Είναι σαφές ότι η ιδιαιτερότητα και το θετικό αποτύπωμα που αφήνουν οι λιμένες και καλή πορεία που μέχρι στιγμής έχουν μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε την διαχείριση μαζί με μία δημιουργική προσέγγιση.

Είναι μια πρόκληση αρκετά δύσκολη αναμφισβήτητα και δεν αναφέρομαι μόνο στο χαρτοφυλάκιο των υποδομών αλλά επειδή αυτό εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική του Ταμείου και σε ένα σύνολο υποχρεώσεων για το 2018, τα οποία αν μπορέσουμε – και αυτό είναι κάτι κρίσιμο για την κοινωνία να ακούσει – αν μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό ποσοστό επιτυχίας, ένα καλό αποτέλεσμα, αυτό είναι ουσιαστικά, ένα σημαντικό καύσιμο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αποκτά ύψος και να διατηρήσει αυτό το ύψος.

Νομίζω ότι το 2018 είναι μία κρίσιμη χρονιά γιατί πλέον μιλάμε σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και σχεδιασμό για μία έξοδο από το πρόγραμμα, οπότε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφήνει ένα αποτύπωμα συνέπειας και αποτελέσματος αντιλαμβάνεστε ότι βοηθάει όλη αυτή την προσπάθεια της χώρας στο να μπορέσουμε πλέον να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το λιμάνι θα παραχωρηθεί στο σύνολό του ή θα παραχωρηθούν επιμέρους δραστηριότητες ο κ. Ξενόφος απάντησε:

Αυτή τη στιγμή ακριβώς και ο λόγος της επίσκεψης είναι μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους επιμέρους τομείς που έχει τη δυναμική ή όχι ένας λιμένας, να αφουγκραστώ και εγώ ο ίδιος και τις σκέψεις της διοίκησης του λιμένα και πραγματικά να πάμε σε μία προσέγγιση η οποία θα ισορροπεί ανάμεσα σε μία προοπτική και μία δυναμική που μπορεί να έχει μία δραστηριότητα του λιμένα ή μία ή δύο δραστηριότητες του λιμένα αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να είναι ένας λιμένας ο οποίος να παραμένει ζωντανός και να μπορεί να έχει ένα ρόλο στην επόμενη μέρα.

Είμαστε σε ένα σχεδιασμό ακόμα, σε μία συζήτηση, δεν έχουμε φτάσει στο επόμενο βήμα που λέγεται κίνηση Α ή Β αλλά σίγουρα δεν έχουμε αν θέλετε παρωπίδες και δεσμεύσεις «ή Όλα ή τίποτα». Είναι κάτι με ένα δημιουργικό πνεύμα θέλουμε να διαχειριστούμε και να αποφασίσουμε πού θα πάμε.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το Δήμο Ηγουμενίτσας ο κ. Ξενόφος σημείωσε:

Πάλι θα σας μιλήσω για τη στρατηγική μας και την προσέγγιση την οποία έχουμε: το λιμάνι είναι κομμάτι της πόλης και η πόλη αγκαλιάζει το λιμάνι.  Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητα. Πρέπει λοιπόν να συνυπάρχουν και οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι γέφυρες συνεργασίας να είναι τέτοιες που να μπορούν να έχουν αμφίδρομες θετικές επιπτώσεις.

Αυτά είναι πράγματα για τα οποία ενημερώνομαι, είναι πράγματα που θέλω να μάθω.  Έρχομαι από την Κέρκυρα όπου είναι χαρακτηριστικό ότι παραλιακός άξονας έχει ουσιαστικά δοθεί στο Δήμο.  Ο Πρόεδρος εδώ με ενημέρωσε για ένα τμήμα του λιμένα που έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά είναι παραδείγματα και προσεγγίσεις που δείχνουν ότι συμπορευόμαστε σε αυτή την ανάγκη μιας καλής συνεργασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τύχη των εργαζομένων απάντησε:

Ο προγραμματισμός μας είναι εξίσου σημαντικός: Δεν είναι μόνο οι παραχώρηση του περιουσιακού στοιχείου, η διαχείρισή του αυτή καθεαυτή αλλά και ποια είναι η επόμενη μέρα για το λιμένα. Είναι εξίσου σημαντικό το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε: τι κάνει ο λιμένας στην επόμενη μέρα; τι χρειάζεται να κρατήσει; ποιός θα είναι ο ρόλος των ανθρώπων;

Και η απάντηση βρίσκεται στη δέσμευση ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειριζόμαστε εν κενώ.

Και αυτό που σας είπα για το κοινωνικό αποτύπωμα δεν είναι κενό λόγου. Αναμφισβήτητα πάντα μπορεί οι ευελιξίες που έχουμε να μην είναι αυτές που θέλουμε να έχουμε. Αλλά ο στόχος είναι να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε αν θέλετε πνοή και ασφάλεια για την επόμενη μέρα για τους ανθρώπους και ένα ρόλο στον εκάστοτε Λιμένα για την επόμενη μέρα.

Ερωτώμενος για το είδος των υπηρεσιών που θα παραχωρηθούν ο κ. Ξενοφός απάντησε:

Ο στόχος μας είναι να παραχωρήσουμε υπηρεσίες οι οποίες ανεξάρτητα είναι κερδοφόρες ή όχι έχουν μία δυναμική και μία προοπτική, που ενδεχομένως ο λιμένας στη δικιά του μεμονωμένη προσέγγιση, παρά το πολύ καλό αποτέλεσμα που έχει μέχρι σήμερα, κοιτώντας μπροστά ενδεχομένων δεν έχει τα κεφάλαια και δεν έχει τους πελάτες για να κεφαλαιοποιήσει με το μέγιστο δυνατό τρόπο για το καλό των ανθρώπων και για το καλό του παραλιμένιου χώρου. Πελάτες και εργασία που υπάρχει εκεί έξω και που ενδεχομένως ακόμα έρχεται αλλά όχι με τη δυναμική που θα θέλαμε.

Να προσθέσω ότι πρέπει να κρατήσουμε κάτι δεδομένο: ότι υπάρχει μία δέσμευση και μία υποχρέωση του Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στους θεσμούς. Καλώς- κακώς, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο και υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Το ΤΑΙΠΕΔ καλείται σε αυτή την δέσμευση στην οποία υπάρχει να μπορέσει να διαχειριστεί κάτω από τον μανδύα που σας περιέγραψα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς τα εκεί κινούμαστε.  

Ερωτώμενος για τη διάρκεια της παραχώρησης και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών παραχώρησης, σημείωσε:

Το χρονικό διάστημα παραχώρησης ακουμπάει πάνω στη σύμβαση παραχώρησης και θα είναι μέχρι το 2042. Μιλάμε περίπου για 25 χρόνια.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, θέλω να πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα μπορέσει να έχει οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και ενδεχομένως για τα συγκεκριμένα λιμάνια που διαπιστώνουμε και στη συνέχεια σε συζητήσεις και συμφωνίες με τους πρόεδρους των λιμένων που βλέπουν να έχουν μία δυναμική προοπτική, ενδεχομένως να μπορούμε να δούμε και κάτι πιο χειροπιαστό. Σε συγκεκριμένα δηλαδή λιμάνια να μπορέσουμε να έχουμε ξεκινήσει και τη διαγωνιστική διαδικασία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Θέλει όμως χρόνο για ωριμάσει. Θα προσληφθούν σύμβουλοι συγκεκριμένα για τα λιμάνια, να αντιληφθείς το ενδιαφέρον που υπάρχει, θα γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με αξιολόγησης των προσφορών, με 2ο γύρο αν θέλετε επαφών για να μπορέσουμε να αντλήσουμε και να πιέσουμε για όσο καλύτερους όρους, θέλει χρόνο μέχρι να οριστικοποιηθεί αυτή η διαδικασία.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού ανακοίνωσε ότι «θα παραταθεί περίπου για 3 εβδομάδες και εκεί θα κλείσει»!

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, όπως τις κατέγραψε το thespro.gr