Νόμιμο το Καμίνι στον Αι- Νικόλα (!!!) ισχυρίζονται οι αρμόδιες(;;;) υπηρεσίες.

kamini

Νόμιμο το Καμίνι στον Αι- Νικόλα (!!!) ισχυρίζονται οι αρμόδιες(;;;) υπηρεσίες.

Λογικό όμως;;; Ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον;;;

 

Με άδεια από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και την σύμφωνη γνώμη (πιστοποιητικό) της πυροσβεστικής, αδειοδοτήθηκε, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και καύσωνα, στις 04/07/2011, παραδοσιακό καρβουνοποιείο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Φιλιατών, μόλις 1000 μέτρα από τα σπίτια του χωριού.  

Αμέσως ξεκίνησαν και τα πρώτα προβλήματα, αφού οι κάτοικοι, όπως καταγγέλλουν επώνυμα, ήρθαν αντιμέτωποι με καπνό και μαύρη σκόνη που ίπταται πάνω από το χωριό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας, είδαν και καταγγελίες για αναπνευστικά προβλήματα που οδήγησαν ηλικιωμένους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες των κατοίκων δεν σταμάτησαν στα ΜΜΕ, αλλά χθες Πέμπτη, έφτασαν στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στο Υγιειονομικό  και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, οι οποίες όμως, με έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι είναι αναρμόδιες για το θέμα.

Την ίδια έκπληξη δοκίμασε και ο Δήμος Φιλιατών, αφού ουδέποτε ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με νομοθεσία του 1936(!!!), επί Ιωάννη Μεταξά, η δραστηριότητα αυτή δεν απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτε άλλες γνωμοδοτήσεις, πλην της σύμφωνης γνώμης της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Δασών.

Νομοθεσία που δεν προβλέπει ούτε απόσταση από τον οικισμό, ούτε μετρήσεις για της εκπομπές καυσαερίου, ούτε προβλέπει τίποτα για την εναπόθεση των στερεών προϊόντων της καύσης, ούτε γνωμοδότηση του τοπικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

Κι όμως αυτή τη νομοθεσία επικαλούνται, εν έτη 2011, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, όσο και η Διεύθυνση Δασών και βάση αυτής έδωσαν την προαναφερόμενη άδεια.

Ο Δοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Ηγουμενίτσας κ. Σπύρου Φώτιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας μαζί του, τόνισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα, πληροί τις προϋποθέσεις που ο νόμος (Σ.Σ. του 1936) ορίζει και ως εκ τούτου ήταν υποχρεωμένος να χορηγήσει το πιστοποιητικό.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών κ. Γκάτζιας, από την πλευρά του επικαλείται την ίδια νομοθεσία, λέγοντας μάλιστα ότι αφού αυτή δεν προβλέπει τίποτα ούτε για αποστάσεις από τον οικισμό, ούτε για τη δημόσια υγεία, η υπηρεσία του δεν είχε δικαιοδοσία να κρίνει την ορθότητα του νόμου και προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής αδειοδότησης, η όποια μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, συμβάλλει στην… οικονομική ανάπτυξη, αφού δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Το καρβουνοποιείο εκμεταλλεύεται δασικά προϊόντα που προέρχονται από «ιδιωτικό δάσος» που ιδιώτης κέρδισε στα δικαστήρια (και η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας έχασε) με άδεια υλοτομείας που εκδόθηκε από την ίδια διεύθυνση δασών και άδεια καρβουνοποιείας που εκδόθηκε και πάλι από την ίδια διεύθυνση δασών, Θεσπρωτίας.

Και μπορεί ο νόμος από το 1936 (που το επάγγελμα του καρβουνιάρη ήταν παραδοσιακό σε ορεινές και ακατοίκητες υλοτομικές ζώνες) να μην προβλέπει τίποτα…

Σήμερα όμως και μαντρότοιχο να θες να χτίσεις… μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τη χρειάζεσαι…

Σήμερα όμως σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, σε μονάδες παραγωγής προϊόντων καύσεως απαιτούνται κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα:

Εγκατάσταση των προβλεπόμενων συστημάτων αντιρύπανσης για την αποκονίωση των αερίων ρύπων των μονάδων, όπως σακκοφίλτρων για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων, συστήματα υγρής αποκονίωσης των αερίων αποβλήτων, καθώς και συστήματα συνεχούς μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής των αέριων ρύπων καθ’ όλη την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.

Παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των αερίων, σε σχέση με τις μετεωρολογικές παραμέτρους παρακολουθώντας έτσι την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και μελέτη για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας τους με έμφαση στις υπερβάσεις οριακών τιμών για πολλές παραμέτρους (ολικά αιωρούμενα στερεά, υδρογονάνθρακες και COD) στα παρακείμενα ρέματα υγρών αποβλήτων.

Άδεια χρήσης υδάτων από τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας, για τη χρήση νερού από το παρακείμενο ρέμα και να εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα όργανα (υδρόμετρα), για μέτρηση και καταγραφή της ποσότητας νερού που αντλείται από το ρέμα.

Άδεια προσωρινής αποθήκευσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας, ενώ παράλληλα απαιτείται μελέτη διαχείρισης της παραγόμενης στάχτης που εγκυμονεί κινδύνους ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.

Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Πυροσβεστικής και της Διεύθυνσης Δασών… για όλες τις άλλες μονάδες καύσης… πλην του… «παραδοσιακού καρβουνοποιείου»…

Σήμερα όμως ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργεί μια τέτοια δραστηριότητα, μια φωτιά που θα καίει επί 15νθημερο τουλάχιστον διαρκώς, κατακαλόκαιρο με καύσωνα, πολύ κοντά σε οικισμό αλλά και στο παρακείμενο καταπράσινο τοπίο της Μουργκάνας.

Ούτε μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι αφού είναι ανθυγιεινό το επάγγελμα του καρβουνοπειού, άρα εξίσου ανθυγιεινό είναι για τους κατοίκους.

Σε επικοινωνία που είχαμε τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη, όσο και με το Δήμαρχο Φιλιατών κ. Παππά και οι δύο δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες τους θα εξετάσουν το θέμα, ώστε να διαπιστώσουν που εξαντλείται η νομιμότητα…

Πέραν αυτής βέβαια… υπάρχει και η κοινή λογική… που δεν φαίνεται να  επιστρατεύτηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση…

Εμείς ευχόμαστε στις «αρμόδιες υπηρεσίες» που αδειοδότησαν, μέχρι να επιλυθεί το θέμα… να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες ούτε στο περιβάλλον ούτε στη ζωή και την υγεία των κατοίκων…

Γιατί αν μια πυρκαγιά ξεσπάσει, αν κινδυνεύσει από μονοξείδιο του άνθρακα η ζωή και η υγεία ενός κατοίκου… τότε το επιχείρημα «είναι νόμιμο» θα φαντάζει υπερβολικά… φτωχό, πρόχειρο και ανεπαρκές!

Β.