Μ.Κάτσης: “Ξημερώνει νέα μέρα για την γ’θμια εκπαίδευση στη Θεσπρωτία – η αντιπολίτευση καταψήφισε και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση”
Τι προβλέπει ο νόμος:
Το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι πλέον νόμος του κράτους καθώς την 1-8-2018 υπερψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή με σχετική πλειοψηφία. Ένα νέο Πανεπιστήμιο γεννιέται στην Ήπειρο, που υλοποιεί τον νέο Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου όπως την πρωτογενή της παραγωγή και τη διασυνοριακή στρατηγική της θέση, επενδύοντας στη γνώση.
Η Θεσπρωτία είναι παρούσα στο νέο Ακαδημαϊκό χάρτη της Γ/θμιας Εκπαίδευσης, με ένα τμήμα Πανεπιστημιακού πλέον επιπέδου, ισχυρό και βιώσιμο, καθώς όπως προβλέπεται στο νόμο:
- Από 1/10/2018 ιδρύεται στην Ηγουμενίτσα τμήμα του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το τμήμα αυτό με τίτλο Μετάφρασης και Διερμηνείας εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
- Τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές ) του υπάρχοντος τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων(και πρώην Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών) εντάσσονται άμεσα στο νέο τμήμα και δεν μεταφέρονται σε άλλο τμήμα ή πόλη.
- Η λειτουργία του τμήματος προσδιορίζεται δεσμευτικά το αργότερο το 2021 ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου(το αργότερο υποχρεωτικά 1 χρόνο πριν) όπως ορίζει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, ενώ προικοδοτείται με νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ καθώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αύξηση της χρηματοδότησης κατά 1εκ € για εργαστηριακό εξοπλισμό και 42 νέες θέσεις καθηγητών για το νέο Πανεπιστήμιο.
- Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι διασφαλίζεται η συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών (ήτοι έως το 2022) όσων ήδη φοιτούν στο υπάρχον Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, αλλά και όσων εισαχθούν φέτος σε αυτό.
Δηλώσεις Μάριου Κάτση: «Ξημερώνει νέα μέρα στην Γ/θμια Εκπαίδευση στην Θεσπρωτία – η αντιπολίτευση καταψήφισε και βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση» :
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριος Κάτσης, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου, προέβη σε δηλώσεις, όπου ανέλυσε τη σημαντικότητα του νέου εγχειρήματος, ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει και την υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης:
« Μια μακρά και εξαντλητική προσπάθεια, είχε αίσιο τέλος και είμαστε χαρούμενοι για αυτό. Η Θεσπρωτία, δικαίως, μπαίνει δυναμικά και με βιώσιμους όρους στο νέο χάρτη της γ/θμιας εκπαίδευσης, όπως είχαμε δεσμευθεί, παρά τον ορυμαγδό των Κασσάνδρων που προσδοκούσαν το αντίθετο.
Το νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας είναι πλέον νόμος της Πολιτείας ενώ, όπως προέκυψε από την πολυήμερη συζήτηση στη Βουλή, έχει την πλήρη στήριξή του τόσο από το Υπουργείο Παιδείας όσο και από τις Πρυτανικές αρχές ώστε να γίνει βιώσιμο και ελκυστικό. Χρειάζεται εύλογο χρονικό διάστημα για να οργανωθούν οι σπουδές του και να προσληφθεί το νέο επιστημονικό προσωπικό, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ο νόμος ορίζει ρητά πως το αργότερο το Ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, όλα τα νέα τμήματα θα πρέπει να λειτουργούν με ευθύνη της Συγκλήτου, ως ορίζει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων».
Σχετικά με τη στάση των εισηγητών της ΝΔ (κ. Καραμανλή) και του ΚΙΝ.ΑΛΛ(κ. Κεφαλίδου) να αναφερθούν με αρνητικά σχόλια για το νέο τμήμα της Ηγουμενίτσας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας υπήρξε δεικτικός, τονίζοντας:
« Στις 4 συνεδριάσεις της Βουλής ΝΔ και ΔΗΣΥΜ αλλά και στην Ολομέλεια, δε σταμάτησαν να αναφέρονται με μένος ενάντια στην Θεσπρωτία και στο νέο της τμήμα, υπερθεματίζοντας έτσι ότι είναι αχρείαστο γιατί υπάρχει παρόμοιο στην Κέρκυρα, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν το γνωστικό του αντικείμενο, όπως και το ότι η απόσταση μεταξύ τμημάτων δεν αποτελεί Ακαδημαϊκό κριτήριο λ.χ (Τμήμα Ιστορίας κ.α)».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον βουλευτή Θεσπρωτίας της ΝΔ λέγοντας:
«Δείγμα της έλλειψης σοβαρότητας και υποκρισίας από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι ο συντοπίτης συνάδελφος της ΝΔ, ζήτησε δια βήματος από τον Υπουργό Παιδείας, το νέο τμήμα να λειτουργήσει νωρίτερα (ακ. Έτος 2019-2020) ενώ το κόμμα του το χαρακτήριζε «αχρείαστο» και εν τέλει καταψήφισαν εν χορώ το νομοσχέδιο! Φαίνεται, απουσίαζε από την επεξεργασία στις επιτροπές και δεν άκουσε τους φορείς και τις Πρυτανικές αρχές να λένε ότι δεν προλαβαίνουν να προσληφθούν οι καθηγητές που απαιτούνται τόσο γρήγορα στα νέα τμήματα που δημιουργούνται. Με τη στάση αυτή, ουσιαστικά επιμένει να υπερασπίζεται το «σχέδιο Αθηνά» της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου που έκλεισε 2 τμήματα στην Θεσπρωτία».
Και κατέληξε: «Ακούγαμε τόσο καιρό ότι κλείνουμε το ΤΕΙ, και εντέλει δημιουργούμε Πανεπιστημιακό τμήμα. Ακούγαμε ότι δεν θα έχει καθηγητές γιατί θα φύγουν, και εν τέλει όχι μόνο μένουν, θα προσληφθούν και άλλοι. Ακούγαμε ότι το τμήμα μένει στα χαρτιά και πάει στις καλένδες, και εν τέλει έρχεται τροποποίηση που θέτει πλέον συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, το οποίο μάλιστα, είναι εντός του χρόνου που παράλληλα θα εξακολουθεί τη λειτουργία του το υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Δεν έχει δε το ηθικό πολιτικό ανάστημα η αντιπολίτευση, να κάνει μαθήματα λειτουργίας νέων βιώσιμων και ποιοτικών τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τη στιγμή που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αδυνατεί να τοποθετηθεί συνεισφέροντας, έστω κάτι, στο διάλογο που διεξήχθη για το μέλλον της Δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και που τα μοναδικά επιτεύγματά που έχει να παρουσιάσει στον ακαδημαϊκό χώρο, ήταν το καταστρεπτικό «σχέδιο Αθηνά», τα τμήματα που έμειναν στα χαρτιά και δε λειτούργησαν ποτέ και οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Σας συμπονούμε».