Λαϊκή συσπείρωση: Ανακυκλώνουν την ανεργία και την απασχόληση και υποβαθμίζουν τις κοινωνικές υπηρεσίες

Στην συνεδρίαση του το Δ.Σ Ηγουμενίτσας αποφάσισε να «Εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο προκειμένου να υπογράφει Μνημόνια Συνεργασίας με Δικαιούχους της πρόσκλησης 40 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού¨.»

Το πρόγραμμα αυτό φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω των προγραμμάτων ¨ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ¨ στην περιφέρεια Ηπείρου»

Τι προβλέπει αυτό το πρόγραμμα:

Όσοι συμμετέχουν σε αυτό θα λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα συνίσταται σε ένα επίδομα κοινωνικής εργασίας ύψους 625 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και η απασχόλησή τους θα διαρκεί έως 5 μήνες. Κάθε άνεργος θα συμμετέχει σε μία μόνο θέση εργασίας σε διάστημα 12 μηνών.

Ως στόχοι του προγράμματος αναφέρονται η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας.

Οι διαδικασίες επιλογής είναι άκρως αδιαφανείς και είναι γνωστοί εκείνοι που θα πατήσουν πάνω στην ανέχεια των ανέργων για να τους πάρουν την ψήφο. Στην ουσία ανακυκλώνει την ανεργία και την απασχόληση και υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες. Δημιουργεί παράλληλα μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων, που θα δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Με τις συμβάσεις «κοινωφελούς εργασίας» η Δημοτική Αρχή χρησιμοποιεί τους ανέργους για να κλείσει τρύπες σε τομείς του Δήμου, κυρίως της κοινωνικής πολιτικής. Θέλει να δείχνει έστω και πλασματικά ότι είναι μειωμένοι οι δείκτες ανεργίας και ότι ο δήμος ασκεί κοινωνική, «φιλεργατική» πολιτική.

Με την «κοινωφελή εργασία» επιδιώκουν να διαχειριστούν το πρόβλημα της ανεργίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει, όσο είναι αυτό δυνατό, υπό κάποιο έλεγχο την ανεργία και κυρίως να χειραγωγήσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια που γεννά. Ήδη ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έφτασε τους 815.927 τον Απρίλη ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο ανέργους μέσα στο έτος. Στο φόντο αυτό, αξιοποιούν το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της δυσαρέσκειας που μεγαλώνει. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι τέτοια μέτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Αλλά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μοιράζει την ανεργία, τη διακόπτει με σύντομα διαστήματα «κοινωφελούς εργασίας» και στη συνέχεια παραπέμπει τους ανέργους σε τυχόν επανάληψη του προγράμματος μετά από 12 μήνες. Έτσι μειώνονται πλασματικά και οι δείκτες ανεργίας. Δημιουργεί παράλληλα μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων, που θα δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Οι άνεργοι – απασχολούμενοι σε «κοινωφελείς εργασίες» με 625 ευρώ προστίθενται στους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 25 ετών, που αμείβονται με το 84% της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή 592 ευρώ μεικτά, στους νέους από 15 έως 18 ετών που υπό το καθεστώς της μαθητείας αμείβονται με το 70% της ΕΓΣΣΕ, στους σπουδαστές των ΤΕΙ που με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης αξιοποιούνται ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό αφού «κοστίζουν» στον εργοδότη ποσά της τάξης των 180 ευρώ το μήνα και, βέβαια, σε όσους έχουν δει τους μισθούς και τα μεροκάματά τους να πέφτουν κάτω από τα κατώτατα όρια μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Με την «κοινωφελή εργασία» επιδιώκεται το πάγωμα των προσλήψεων και υποκατάσταση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Χρησιμοποιούν τους ανέργους για να κλείσουν τρύπες σε τομείς κυρίως της κοινωνικής πολιτικής, για να διατηρήσουν σε μια υποτυπώδη λειτουργία υποδομές και υπηρεσίες μειώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτές. Μειώνουν με τον τρόπο αυτό το κόστος της κοινωνικής πολιτικής για το κράτος, εξοικονομούν χρήματα τα οποία διοχετεύουν με διάφορους τρόπους στο κεφάλαιο.

Η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της χρηματοδότησης και της λειτουργίας υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας οδηγεί σε δραστικές περικοπές και ποιοτική υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών. Με την «κοινωφελή εργασία» μεταφέρονται αρμοδιότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε διαφόρους «Μη Κερδοσκοπικούς Φορείς», σε συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις και γενικά σε όποια εταιρεία με το καταστατικό της χαρακτηρίζεται μη κερδοσκοπική και προβλέπεται η δραστηριοποίησή της στους τομείς αυτούς. Δε στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αλλά επιδιώκουν να καλύψουν όπως όπως τα τεράστια κενά και τις δραματικές ελλείψεις, που έχει προκαλέσει η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων όσον αφορά στις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προφανώς διαφωνεί με αυτή την κατεύθυνση και καταψήφισε την εισήγηση του κ. Δημάρχου. Η οποία υπερψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις στο Δ.Σ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά την συζήτηση του θέματος «Κοινωφελούς Επιχείρησης» του Δήμου, είχε επισημάνει ότι μέσω της «κοινωνικής εργασίας» και την δημιουργία «κοινωνικών επιχειρήσεων» με την παράλληλη διακοπή της χρηματοδότησης των προγραμμάτων των κοινωνικών δομών(βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ…) από την Ε.Ε. θα υπάρξει σοβαρότατο πρόβλημα για την συνέχιση της λειτουργίας των ,όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτός είναι ο λόγος που καταψήφισε την δημιουργία της «Κοινωφελούς Επιχείρησης» προτείνοντας στο Δ.Σ. να υπαχθούν οι κοινωνικές δομές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου. Για δε τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές ,που χρόνια κάνουν αυτήν την δουλειά και απλήρωτοι, να ενταχθούν στο προσωπικό του Δήμου με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Αυτό προϋποθέτει διεκδίκηση και σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική που φορτώνει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ Ηγουμενίτσας παραμένοντας πιστή στην τακτική της για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, αποφάσισε την εφαρμογή ενός αδιέξοδου προγράμματος που ανακυκλώνει την ανεργία και υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι και δημότες αυτού του τόπου ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τους καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής και σε πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ηγουμενίτσα 01/07/2011

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας