Μέρα την μέρα μεγαλώνει ο κατάλογος των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους αλλά και των κρουσμάτων με κορωνοϊό στην χώρα μας. Οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 28, ενώ επιβεβαιώθηκαν 74 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 966. Παράλληλα, στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας νοσηλεύονται 66 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 65 διασωληνωμένοι, με το 86% αυτών να είναι άνδρες και τους περισσότερους να έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Στα καλά νέα, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Τσιόρας 52 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ παράλληλα τόνισε πως τέσσερις ασθενείς αποσωληνώθηκαν.
Όσον αφορά τους νεκρούς, οι 23 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κοροναϊού, λέγοντας πως «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κοροναϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα».
Επιπλέον, αναφερόμενος στους επαναπατρισμούς Ελλήνων τις τελευταίες μέρες, υπογράμμισε ξανά πως «κανένας μας δεν έχει ανοσία στον ιό, η επιστροφή στην πατρίδα δεν διασφαλίζει από την έκθεση στον ιό ή τη διασπορά του».
«Καμπανάκι» για τα τεστ
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα τεστ κορωναϊού, λέγοντας πως «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορωναϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα».
«Ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι. Ότι δεν έχεις τον ιό. Και μετά να υιοθετήσεις μια ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά κι αυτό δεν ισχύει. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ειδικότερα στην οξεία φάση της νόσου« συμπλήρωσε.
«Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς κι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτή τη φάση της επιδημίας. Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα μας, από τα Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς» κατέληξε.