ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ-ΚΑΛΑΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 2016 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την υποψηφιότητα του Δέλτα Καλαμά για ένταξη στη διεθνή Σύμβαση Ramsar (Διεθνείς Προστατευόμενοι Υγρότοποι), παρουσίασε ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας (HELECOS-8) που διοργάνωσε η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία, στη Θεσσαλονίκη.

Ένας υγροβιότοπος χαρακτηρίζεται ως Διεθνούς Σημασίας όταν:

α) φιλοξενεί το 1% του μεταναστευτικού πληθυσμού ενός υδρόβιου είδους σε αριθμό τουλάχιστον 100 ατόμων.

β) αν σταματούν εκεί τουλάχιστον 10.000 πάπιες.

γ) αν υπάρχουν φυτά και ζώα που βρίσκονται σε εξαφάνιση.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο συνέδριο, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την Απογραφή του Λευκού Πελαργού στην περιοχή, η Χωρική κατανομή της βίδρας σε σχέση με παραγωγικές δραστηριότητες στην Ήπειρο και άλλο ερευνητικό έργο του Φορέα τα τελευταία έξι χρόνια.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση του Φορέα:

Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, συμμετείχε στο τετραήμερο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας (HELECOS-8) που διοργανώνει η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, από 20 έως 23 Οκτωβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α).

Το συνέδριο περιλάμβανε παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών και αναρτημένες ανακοινώσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα αλλά και ειδικές συνεδρίες που αφορούσαν επίκαιρα θέματα όπως Οικολογική έρευνα ‘εκτός των τειχών’ σε ΜΚΟ και Φορείς Διαχείρισης, Το έργο βιοπαρακολούθησης στην Ελλάδα, Διαχείριση και διακυβέρνηση των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας κ.α.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά συμμετείχε με προφορικές παρουσιάσεις για την Εθνική Απογραφή του Λευκού Πελαργού στην Ελλάδα, για την υποψηφιότητα του Δέλτα Καλαμά για ένταξη στη διεθνή Σύμβαση Ramsar (Διεθνείς Προστατευόμενοι Υγρότοποι) και τη Χωρική κατανομή της βίδρας σε σχέση με παραγωγικές δραστηριότητες στην Ήπειρο και 5 αναρτημένες ανακοινώσεις (posters) μεταξύ των οποίων παρουσιαζόταν και το ερευνητικό έργο του φορέα τα τελευταία έξι χρόνια. Ενημερωτικό υλικό του φορέα διαχείρισης διατέθηκε στο χώρο του συνεδρίου