Πρόκληση για το ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ταμείου, κ. Άρης Ξενόφος, την επίτευξη του στόχου των εσόδων, ύψους 2 δις ευρώ, για το 2018, αλλά όπως είπε, είναι εφικτός.
«Το δίμηνο που ακολουθεί μέχρι το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία αποτελούν ναυαρχίδες. Το πρόγραμμα και η εξέλιξη που θα έχει θα προσδώσουν το στίγμα στο στόχο και τελικά στο νούμερο που θα καταφέρουμε να φέρουμε», σημείωσε σχετικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha 9,89.
Περιγράφοντας την νέα στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι εστιάζει στο αναπτυξιακό προφίλ του Ταμείου, για το οποίο οι πωλήσεις δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε το τίμημα είναι το μοναδικό κριτήριο, όσο περισσότερο εστιάζει στο αναπτυξιακό αποτύπωμα και το κοινωνικό όφελος που αφήνει η αξιοποίηση ενός περιουσιακού στοιχείου.
Ο κ. Ξενόφος επικαλέστηκε ως παράδειγμα την Εγνατία Οδό, έναν δρόμο ο οποίος διασχίζει όλη την Βόρειο Ελλάδα, στις απολήξεις του έχει σημαντικά λιμάνια όπως είναι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στην Ανατολή, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δύση. Έτσι δημιουργείται ένα αναπτυξιακό τόξο γιατί ουσιαστικά τα λιμάνια έρχονται να προσδώσουν υπεραξία στο δρόμο μέσα από την εμπορευματική κίνηση, αλλά και ο ίδιος ο δρόμος να προσφέρει κίνηση στα λιμάνια.
Αναφορικά με την αξιοποίηση των λοιπών λιμένων, για τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι προτεραιότητα έχουν οι λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης
Δ: Ξέρω ότι έχετε μια νέα στρατηγική σαν διοίκηση τι βλέπετε για την Εγνατία Οδό και συγκεκριμένα για το τόξο της, τις συνδυασμένες μεταφορές με λιμάνια και οδικούς άξονες;
Α.Ξ: Πράγματι, το άρωμα που θέλουμε να προσδώσουμε στο Ταμείο έχει να κάνει με το αναπτυξιακό του προφίλ, οι πωλήσεις για μας δεν είναι αυτοσκοπός, αντιλαμβάνομαι ότι στην ευρύτερη κοινωνία ο όρος ιδιωτικοποιήσεις καμία φορά “δαιμονοποιείται”, αλλά νομίζω είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση. Για εμάς το κριτήριο είναι όχι μόνο το περιουσιακό στοιχείο και το τίμημα αυτό καθεαυτό που προσφέρει, όσο περισσότερο το αναπτυξιακό αποτύπωμα και το κοινωνικό όφελος που αφήνει στην κοινωνία. Η Εγνατία Οδός στην οποία αναφέρεστε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ένας δρόμος ο οποίος διασχίζει όλη την Βόρειο Ελλάδα, στις απολήξεις του έχει σημαντικά λιμάνια όπως είναι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας στην Ανατολή, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας στη Δύση και δημιουργείται πράγματι ένα αναπτυξιακό τόξο γιατί ουσιαστικά τα λιμάνια έρχονται να προσδώσουν υπεραξία στο δρόμο μέσα από την εμπορευματική κίνηση, την οποία μπορούν να δημιουργήσουν, αλλά και ο ίδιος ο δρόμος να προσφέρει κίνηση στα λιμάνια. Και αν κανείς κοιτάξει επίσης τους ανατολικούς και δυτικούς άξονες, αναφέρομαι στον ναυτικό τουρισμό, με την έννοια των μαρίνων που είναι από την μεριά της Κέρκυρας, δηλαδή Αργοστόλι, Ζάκυνθο, και από την ανατολική πλευρά από Χίο, Κω, Ρόδο, αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται ένα αναπτυξιακό πλέγμα που περιβάλλει όλη την στρατηγική και τις κινήσεις που κάνουμε.
Δ. Όσον αφορά τα λιμάνια γνωρίζω ότι έχετε προχωρήσει στην πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων για την Αλεξανδρούπολη, για τον διαγωνισμό να γίνει τώρα και άλλο ένα.
Α.Ξ. Δεν έχουμε προσλάβει ακόμα, είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης συμβούλων.
Δ. Ποια τέσσερα λιμάνια βλέπετε να βγαίνουν φέτος; Είπα τέσσερα γιατί έτσι λένε οι πληροφορίες μου.
Α.Ξ. Ναι ναι, όχι σωστά, αλλά και τα λιμάνια που σας προανέφερα, δηλαδή Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα είναι στην προτεραιότητά μας.
Δ. Όλο το λιμάνι θα βγαίνει για αξιοποίηση ή μπορεί σε κάποια να βγαίνουν και κομμάτια του λιμανιού;
Α.Ξ. Θα αξιολογηθεί αυτό, οι τεχνικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα προσλάβουμε θα έρθουν ακριβώς να αποτυπώσουν την βέλτιστη επιλογή που θα κάνουμε. Θα έλεγα από πολύ νωρίς ότι σίγουρα δεν θα βγαίνει το σύνολο των δραστηριοτήτων ενός λιμένα στον βαθμό που δεν προσδίδουν κάποια υπεραξία στη διαδικασία.