Με αφορμή την συζήτηση που διεξήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με θέμα το ΤΕΙ και την προοπτική του, θέλουμε να επισημάνουμε ότι το πόρισμα της επιτροπής για συγχώνευσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σηματοδοτεί την αποκαλούμενη “νέα χωροταξία” της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα συνοδευτεί με σειρά συγχωνεύσεων ΑΕΙ (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) σε όλη τη χώρα. Με στόχους αφενός να μειωθεί ο αριθμός τους, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, και αφετέρου να αλλάξει δραστικά η δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως στο ίδιο πόρισμα προβλέπεται επίσης και η λειτουργία των λεγόμενων “Διετών Δομών Επαγγελματικής Κατεύθυνσης” που απευθύνονται σε απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Οι διετείς κύκλοι επαγγελματικών σπουδών αποτελούν εφαρμογή του νόμου 4009/2011.Στον τόπο μας θα λειτουργούν, υπό την ομπρέλα των ΑΕΙ, οι επαγγελματικές κατευθύνσεις Ιχθυοκαλλιεργειών και LOGISTICS που θα έχουν ως βασικό γνώρισμα την εκτεταμένη μαθητεία των σπουδαστών, δηλαδή την “τροφοδοσία” της αγοράς εργασίας με εκατοντάδες νέους εργαζόμενους με περιορισμένα ή χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Η δημιουργία των νέων Πανεπιστημίων που εξυφαίνουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΣΕΒ δεν αποσκοπεί στην ουσιαστική επιστημονική και τεχνική αναβάθμιση τους. Είναι στην πραγματικότητα συνέχεια του λεγόμενου σχεδίου “Αθηνά”, που είχε φέρει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επί θητείας Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας. Συγχωνεύσεις που δεν οδηγούν σε καμία αναβάθμιση σπουδών αλλά γίνονται με κριτήριο την “εξοικονόμηση” πόρων και την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της περιφερειακής και κλαδικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, από την οποία κανένα καλό δεν πρόκειται να δουν οι εργαζόμενοι, οι σημερινοί φοιτητές και σπουδαστές.
Η σταδιακή κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ που επιχειρείται, αποτελεί την επιλογή της κυβέρνησης και της αστικής τάξης της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η υλοποίηση του “Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας” στην Ελλάδα, σύμφωνα με την προωθούμενη στρατηγική της ΕΕ. Η συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελεί σημαντικό κρίκο στην εναρμόνιση της χώρας με τις επιταγές του αποκαλούμενου “Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης” (ΕΧΑΕ), που είναι ο άξονας της Συνθήκης της Μπολόνια (1999). Ο στόχος είναι διττός: Από τη μια μεριά καθαρά δημοσιονομικός, δηλαδή περικοπές σε χρηματοδότηση και σε προσωπικό, από την άλλη η διευκόλυνση – ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ιδρυμάτων με όρους αγοράς, η εμβάθυνση της προσαρμογής τους στις επιχειρηματικές απαιτήσεις, η πλήρης αποδέσμευση του πτυχίου από το επάγγελμα, και η γενίκευση των διδάκτρων ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο. Για αυτό βασικό κριτήριο για την λειτουργία μπαίνει η βιωσιμότητα τους. Προφανώς σε μια τέτοια κατεύθυνση το πόρισμα προτείνει το κλείσιμο του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσας. Για αυτό συνολικά πρέπει να δούμε το ζήτημα και όχι τοπικιστικά. Σε ένα τέτοιο σχεδιασμό δεν μπορεί να υπάρξει ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα. Η δε κοκορομαχία μεταξύ των βουλευτών του νομού μας έχει σχέση με τα «ψηφουλάκια», αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν με συνέπεια αυτή την πολιτική της Ε.Ε.. Για αυτό και ο κ. Γιόγιακας δεν λέει και τι θα κάνει η Ν.Δ. αν έλθει στην κυβέρνηση.(Yυπάρχει και η εμπειρία από παλιότερα ταξίματα π.χ. τμήμα οπτικής)
Εκτιμούμε επίσης ότι και η ανακοίνωση του κ. Γαβρόγλου περί συνέχισης της λειτουργίας του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα (για πόσο χρόνο άραγε;) τους ίδιους λόγους υπηρετεί, αφού είναι σαφής η συμφωνία του με το πόρισμα και φυσικά με την πολιτική της Ε.Ε. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφέστατη ως προς την υπεράσπιση αλλά και διαφήμιση του ΕΧΑΕ.
Τα κριτήρια για το ΚΚΕ είναι διαφορετικά από τα κριτήρια των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Για εμάς κριτήριο είναι οι πραγματικές ανάγκες του λαού.
Η Κ.Ο. Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ δηλώνει την αντίθεσή της στη δημιουργία Ιδρυμάτων όπως το προτεινόμενο από το πόρισμα , με τον συγκεκριμένο στόχο και προσανατολισμό.
Το λαϊκό κίνημα που πρέπει αναπτυχθεί όπως και κίνημα του συνόλου των εργαζομένων και των φοιτητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, θα πρέπει να εναντιωθεί στις προτεινόμενες ρυθμίσεις ξεπερνώντας διαμάχες και αντιπαραθέσεις στη βάση του τοπικισμού , και της ονοματολογίας των Ιδρυμάτων. Να εστιάσει στο κύριο, και να αντισταθεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ για γενικευμένη κατηγοριοποίηση και υποβάθμιση, για σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τους εκμεταλλευτικούς στόχους του κεφαλαίου.
Να θέσει ως άμεσους στόχους διεκδίκησης:
- Καμιά αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα. Ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στα διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και στους εφοπλιστές, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας!
- Να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις Τμημάτων με ετερόκλητα αντικείμενα και αδιευκρίνιστα πεδία επαγγελματικής εφαρμογής.
- Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες όλων των Ιδρυμάτων.
- Άμεσες προκηρύξεις νέων θέσεων ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ που απαιτούνται για την ποιοτική διδασκαλία και έρευνα.
- Να εξασφαλιστούν τα εργασιακά και ακαδημαϊκά δικαιώματα του συνόλου του προσωπικού σε όλα τα υπό συγχώνευση Ιδρύματα.
- Πλήρη ανάπτυξη και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, κ.λπ.), ώστε να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης ολοκλήρωσης των σπουδών τους όλοι οι φοιτητές.
- Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές!
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε Ανώτατη Εκπαίδευση προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Ηγουμενίτσα 14/02/2018