Συνάντηση με την ΕΤΑΔ θα επιδιώξει ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής για να διερευνήσει τις προθέσεις της εταιρείας για το Ξενία της Πόλης. Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι οι λόγοι της παραχώρησης εξέλειπαν καθώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν λειτουργεί πλεον κανένα τμήμα στην Ηγουμενίτσα, ενώ δεν έχει παρουσιάσει – όπως είχε υποσχεθεί – κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για το συγκρότημα. Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας απευθυνόμενος στην Υπουργό Πολιτισμού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πρέβεζα ανέφερε ότι το Ξενία πρέπει να αποκτήσει και πάλι ζωή, να γίνει ένα τοπόσημο για την πόλη και μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο να αποτελέσουν πόλο ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή με επιστολή του ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας προτείνει στην ΕΤΑΔ τη δημοπράτηση και αξιοποίηση του Ξενία από ιδιώτες.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής, στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονομής του σήματος πιστοποίησης του Μουσείου, ανέφερε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου της βιώσιμης αστικής ανάπλασης του βόρειου τμήματος του παραλιακού μετώπου, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες, κατασκευαζόμενες και αναμενόμενες άλλες πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές υποδομές (πολιτιστικός πολυχώρος στο πρώην ΕΙΝ, ποδηλατόδρομος για Δρέπανο, Μαρίνα κ.α.). Με συγκεκριμένα έργα, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, ο Δήμος προχωρά στην ανάταξη της ευρύτερης περιοχής του Μουσείου, με στόχο – μεταξύ άλλων – τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την αναμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, πέριξ του κτηρίου.
Ταυτόχρονα, η αποτελεσματική λειτουργία του Μουσείου, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της πόλης μας, ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού και για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε με την ΕΦ.Α., τον Ο.Λ.ΗΓ. και τουριστικούς φορείς για την ένταξη του Μουσείου σε οργανωμένα πακέτα και προγράμματα επισκέψεων και περιηγήσεων, με επικέντρωση στον τουρισμό κρουαζιέρας, τομέα που παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας τόνισε ότι δεν νοείται ανάπλαση της περιοχής αυτής, χωρίς το ζωντάνεμα του κτηρίου του Ξενία, το οποίο έχει περιέλθει πλέον σε άθλια και επικίνδυνη από κάθε άποψη κατάσταση, με αποκλειστική ευθύνη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο έχει εγκαταλείψει πλήρως, τόσο τις υποδομές και εγκαταστάσεις, όσο και την προοπτική επανάχρησης του χώρου.
Επειδή, το κτήριο είναι αναγνωρισμένο μνημείο της αρχιτεκτονικής και της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (ως ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του κορυφαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη) ο Δήμαρχος ζήτησε τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στην προσπάθεια διάσωσης του μνημείου και καθορισμού των όρων επανάχρησης του χώρου, ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος πολιτιστικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών δράσεων. Εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επαφές και συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (Πανεπιστήμιο, ΕΤ.Α.Δ., ΥΠ.ΠΟ. κ.α.) ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία, ανάδειξη και επανάχρηση του ΞΕΝΙΑ, προκειμένου να καταστεί ένα πραγματικό τοπόσημο για την πόλη.