Σύγκρουση μέσω κοινωνικών δικτύων, μεταξύ του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσπρωτίας Γιώτη Παργανά, προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του δεύτερου αναφορικά με τις ενέργειες του πρώτου για το μέλλον του ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας.
Ο φέρελπις νεολαίος της τοπικής ΝΔ κ. Παργανάς, στην πρώτη επί της ουσίας δημόσια τοποθέτησή του για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον νεολαίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό, την οποία κοινοποιεί και στον Γραμματέα της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλο Παπαρούνα, με την οποία καταλογίζει στον κ. Κάτση «αδιαφορία και αδράνεια» για το ζήτημα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Γιώτη Παργανά αναφέρει:
«Η ύπαρξη ενός τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι απλά ένας τρόπος να αναζωογονηθεί η τοπική οικονομία, που σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, πρέπει να προστατεύεται από όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Είναι επίσης και μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί το πνευματικό επίπεδο της πόλης, να αποκτήσει έναν πνεύμονα έρευνας και καινοτομίας από τους ανθρώπους που αποτελούν το αύριο της χώρας.
Έχοντας αυτά ως δεδομένα, φαντάζει αδιανόητη η κυβερνητική απόφαση μεταφοράς του τμήματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας.
Είναι δε προκλητική η αδιαφορία και η αδράνεια σας, για μια τόσο σημαντική, για την πόλη, υπόθεση.
Σας καλούμε να αντιδράσετε άμεσα και αποτελεσματικά για να αποφευχθεί, έστω και την υστάτη στιγμή η μεταφορά.
Ειδάλλως, θα θεωρηθείτε υπεύθυνος για την κωλυσιεργία και θα είστε υπόλογος στον κόσμο της πόλης.»
Η απάντηση του Μάριου Κάτση:
Σε άμεση απάντηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προέβει ο Μάριος Κάτσης.
Ο κ. Κάτσης, χωρίς να κατονομάζει τον κ. Παργανά, χαρακτηρίζει σε όσους «νεόκοπους» και «αδιάβαστους» όσους αναρωτιούνται για τις ενέργειές του για το ζήτημα του ΤΕΙ και παραπέμπει στην επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας κατά τη σύσκεψη φορέων στις 30/10 αλλά και σε απάντησή του σε συνέντευξη:
«Για όσους “νεόκοπους” και αδιάβαστους ενδιαφέρονται για τις ενέργειες μου και τη θέση μου για το ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα:
1) Η τοποθέτησή μου με επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο στη σύσκεψη φορέων στις 30/10/2017:
(εδώ: http://www.vdella.com/paideia/11549-2017-11-01-18-38-20.html)
2) Πρόσφατη συνέντευξή μου όπου απαντώ σχετικά στην 1η ερώτηση:
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο site www.thesprwtia24.com, και σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάτσης αναφέρει:
«Για το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας παρακολουθώ τη συζήτηση που διεξάγεται και έχω να παρατηρήσω ότι η υποκρισία από την ΝΔ ξεχειλίζει.
Όταν το 2013 με το νεοφιλελεύθερο και σχεδιασμένο στο πόδι σχέδιο «Αθηνά» εν μια νυκτί μετέφεραν το τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας στο Μεσολόγγι ενώ είχε 110 ενεργούς φοιτητές, και δημιούργησαν το σημερινό τμήμα Φρανκεστάιν δεν είχαν να πουν κουβέντα, αλλά σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το ΤΕΙ.
Από εκεί και πέρα η θέση μου είναι κατατεθειμένη με επιστολή που έστειλα στη σύσκεψη φορέων στο Δημοτικό Συμβούλιο και όλες μου οι ενέργειες ολόκληρο το προηγούμενό διάστημα συντείνουν στο εξής: Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να υποστηρίξουμε το αίτημα για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την αλλαγή της εισαγωγικής κατεύθυνσης που θα καταστήσει το τμήμα μας βιώσιμο, στον αντίποδα του σχεδίου «Αθηνά» του 2013.
Παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα 2ετή προγράμματα και στην Ηγουμενίτσα ώστε να ιδρυθεί ένα αξιόπιστο, με κύρος και εκπαιδευτική ποιότητα πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στα πλεονεκτήματα της περιοχής. Εκφράζω την ικανοποίηση μου ότι το ψήφισμα της σύσκεψης φορέων είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση και περιμένω όσοι ακαδημαϊκοί, που έχουν τον πρώτο λόγο, συμμετέχουν στον διάλογο του Υπουργείου να το υποστηρίξουν.
Είμαι πεπεισμένος ότι με πόρισμα της επιτροπής διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Παιδείας θα ανταποκριθεί, καθώς έχει αποδείξει ότι σέβεται το διάλογο με ακαδημαϊκά κριτήρια. Διαρροές και μικροπολιτικές δεν βοηθούν και επίσης πρέπει να πω στους φοιτητές και τους εργαζόμενους του ΤΕΙ να μην ανησυχούν καθώς δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί».
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας
Το απόγευμα της Παρασκευής, με ανακοίνωσή της, στον καυγά παρενέβη και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας στην οποία αναφέρει:
Καλωσορίζουμε τον πρόεδρο αλλά και την ΟΝΝΕΔ Θεσπρωτίας στην πραγματικότητα. Με χαρά διαπιστώσαμε, μέσω της ανακοίνωσής που κυκλοφόρησε στα μέσα, ότι ανακάλυψαν πως υπάρχει ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα και μάχονται για αυτό. Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ μας λέει ότι «φαντάζει αδιανόητη η κυβερνητική απόφαση μεταφοράς του τμήματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας». Φυσικά δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση. Υπήρξε όμως το 2013 μεταφορά τμήματος από το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, τότε που το τμήμα Ιχθυοκομίας – Αλιείας Ηγουμενίτσας , έφυγε από την πόλη και μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι, με το σχέδιο Αθηνά που διέλυσε την ανώτατη εκπαίδευση. Τότε δεν είδαμε κάποια αντίδραση. Γιατί άραγε;
Και επειδή ο χώρος της εκπαίδευσης είναι πολύ σοβαρός, για να πετάμε πυροτεχνήματα και ατάκες για να δηλώσουμε παρουσία ας μιλήσουμε για την ουσία:
Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας αντιμετωπίζουμε θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με τη συνεργασία Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προκειμένου να φτάσουμε σε μια θετική εξέλιξη, τόσο για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο νομό μας, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου που διεξάγεται, η δική μας πρόταση ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας «του σχεδίου Αθηνά» ώστε να γίνει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων βιώσιμο στο μέλλον, καθώς το κλείσιμο δεν είναι λύση και εκπορεύεται από ορισμένα πανεπιστημιακά συμφέροντα. Πιστεύουμε πως σε θετική
κατεύθυνση κινείται, επίσης, η δημιουργία ενός διετούς δωρεάν μετα-λυκειακού κύκλου τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στο χώρο των Α.Ε.Ι. Με αυτό τον τρόπο, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ προστατεύονται από τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και αντιμετωπίζουν τους σπουδαστές αποκλειστικά ως πελάτες. Το επόμενο διάστημα, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέριμνα, ώστε οι δημόσιες και δωρεάν δομές μετα- λυκειακής εκπαίδευσης να καλύπτουν τις ανάγκες κάθε περιοχής δίνοντας στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ ουσιαστική εργασιακή προοπτική με δικαιώματα.
Όσον αφορά την νεοσύστατη υπό τον κ. Μητσοτάκη ΟΝΝΕΔ (αφού διέγραψε την παλιά στο συνέδριο με «δημοκρατικό τρόπο») έχουμε να πούμε ότι η νεολαία και οι φοιτητές θυμούνται πολύ καλά τον διαχρονικό τους ρόλο και δεν έχουν να προσδοκούν από αυτούς τίποτα.
Θυμόμαστε καλά αυτούς που μείωσαν δραματικά τη χρηματοδότηση της Παιδείας, θυμόμαστε καλά της στάση τους στους νόμους Γιαννάκου για το άρθρο 16 και των Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, θυμόμαστε καλά αυτούς που επένδυσαν στη διαφθορά και επέκτειναν την εξυπηρέτηση «ημετέρων» στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Που ήταν άραγε η ΟΝΝΕΔ όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός απέλυε 2500 εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ δημοφιλών ειδικοτήτων διαλύοντας την ΤΕΕ, και διέλυσε τα πανεπιστήμια και τα σχολεία με την απόλυση διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των σχολικών φυλάκων;
«Άριστοι της ΟΝΝΕΔ» ήταν οι 106 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που κατέθεσαν ακριβώς την ίδια εργασία σε μάθημα της εξεταστικής του περασμένου Ιουνίου, και η ΟΝΝΕΔ ζήτησε επίσημα να μην τιμωρηθούν.
Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκπαίδευση με σημειώσεις από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κεράσματα και ταξιδάκια αναψυχής με λεφτά από το χρεωμένο κόμμα της ΝΔ. Η παιδεία δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς αλλά δημόσιο και δωρεάν αγαθό.
Το επόμενο διάστημα, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να εισέλθει σε διαδικασία ανασύνταξης και να αποτελέσει μια ισχυρή μεταβλητή στην εξίσωση των αλλαγών στο χώρο των Α.Ε.Ι. Να αξιοποιήσει τα εργαλεία που σήμερα θεσμοθετούνται από την Κυβέρνηση της Αριστεράς, για να μπει σε θέση μάχης και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες σπουδών, περισσότερα δικαιώματα και προοπτική για το μέλλον, κόντρα σε αντιδραστικούς πρυτάνεις και τους εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση της αριστεράς είναι σημαντικές:
• Η επαναφορά των απολυμένων στην εκπαίδευση
• η καθιέρωση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
• η καθιέρωση δωρεάν μεταπτυχιακών
• H κατάργηση των ντροπιαστικών Συμβουλίων Διοίκησης και η θεσμοθέτηση της συνδιοίκησης
• η μείωση του φόρτου εξετάσεων στα Γυμνάσια
• η καθιέρωση των σχολικών γευμάτων στα Δημοτικά σχολεία
• η στήριξη της Ειδικής Αγωγής με νέα σχολεία και καθηγητές
• το άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους με βιβλία και καθηγητές
είναι βήματα προς την κατεύθυνση της στήριξης της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης για όλους.
Σήμερα, που οι δυνάμεις της δεξιάς και του κέντρου μάχονται λυσσαλέα το άρθρο 16 του Συντάγματος και τη δημόσια, δωρεάν παιδεία, είναι καθήκον του φοιτητικού κινήματος να ανασυνταχθεί και να παίξει ρόλο πρωτοπόρο στο γκρέμισμα του παλιού και στη δημιουργία μιας νέας πανεπιστημιακής πραγματικότητας, με βασικό γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.