Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά από το Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά η απογραφή των πελαργών για το Ν. Θεσπρωτίας και για κάποιες περιοχές του Ν. Πρεβέζης.
Η απογραφή έγινε με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών. Συγκεκριμένα, καταγράφεται ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών. Στα δεδομένα που συλλέχθηκαν περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία όπως το υψόμετρο και οι γεωγραφικές συντεταγμένες κάθε φωλιάς, τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές καθώς και το είδος κάθε φωλιάς αν είναι φυσική ή τεχνητή και αν βρίσκεται π.χ. πάνω σε εκκλησία ή στύλο της ΔΕΗ. Όπως φαίνεται και στα παρακάτω γραφήματα σε σύγκριση με την απογραφή του 2016 ο αριθμός των αναπαραγόμενων πελαργών (58 ζεύγη) παραμένει σταθερός με μια ελάχιστη μείωση στον αριθμό των νεοσσών (Εικόνα 1 και 2).
Εικόνα 1: Γράφημα σύγκρισης απογραφής πελαργών για τα έτη 2016-2017
|
Εικόνα 2: Σύγκριση ενεργών φωλιών και άδειων φωλιών για τα έτη απογραφής 2016-2017
|
Μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι άδειες φυσικές φωλιές και κάποιες φωλιές που καταστράφηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σταθερά «άδειες» παραμένουν οι φωλιές πάνω σε εκκλησία, εκτός από μια στην Κορώνη Πρεβέζης, όπου φέτος υπήρξε επιτυχής αναπαραγωγή. Οι ενεργές φωλιές για το 2017, αυτές δηλαδή που εγκαταστάθηκαν από τους πελαργούς με αναπαραγωγική επιτυχία, εμφάνισαν μια μικρή αύξηση ειδικότερα οι τεχνητές φωλιές σε στύλο (Εικόνα 3 και 4). Οι πελαργοί προτίμησαν τις τεχνητές φωλιές σε στύλο της ΔΕΗ φέτος ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων υπήρξε ανταγωνισμός για μεγάλο αριθμό φωλιών, ακόμα και πέταγμα αυγών έξω από τη φωλιά αλλά και αλλαγή συντρόφων με εκδιωγμό του «παλιού» πελαργού από τη φωλιά. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι πελαργοί δεν είναι κατά κανόνα μονογαμικά πουλιά!
Το χωριό με τις περισσότερες ενεργές φωλιές είναι το Μαργαρίτι, με 8 ενεργές και 4 άδειες φωλιές.
Εικόνα 3. Οι ενεργές φωλιές πελαργών για τα έτη 2016-2017
|
Εικόνα 4. Οι άδειες φωλιές για τα έτη 2016-2017
|
Η κατανομή των νεοσσών ανά φωλιά για το 2017 φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα 5. Προκύπτει ότι οι φωλιές με 3 και 4 νεοσσούς ήταν περισσότερες, ενώ δεν παρατηρήθηκαν φωλιές με έναν και έξι νεοσσούς. Αναλυτικότερα, το 39% και 41% είχαν από 3 και 4 νεοσσούς αντίστοιχα περισσότερους από το 2016, το 11% από δύο νεοσσούς, λιγότερους από πέρσι και μόλις το 9% από πέντε νεοσσούς, περισσότερους από τις περσινές καταγραφές.