Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει να κάνει με το χρέος που αισθάνομαι για τον τόπο που ζω και αγαπώ και στον οποίο μεγαλώνω τα παιδιά μου.
Είχα αντιδράσεις του τύπου « είσαι νέα…» «χρειάζεται εμπειρία…» « ξοδεύεις το χρόνο σου άσκοπα…»
Όμως αν ρίξουμε μια ματιά γύρω μας, δεν μπορούμε πλέον να μένουμε αμέτοχοι. Η καθημερινότητα μας πληγώνει. Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνετε με εμπόδια, η κοινωνική στήριξη αυτών που έχουν πρόβλημα με επιδερμική αντιμετώπιση, η δημιουργία εν υπνώσει, ο πολιτισμός στατικός και το περιβάλλον σε υποβάθμιση.
Η νέα γενιά θα είναι μια « μοιραία γενιά» αν αφήσει τα πράγματα στη μοίρα τους.
Όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν, η γενιά που εκπροσωπώ ηλικιακά, πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή. Να διεκδικήσει ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών της ζωής που επηρεάζονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τί γινόταν μέχρι τώρα;
Οι νέοι αντιλαμβάνονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην πλειοψηφία τους, ως κάτι το συμβατικό, το διοικητικό, το ξεπερασμένο, «το γεροντικό».
Ότι είναι ακριβώς η πολιτική, αλλά σε τοπικό επίπεδο. Άρα κομματικό σύστημα, συμφέροντα, διαχείριση του χρόνου εξουσίας, καρέκλες, αμοιβές κλπ.
Πιστεύουν ότι είναι σύστημα που κάνει συναλλαγές και διευθετήσεις, ένα σύστημα που διαχειρίζεται θέματα, τα οποία δε σημαίνουν κάτι για το νέο άνθρωπο.
Παρόλο που η τοπική αυτοδιοίκηση ασχολείται με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, ο νέος άνθρωπος τα καταλαβαίνει όλα αυτά, μόνον όταν υπάρχει ευκαιρία απασχόλησης έστω προσωρινής, ως απάντηση στο άγχος της ανεργίας που τον έχει κυριεύσει.
Δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό.
Είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι νέοι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Εν προκειμένω στη Διοίκηση του Δήμου, διότι μπορούν με την παρουσία τους να δημιουργήσουν αντισώματα, δημιουργίας, αξιοκρατίας και προοπτικής σε κάθε Δήμο.
Είναι ανάγκη να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις, γεμάτες Ελπίδα και Όραμα για κάτι καλλίτερο.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως άλλος Ιανός, πρέπει να ασκεί διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα να είναι θεσμός στήριξης των αναγκών των πολιτών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει και υπόθεση της νεολαίας.
Με αυτό τον τρόπο θα γίνει ο θεσμός της αλληλεγγύης των γενεών, της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, του πολιτισμού.
Μπορεί να είμαστε ως νέοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Δεν μπορούμε όμως να μένουμε απαθείς. Οι Δημοτικές εκλογές μας αφορούν όλους.
Πρέπει να έχουμε άποψη και ρόλο στη νέα Δημοτική Αρχή. Σας περιμένουμε !
Βασιλική Πάντου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
ΑΝΕΞΑΡΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ