Η Ήπειρος της ψυχής μας στην Έκθεση TourNatur που διοργανώθηκε στο Ντίσελντορφ: Μονοπάτια, παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορία και πολιτισμός

FB_IMG_1504706944976

FB_IMG_1504706944976Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Τελικά τι είναι η Ήπειρος και πως την ερμηνεύουμε μέσα μας ακούγοντας την διατύπωση του ονόματος της; Αν κλείναμε τα μάτια μας και ακούγαμε την λέξη Ήπειρος, τι θα βλέπαμε να περνάει μπροστά μας;

Σωστά μαντέψατε, θα βλέπατε, βουνά, λαγκάδια μονοπάτια και ένα συναρπαστικό φυσικό τοπίο που μαγεύει με την αγριάδα και την ομορφιά του. Ένας ασύλληπτος φυσικός πλούτος μέσα στον οποίος κανείς μπορεί να συναντήσει παραδοσιακούς οικισμούς, μοναστήρια, εκκλησιές και αρχαία μνημεία. Μία Ήπειρος συγκλονιστική, μεστή από φυσική παράδοση, λαϊκό πολιτισμό, γεύσεις και αρώματα, εικόνες και ακούσματα.

Αυτή λοιπόν είναι η Ήπειρος των ονείρων μας, αυτή είναι η Ήπειρος της ψυχής μας όταν όλα αυτά, όλο αυτό το πράσινο και γκρι των πετρωμάτων που αγγίζουν το μπλε του ουρανού σμίγουν με το θαλασσί της θάλασσας στην πολυποίκιλη παράκτια ζώνη.

Αυτή την Ήπειρο των αντιφάσεων παρουσίασε προ ημερών στο ελληνικό προξενείο του Ντίσελντορφ αλλά και στην Έκθεση TourNatur που διοργανώθηκε στην ίδια πόλη, η Περιφέρεια Ηπείρου.

FB_IMG_1504707004012Ας σημειωθεί ότι το Ελληνικό Προξενείο του Ντίσελντορφ, μέσω του κ. Γενικού Προξένου Γρηγόρη Δελαβέκουρα ενθάρρυνε και υποστήριξε τις προσπάθειες των Περιφερειών με την πρόσκληση σχετικών με το αντικείμενο αντίστοιχων γερμανικών φορέων. Στην ίδια Έκθεση πήραν επίσης μέρος οι Περιφέρειες Κρήτης, Βόρειου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδος, και τα Κύθηρα.

Η Έκθεση TourNatur εξειδικεύεται στην παρουσίαση εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και η Περιφέρεια Ηπείρου άδραξε την ευκαιρία παρουσιάζοντας την Ήπειρο των μονοπατιών, των παραδοσιακών οικισμών, την Ήπειρο της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης.

Αιχμές της Περιφέρειας στην παρουσίαση του εναλλακτικού μοντέλου τουρισμού μέσω του αεικίνητου Ηλία Γκαρτσονίκα αρμοδίου του τμήματος τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, αποτέλεσαν το μονοπάτι Epirus Trail των 380 χιλιομέτρων που κατασκευάζει η Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο μελλοντικά θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα, το πιστοποιημένο μονοπάτι Ursa Τrail και άλλες μικρότερες και μεγαλύτερες διαδρομές που θα συμπεριληφθούν σε ένα δίκτυο μονοπατιών που  θα συνδέουν του τέσσερις νομούς της Ηπείρου ενώνοντας τους ορεινούς όγκους με την παραθαλάσσια ζώνη. Επίσης πόλοι έλξης αποτελούν τα προστατευόμενα εθνικά πάρκα όπως της Βάλιας Κάλντα και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την Unesco.

FB_IMG_1504706958850Εντός αυτού του φυσικού τοπίου άλλωστε αναπτύσσεται το δίκτυο μονοπατιών και προσφέρονται ένα σύνολο υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού όπως Ορειβασία, Αναρρίχηση, Rafting, Canoe & kayak, Canyoning, Parapente και Σκι, Ιππασία, Ποδηλασία, Σπηλαιολογικές εξερευνήσεις, παρακολουθήσεις πουλιών, Mountain Bike, Ορεινό Τρέξιμο, χωρίς να παραλείπονται οι λοιπές δραστηριότητες της παράκτιας ζώνης αλλά και όσα δρώμενα διοργανώνονται στις πόλεις της Ηπείρου.

Στα παραπάνω γεωφυσικά τοπία με τις τόσες επιλογές υπάρχει πλέον εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας και Ιόνιας Οδού, του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, αλλά και των δύο αεροδρομίων της γύρω περιοχής και αποτελούν ένα κλάδο ο οποίος μπορεί να προσδώσει ένα νέο και δυναμικό προφίλ στο συνολικό τουριστικό προϊόν της Ηπείρου με την παροχή πολλαπλών επιλογών όλες τις εποχές του χρόνου καλύπτοντας διάφορα πεδία και ενδιαφέροντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία συνοδεύτηκε από επαγγελματίες από τον χώρο της φιλοξενίας, της εστίασης και κυρίως από διοργανωτές δράσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο του εναλλακτικού τουρισμού.