Εγνατία Οδός, Λιμένες Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας
Τις διαδικασίες για μια συνολική αξιοποίηση των βασικών μεταφορικών υποδομών της Βορείου Ελλάδος επιταχύνει το Δημόσιο, καθώς επιχειρείται να κλείσει άμεσα, έως τα μέσα Μαρτίου, η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, να εισέλθει στη δεύτερη φάση η διαγωνιστική διαδικασία για την Εγνατία Οδό και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα.
Εγνατία Οδός
Μάρτιο ή Απρίλιο θα μετατεθεί η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού καθώς, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του περιουσιακού στοιχείου και των υπό διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αναμένεται να ζητηθεί από τους επενδυτές και να δοθεί παράταση.
Στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού, η διάρκεια παραχώρησης υπολογίζεται αρχικά σε 40 χρόνια κατ’ ανώτατο όριο, ενώ όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, «η ακριβής διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα εξειδικευθεί περαιτέρω κατά τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών».
Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού και πάντως πριν από την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών, το Ταμείο, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να εξαιρέσει τον κάθετο οδικό άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι από το αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης ή/και να συμπεριλάβει στο αντικείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης και την αναβάθμιση οδικών τμημάτων ορισμένων εκ των Καθέτων Αξόνων συνολικού μήκους 54 χιλιομέτρων περίπου.
Ο οδικός άξονας συνδέεται με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία μέσω έντεκα καθέτων οδικών αξόνων. Τρεις από τους οδικούς αυτούς κάθετους άξονες, με συνολικό μήκος 225 χιλιόμετρα, θα αποτελέσουν μέρος της σύμβασης παραχώρησης. Πρόκειται για τον οδικό άξονα Σιάτιστα – Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή, που οδηγεί στην Αλβανία (Kapshtice), τον οδικό άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι, που οδηγεί στην ΠΓΔΜ (Gevgeli) και τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, που οδηγεί στη Βουλγαρία (Kulata).
Ενδιαφέρον για τη διαδικασία, χωρίς να σημαίνει πως θα εμφανιστούν στο τέλος, έχουν δείξει εκτός από τους ελληνικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P ΑΒΑΞ) και διεθνείς όμιλοι, όπως η Vinci καθώς και σχήματα από Γαλλία, τη Ρωσία, κ.ά. καθώς και επενδυτικοί οίκοι που τοποθετούνται στον τομέα των υποδομών.
Τα λιμάνια
Ταυτόχρονα επιδιώκεται έως το Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πώληση του 67% του ΟΛΘ έναντι 231,926 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση για επενδύσεις άλλων 180 εκατομμυρίων.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Λιμένα της Θεσσαλονίκης, θα γίνει και η προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα σχεδιάσει τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια, πρώτα της Αλεξανδρούπολης και μετά της Ηγουμενίτσας.
Αν και το μοντέλο που έχει αποφασιστεί δεν προβλέπει πώληση του 100% των μετοχών των οργανισμών λιμένων, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα παραχωρηθεί το σύνολο των λιμενικών δραστηριοτήτων, όπου υπάρχει σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κάτι τέτοιο θα συμβεί στην Αλεξανδρούπολη. Το ενδιαφέρον εκεί είναι διευρυμένο και έχει εκδηλωθεί επισήμως τόσο από συμφέροντα από την Ανατολική Ευρώπη όσο και από την Ασία, την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ.
Σημαντικές προοπτικές διαθέτει και η Ηγουμενίτσα, η οποία αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον και ως εμπορικός λιμένας, αναφέρουν οι ειδικοί.
Η εκμετάλλευση των δύο αυτών λιμανιών σε σύνδεσμο με την ανάπτυξη του ΟΛΘ, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και την υπό εξέλιξη στα Bαλκάνια και βορειότερα ολοκλήρωση του χερσαίου «διευρωπαϊκού μεταφορικού διαδρόμου IV», εκτιμάται πως μπορεί να ενισχύσει το αναλογούν στη Βόρεια Ελλάδα ΑΕΠ σημαντικότατα.
Με πληροφορίες από:
Καθημερινή, Metaforespress.gr