Ύστατες προσπάθειες για τη σωτηρία του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα
Με την ελπίδα ότι η θετική στάση του (Θεσπρωτού) Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητή Γεωργίου Καψάλη, θα συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση του Τμήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος το βράδυ της Δευτέρας κι αφού είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Τοπικές αρχές και φορείς του Νομού Θεσπρωτίας αντιδρούν στην πρόταση – πρόθεση του ΤΕΙ Ηπείρου για κλείσιμο του Τμήματος που λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα και αντικατάστασή του με δύο σχολές διετούς φοιτήσεως υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πρόταση, στο πλαίσιο ενοποίησης του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γνωστοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ύστερα από συνάντηση που είχε ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Στη σύσκεψη της Δευτέρας παραβρέθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης σε αντίθεση με τη νυν και προσεχή διοίκηση του ΤΕΙ η οποία ήταν σύσσωμη απούσα! Και προκαλεί πραγματικά εντύπωση η επιλογή της να μην παραστεί στη σύσκεψη προκειμένου να υπερασπιστεί την πρόταση που η ίδια φέρεται ότι κατέθεσε και φρόντισε να την κάνει γνωστή χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Το γεγονός δε ότι πρόκειται για το μοναδικό τμήμα που προτείνεται να οδηγηθεί στο κλείσιμο σε αντίθεση με τα τμήματα της Πρέβεζας, της Άρτας και των Ιωαννίνων, που όχι μόνο διασώζονται αλλά και αναβαθμίζονται, κάνει τις αντιδράσεις ακόμη μεγαλύτερες και τους τοπικούς φορείς να πιστεύουν ότι πρόκειται για πολιτική μεθόδευση σε βάρος της περιοχής, έναντι άλλων περιοχών που διαθέτουν μεγαλύτερα «πολιτικά» μέσα.
Άποψη που εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, σημειώνοντας, πως άλλες περιοχές άσκησαν πολιτικές πιέσεις, αλλά και η Θεσπρωτία μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την αναβάθμισης του τμήματος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Μάριος Κάτσης, δεν παρέστη στη σύσκεψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και με επιστολή του σημειώνει ότι όλοι οι τοπικοί φορείς πρέπει να στηρίξουν το αίτημα για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που περιλαμβάνει την αλλαγή της εισαγωγικής κατεύθυνσης του Τμήματος εκ νέου σε «Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο», γεγονός που θα καταστήσει το τμήμα ελκυστικό και βιώσιμο.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ υποστηρίζει πως η συγχώνευση θα γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια, στην πράξη διατηρούνται τα τμήματα στα Γιάννινα, στην Άρτα και την Πρέβεζα., με μοναδικό τμήμα που οδηγείται στο κλείσιμο αυτό της Ηγουμενίτσας. Τόνισε ακόμη ότι η τοπική κοινωνία θέλει την αναβάθμισή του σε Πανεπιστημιακό, και είναι θετική στην ίδρυση των δύο τμημάτων διετούς φοίτησης για αποφοίτους ΕΠΑΛ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης θύμισε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας υπήρξε αρωγός σε κάθε προσπάθεια του ΤΕΙ, ακόμα και με παραχωρήσεις εκτάσεων για να αναπτυχθεί και υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς της Θεσπρωτίας απαιτούν όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση του υπάρχοντος Τμήματος.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Γεώργιος Καψάλης, έκανε γνωστό ότι ενημερώθηκε τις τελευταίες μέρες για την πρόταση να κλείσει το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Παρότι πάγια θέση του είναι όλες οι λειτουργίες τμημάτων να βρίσκονται εντός της Πανεπιστημιούπολης, από την στιγμή που αυτό δεν συμβαίνει και διατηρούνται τα τμήματα στην Άρτα και την Πρέβεζα, το δίκαιο, όπως είπε, είναι να παραμείνει το τμήμα και στην Ηγουμενίτσα.
Δεσμεύτηκε δε να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής που επεξεργάζεται την πρόταση συγχώνευσης και να καλέσει και τους καθηγητές του τμήματος προκειμένου να παρουσιάσουν την δουλειά που γίνεται.
Ταυτόχρονα προέτρεψε τους φορείς της Θεσπρωτίας να επιδιώξουν συνάντηση άμεσα με τον Υπουργό Παιδείας για να του παρουσιάσουν τα «πειστικά» επιχειρήματα που υπάρχουν για την παραμονή του τμήματος στην Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε πως μετά την ενημέρωση που του έγινε είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα παραμονής του Τμήματος, θέση που όπως είπε θα μεταφέρει στην αρμόδια επιτροπή
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν και αρκετοί σπουδαστές του Τμήματος οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία τους καθώς δεν ξέρουν αν θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και κάτω από ποιες συνθήκες.
Το διεκδικητικό πλαίσιο
Οι εκπρόσωποι φορέων, οι επαγγελματίες και οι πολίτες της πόλης οι οποίοι παρακολουθήσαν την σύσκεψη μέχρι και το τέλος της συμφωνήσαν με τα παρακάτω όπως αναφέρονται:
· Στηρίζουμε και διεκδικούμε την διατήρηση του Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, με κατεύθυνση «Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στην Διοίκηση και την Οικονομία»
· Άμεση προκήρυξη των δύο (2) θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού που αποδόθηκαν στην πρόσφατη κατανομή από το ΤΕΙ στο τμήμα
· Άμεση αποδέσμευση των κονδυλίων και ταχύτατη δημοπράτηση της ανακαίνισης των φοιτητικών εστιών στην Ηγουμενίτσας
· Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας
· Επιθυμούμε να λειτουργήσουν προγράμματα διετούς φοίτησης παράλληλα όμως με το τμήμα.
πηγή: Θεσπρωτική