Συγχώνευση (κατάργηση;)29 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

kalamas1

kalamas1«Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, μαζί με τον Υφυπουργό Μανούσο Βολουδάκη, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ενοποίησης των 29 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Ν.Π.Ι.Δ.) που εποπτεύονται από το Υ.Π.Ε.Κ.Α., σε 14 φορείς.

Επιβεβαιώθηκε ότι, όχι μόνο δεν θίγεται ή απειλείται ο οικολογικός σκοπός των ενοποιημένων φορέων, αλλά αντιθέτως διατηρείται η αυτοτέλεια τους, ενώ οι δραστηριότητες τους εξορθολογίζονται και γίνεται εν τέλει πιο αποδοτική η διαχείριση των πόρων τους και συνεπακόλουθα πιο αποτελεσματική η προστασία του περιβάλλοντος.
Από την συνάντηση διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων και αποφασίστηκε τα δύο Υπουργεία να βρίσκονται σε διαρκή και στενή επικοινωνία τόσο στο θέμα την αναδιάρθρωσης της διοίκησης όσο και σε αυτό της ενοποίησης των εποπτευόμενων  φορέων.”
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση στις αρχές του Αυγούστου ανακοινώθηκε η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. 

Έναν περίπου μήνα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των Φορέων Διαχείρισης η διαδικασία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Στην Ήπειρο

Για τους Φορείς της Ηπείρου προβλέπεται η κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, οι αρμοδιότητες του οποίου προτείνεται στο σχέδιο να μεταφερθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου, για τις ανάγκες έρευνας και διαχείρισης της περιοχής της Παμβώτιδας.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα αποτελέσει, εφόσον υλοποιηθεί, την κορωνίδα αντιδράσεων από πολλούς τοπικούς φορείς, που αντιδρούν ήδη σε αυτή την προοπτική. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος που εξέφρασε την έκπληξή του, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση. Ο κ. Φίλιος, σε δηλώσεις του στην “Ελευθερία” των Ιωαννίνων, χαρακτήρισε θέμα αρχής για τον Δήμο Ιωαννιτών, να αναλάβει σε περίπτωση κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τη λίμνη Παμβώτιδα. «Το Π.Δ της λίμνης θα πρέπει να ξεκινά στο πρώτο του άρθρο με την επισήμανση ότι την αποκλειστική διαχείριση των θεμάτων της λίμνης την έχει ο Δήμος Ιωαννιτών. Να τελειώνουν αυτές οι συζητήσεις και οι παρεμβάσεις. Δεν γίνεται να έχουν όλοι δικαίωμα παρέμβασης και αρμοδιότητες για τη λίμνη και ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι εκτός», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να επιφυλαχθεί για την αντίδραση και τις ενέργειες του Δήμου, μόλις λάβει στα χέρια του κάποιο επίσημο έγγραφο.

Τι αναλαμβάνει η Περιφέρεια

Σύμφωνα με το Σχέδιο για τους καταργούμενους φορείς, αναφέρεται πως οι Φορείς που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τη βοήθεια κατά τόπους επιτροπών με μέλη – επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο κάθε περιοχής, εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, καθώς και ΜΚΟ. Οι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις εγκεκριμένες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών που αναλαμβάνουν ενώ η εποπτεία θα ασκείται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ. Ο Φορέας που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των καταργούμενων Φορέων, θα είναι ο δικαιούχων των προγραμμάτων και των δράσεων που εκπονούν οι Φορείς που συγχωνεύονται καθώς και των πόρων και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά. Οι εργαζόμενοι Οι εργαζόμενοι των καταργούμενων Φορέων μεταφέρονται αυτοδίκαια στο νέο Φορέα για όλη τη διάρκεια σύμβασής τους και του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου μεταφέρονται επίσης στο νέο Φορέα με καθήκοντα ανάλογα των προσόντων τους και των αναγκών του νέου Φορέα.

Λογικές οι άλλες συγχωνεύσεις

Για τους υπόλοιπους φορείς διαχείρισης της Ηπείρου οι προτάσεις είναι:

συγχωνεύεται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου με τον Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου σε ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Πίνδου» με έδρα στα Ιωάννινα και με δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού συγχωνεύεται με τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και τον Φορέα Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, σε ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτ. Ηπείρου και Μεσολογγίου» με έδρα την Άρτα και με δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων.

Στα αξιοσημείωτα του προτεινόμενου σχεδίου το ότι από τους πέντε καταργούμενους Φορείς Διαχείρισης, μόνο οι αρμοδιότητες του Φορέα της Παμβώτιδας μεταφέρονται γενικώς και αορίστως στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι αρμοδιότητες των άλλων Φορέων μεταφέρονται σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών.

Τέλος, έντονο είναι το «άρωμα» πολιτικής παρέμβασης και προφανέστατων εξυπηρετήσεων για την παραμονή ως έχουν μέχρι σήμερα έξι Φορέων Διαχείρισης της χώρας. Πρόκειται για τους Φορείς του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, του Ολύμπου, της Σαμαριάς και του Όρους Πάρνωνα, οι οποίοι παραμένουν ως έχουν, λόγω της διεθνούς αναγνωρισιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί και αυτό αποδεικνύει εν πολλοίς τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις, ότι ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Πρεσπών συστάθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, χωρίς να έχει καν συγκροτηθεί το διοικητικό του συμβούλιο.

Δήλωση του Περιφερειάρχη για τους φορείς διαχείρισης

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο κατάργησης και συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, και ιδιαίτερα της Λίμνης των Ιωαννίνων, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Πιστεύω ότι ο ρόλος της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας σήμερα, είναι πρώτος όσον αφορά τη Λίμνη Παμβώτιδα. Εκεί μπορούμε να συνυπάρχουμε άπαντες Δεν είναι θέμα να είμαστε εμείς και να μην είναι οι άλλοι. Δεν ξέρω πως σκέφτονται, τι θα γίνει. Εγώ ήμουν αυτός που στήριξε μέχρι σήμερα το Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, όταν άλλοι δεν το έκαναν. Το κράτος σε αυτή τη φάση βρίσκει άλλον τρόπο δράσης και δικαίωμά του είναι να κάνει έναν Φορέα. Και είναι δικαίωμά του να πει και ποιοι θα συμμετάσχουν. Δεν είμαι αυτός που θα κρίνει αυτές τις αποφάσεις, αλλά ο εναγκαλισμός κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι είδαν τους Φορείς μόνο και μόνο για δική τους προβολή ή για δική τους συμμετοχή σε θέματα περιβάλλοντος, νομίζω ότι προβληματίζει. Και πρέπει τα στελέχη που θα υπάρχουν εκεί, να είναι από την περιοχή. Να δίνουν λόγο και αύριο. Όσον αφορά τη λίμνη Παμβώτιδα, δεν θα τσακωθούμε με κανέναν. Αλλά νομίζω ότι όταν θα πάρει μια απόφαση το Υπουργείο, θα είναι για όλες τις λίμνες και όχι για κάθε μια ξεχωριστά».

Δήλωση του επικεφαλής του Αύριο για την Ήπειρο Γιάννη Παπαδημητρίου για τους Φορείς Διαχείρισης

            Το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε μια λογική οικονομιών κλίμακας, όπως θέλει να πιστέψουμε η κυβερνητική προπαγάνδα. Το βασικό κίνητρο ήταν και παραμένει η προώθηση των «φαστ τρακ» επενδύσεων και η εκχώρηση κρίσιμων περιβαλλοντικών αγαθών στο μεγάλο και μικρό ιδιωτικό κεφάλαιο, με άμβλυνση των όποιων αντιστάσεων των Φορέων Διαχείρισης.

            Οι πραγματικοί στόχοι αυτού του σχεδίου αποκαλύπτονται και από την επιλεκτική εξαίρεση ορισμένων Φ.Δ. της χώρας από τις συγχωνεύσεις αλλά και από την μεταφορά της αρμοδιότητας στην κρίσιμη περίπτωση της λίμνης Παμβώτιδας. Είναι εξωφρενικό ότι ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις κατάργησης Φ.Δ. οι αρμοδιότητες μεταβιβάζονται σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών, οι αρμοδιότητες του Φ.Δ. Παμβώτιδας μεταβιβάζονται στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικά, δηλ. στην απόλυτη δικαιοδοσία μιάς Περιφερειακής Αρχής, η οποία έχει επιβεβαιώσει την αδιαφορία της για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της λίμνης, από το Προεδρικό Διάταγμα μέχρι την αδειοδότηση των ξενοδοχείων και από την οριοθέτηση μέχρι τα νέα πλωτά, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει αναγάγει την πελατειακή λογική και την εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων συμφερόντων σε αποκλειστική φροντίδα της.   

Είναι ευνόητο ότι η παράταξή μας αντιτίθεται όχι μόνο στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και σε κάθε κατάργηση ή συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους, αποτελούν κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία και για την Ήπειρο και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό έργο για την προστασία και ανάδειξη της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

                                                                                                   4-9-2012

                                                                                   

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *