Οι δωρεές, η υπερπροσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, έχουν οδηγήσει το μοναδικό στον νομό Θεσπρωτίας νοσοκομείο, να καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των 50.000 κατοίκων του ακριτικού νομού της Ηπείρου, χωρίς ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή. «Πρόκειται για ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, το οποίο υπερκαλύπτει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», θα πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, ορθοπεδικός Θανάσης Μποροδήμος.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Φιλιατών καλύπτουν σήμερα 11.500 τ.μ. Στο παλαιό πέτρινο κτίριο που εσωτερικά έχει αναβαθμιστεί πλήρως, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια δύο νέες πτέρυγες, γεγονός που αύξησε σταδιακά τη δυναμικότητα του ιδρύματος σε κρεβάτια. Σήμερα ο αριθμός κλινών είναι 120, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανάγκες σε επιπλέον ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η αναθεώρηση του οργανισμού, η οποία αναμένεται σύντομα, όπως επισημαίνει ο διοικητής του νοσοκομείου Σπύρος Δερδεμέζης.
Για ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο η ανάγκη σε κλινικές υπερκαλύπτεται, καθώς λειτουργούν χειρουργική, ορθοπεδική, παθολογική, εργαστήρια, παιδιατρική, καρδιολογική, ενώ διαθέτει παθολογοανατομικό , τμήμα αιμοδοσίας και υπερσύγχρονη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, δυναμικότητας 11 κλινών. Ο Θανάσης Μποροδήμος υπογραμμίζει πως, ειδικευμένοι γιατροί αν και σε μονήρεις θέσεις, με την μέγιστη προσπάθεια που καταβάλουν, παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες υγείας: «Ο ουρολόγος, αν και μόνος, κάνει και σοβαρά χειρουργεία, το ίδιο και ο οφθαλμίατρος. Από τη μια τα Μνημόνια από την άλλη έχουν σταματήσει οι προσλήψεις. Θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να έρθουν κάποιοι γιατροί. Αν δεν χειρουργηθεί ο άρρωστος εδώ, θα χειρουργηθεί στα Γιάννενα. Δεν θα γλιτώσει από τον άρρωστο το κράτος», λέει χαρακτηριστικά. Τονίζει επίσης πως το νοσοκομείο εξυπηρετεί επιπλέον τους κατοίκους της νότιας Αλβανίας, αλλά και πολλούς τουρίστες που φτάνουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας που απέχει μόλις 18 χιλιόμετρα από τους Φιλιάτες.
Υλικοτεχνικά προβλήματα στο Ίδρυμα δεν καταγράφονται, διότι υπάρχει μία ορθολογική διαχείριση πόρων, όπως αναφέρει ο διοικητής του Ιδρύματος, ενώ υπήρξαν και δωρεές από ξενιτεμένους στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, με σκοπό τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. «Η ολοκλήρωση και ένταξη σε λειτουργία της νέας πτέρυγας, η παραλαβή νέου ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού από κοινοτικούς πόρους, καθώς και η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια δωρητών, έχουν συντελέσει στην πλήρη ανακαίνιση του ιδρύματος», σημειώνει και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην δωρεά Φίλιππου Ντρίτσου, που κάλυψε ανάγκες του νοσοκομείου σε εξοπλισμό, για τον οποίον η δαπάνη δεν είχε περιληφθεί σε κοινοτικά προγράμματα.
«Η διοίκηση, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του ιδρύματος, κατάφεραν ιδιαίτερα αυτά τα δύσκολα χρόνια που όλοι βιώνουμε, να βελτιώσουν το επίπεδο παροχής υγείας», τονίζει ο Σπύρος Δερδεμέζης και αναφέρει πως υπάρχουν θετικοί ισολογισμοί, αποτελεσματικότητα , καινοτομία και όσο το δυνατόν σωστή διαχείριση.
Σημαντικό βήμα για το Νοσοκομείο Φιλιατών θα είναι η συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης , στο πλαίσιο προγράμματος τηλεϊατρικής .
Στους αμέσους στόχους της διοίκησης και του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να δρομολογήσει «έξυπνες λύσεις», όπως επισημαίνει ο κ. Δερδεμέζης, που αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα εξοικονομήσουν πόρους οι οποίοι θα διοχετευθούν σε άλλες δράσεις. Στις προτεραιότητες, είναι η παραγωγή ιατρικού οξυγόνου με την αγορά γεννητριών, η χρήση νέων ενεργειακών εφαρμογών, ώστε οι διαθέσιμοι πόροι που θα προκύψουν να διατεθούν για άλλες δράσεις του νοσοκομείου.
Με τη λειτουργία του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου στην Ηγουμενίτσα, εκτιμάται σύμφωνα με το διοικητή, ότι θα αλλάξει πλήρως ο υγειονομικός χάρτης της περιοχής.
Η ιστορία του Γ.Ν. Φιλιατών ξεκινά το 1929, όταν ο τότε ιατρός- γερουσιαστής Πέτρος Μπέμπης συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης νοσοκομειακής μονάδας στους Φιλιάτες, που την εποχή εκείνη ήταν το κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νομού Θεσπρωτίας. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου αποπερατώνονται το 1939 , αλλά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λεηλατούνται και καταστρέφονται. Το 1946 έπειτα από επίπονες προσπάθειες επιτυγχάνεται η ανακατασκευή του νοσοκομείου και ξεκινά η λειτουργία του. Σήμερα το Νοσοκομείο έχει πλήρως αναβαθμιστεί, καθώς την τελευταία 20ετία προστέθηκαν δύο νέες πτέρυγες.
πηγή: imerisia.gr