Ζάππειο: Αναβολή για τις 4 Φεβρουαρίου

https://s.kathimerini.gr/resources/2016-10/z12-thumb-large.jpgΤην αναβολή της συζήτησης της αίτησης της Cleverbank AE, με την οποία ζητάει την… παραχώρηση του Ζαππείου Μεγάρου για… αναπτυξιακούς σκοπούς, για τις 4 Φεβρουαρίου 2020, πέτυχε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με την  παράσταση της στο Εφετείο Αθηνών την Τρίτη 14/10/2019.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Cleverbank με τη νέα αυτή αίτησή της (είχε υποβάλλει ανάλογη αίτηση το 2015, η οποία απερρίφθη το 2017, ενώ έχει προσφύγει και στο Άρειο Πάγο), ζητά βασιζόμενη σε μνημονιακούς νόμους και διατάξεις, την αλλαγή από το δικαστήριο της βούλησης του δωροθέτη Ευαγγέλη Ζάππα, με την οποία το Ζάππειο αφήνεται «στον Ελληνικό Λαό», έτσι ώστε αυτό να μπορεί να… παραχωρηθεί προς… αξιοποίηση, παρά την περί αντιθέτου βούληση του δωροθέτη:

Κάτι τέτοιο θα ήθελε να αποτρέψει ο δωροθέτης γι’ αυτό και στη διαθήκη του φρόντισε να τονίσει ότι όχι μόνο οι συγγενείς του, αλλά και «πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίους αυτής να τους υποχρεώση διά του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».

Η διοίκηση της Πανηπειρωτικής προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου, στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμοι κι άλλοι Ηπειρώτες προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα και να δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο που θα εμποδίσει την εκποίηση του Ζαππείου.

Την ίδια στιγμή, τεράστια κινητοποίηση εμφανίζεται από Ηπειρώτες της ομογένειας, οι οποίοι με μηνύματα τους προτίθενται να συνδράμουν είτε υλικά είτε νομικά στην αποτροπή της εκποίησης του Ζαππείου.

Ποια είναι η… «Έξυπνη Τράπεζα»

Η Cleverbank, που διεκδικεί το Ζάππειο, είναι συμβουλευτική εταιρία στην Ελλάδα που σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαχειρίζεται την αξία των brands,  Ιστοσελίδα της επιχείρησης δεν στάθηκε δυνατό να βρεθεί, ούτε και ισολογισμός της από το 2012 και μετά!

Πρόεδρος της Cleverbank και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Δημήτρης Τζιώτης.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τζιώτης

Πολιτικός επιστήμονας, επικοινωνιολόγος, πρώην υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υποψήφιος δήμαρχος Βουλιαγμένης απέναντι στον Κασιδόκωστα, ο κ. Δημήτρης Τζιώτης είναι επίσης ένας από τους 17 κατηγορούμενους σε υπόθεση διαφθοράς που αποκαλύφθηκε το 2014 στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου «συμβουλευτικές» εταιρείες ζητούσαν μίζα ενώ παράλληλα εξέδιδαν πλαστές εγγυητικές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρείες και ενδιαφερόμενους ιδιώτες που ήθελαν να πάρουν χρήματα από τα επενδυτικά προγράμματα.

Πρόκειται για ένα αρκετά γνωστό πρόσωπο στους πολιτικούς κύκλους.

Το 2006 επιχείρησε να γίνει δήμαρχος Βουλιαγμένης. Σκόνταψε όμως πάνω στον πανίσχυρο τότε Γρηγόρη Κασιδόκωστα και έλαβε μόλις 9% έναντι 36%. Ο επικοινωνιολόγος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το 2004 ήταν η χρονιά που γράφτηκε μέλος του κόμματος. Την ημέρα που πήγε για πρώτη φορά να ψηφίσει την μοναδική υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την αρχηγία του κόμματος.

Τρία χρόνια μετά κατέβηκε ως υποψήφιος πρόεδρος και στην πορεία αποσύρθηκε. Με την οικογένεια Παπανδρέου συνδέθηκε αρκετά στενά. Κυρίως με τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού Νίκο.

Κατά καιρούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσέφερε τις συμβουλές του σε θέματα στρατηγικής, στα υπουργεία Άμυνας, Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού και Εξωτερικών. Στους πελάτες της Cleverbank στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται εταιρίες και οργανισμοί όπως EOT, METAXA, Helexpo, Όμιλος Μαμιδάκη, Αθήνα 2004, Ολυμπιακός, ΟΠΑΠ, Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και Infote.

Επίσης φέρεται να δούλεψε με το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του 2004, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Επιτροπή Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τον Δήμο Αθηναίων και με την Ιταλική Ελιά, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο του 2015. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το σύνθημα «Πρώτη Φορά Αριστερά» ήταν δική του ιδέα. 

Το όνομα του κ. Τζιώτη εμφανίζεται σε 3 τουλάχιστον κατασκευαστικές – επενδυτικές εταιρείες: στην εταιρία Blue Riviera, η οποία ερευνάται από την Οικονομική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των πλαστών εγγυητικών, στην επενδυτική – κατασκευαστική εταιρία Design Resorts, και σε μια άλλη επενδυτική – κατασκευαστική εταιρία με την επωνυμία My Island.

Λεπτομέρεια: Ο κ. Τζιώτης είναι ένα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη Λίστα «Λαγκάρντ» που είχαν καταθέσεις στο υποκατάστημα της Γενεύης της τράπεζας HSBC. Σύμφωνα με τη «λίστα Λαγκάρντ», ο επιχειρηματίας είχε καταθέσεις άνω των 2.400.000 ευρώ.

Το Ζάππειο και το Κληροδότημά του

Το Ζάππειον Μέγαρο, ή απλά Ζάππειο, είναι ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα λειτουργεί ως συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80,000 μ² δημόσιας γης για το κτήριο στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός. Η Βουλή των Ελλήνων πέρασε επίσης νόμο στις 30 Νοεμβρίου του 1869 ειδικά για τις κατασκευές των κτηρίων των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 αφού το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Το πρώτο σχέδιο του κτηρίου εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Μπουλανζέ, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Αναστάσιο Θεοφιλά και τελικά εγκαταλείφθηκε. Ο Κωνσταντίνος Ζάππας ανέθεσε τελικά τον σχεδιασμό του κτηρίου στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Μετά από πολλές καθυστερήσεις το κτήριο θεμελιώθηκε τη 20η Νοεμβρίου του 1874. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωβρίου του 1888. Η αρχιτεκτονική του κτηρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού. Το κτήριο σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα, και τους γύρω κήπους, αποτέλεσαν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα. Δυστυχώς ο Ευάγγελος Ζάππας, δεν έζησε αρκετά για να δει το κτήριο στην τελική του μορφή. Στη διαθήκη του άφησε τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Ζάππα υπεύθυνο για την εκτέλεση και συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου.

Στις 22 Μαρτίου του 1961, μετά τη ριζική ανακαίνισή του επί τη ευκαιρία των 100 χρόνων από της υπογραφής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα, το ανακαινισμένο Ζάππειο εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το Ζάππειο έχει περίπου 25 δωμάτια (97 μ² με 984 μ²). Η αρχική χρήση του κτηρίου και του προαύλιου χώρου ήταν για τα «Νέα Ολύμπια», μια γεωργική, τεχνική και βιομηχανική έκθεση που ορίστηκε να πραγματοποιείται ανά τετραετία στο Ζάππειο.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης, από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και από τις εγκαταστάσεις του εξέπεμπε από το 1938 ο κρατικός ραδιοσταθμός Αθηνών. Οι εκπομπές παράγονταν στους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου, ενώ χρησιμοποιήθηκε η κεραία μεσαίων των Λιοσίων. Χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 για τους αγώνες ξιφασκίας.

Στη Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε σαν Ολυμπιακό χωριό ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο τύπου και εκδηλώσεων.

Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) τη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Επίσης μετά από τη μεταπολίτευση το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους Αθηναίους όλων των γενεών είναι το αναψυκτήριο Αίγλη του Ζαππείου, που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών.