Παρόμοια αναβολή είχε λάβει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 καθώς παρήλθε το ωράριο. Η νέα δικάσιμος τότε ορίστηκε για την… Πρωταπριλία του 2019. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί, ουκ ολίγες φορές έως σήμερα, λόγω ασθενείας κατηγορουμένου, μαρτύρων και… συνηγόρων! Η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου 2015 για να αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο του 2016 και στη συνέχεια για τον Σεπτέμβριο του 2017, ακολούθως για τις 5 Μαρτίου 2018, για τον Δεκέμβριο του 2018, για την πρωταπριλιά του 2019 και τώρα για τον Δεκέμβριο του 2019!
Το Φιλιάτι
Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον πρώην δήμαρχο Φιλιατών αλλά και την πρώην ταμία του Δήμου είναι:
– Υπεξαίρεση στην υπηρεσία ιδιαίτερα μεγάλου χρηματικού ποσού, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
– Απιστία στην υπηρεσία, από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με όφελος άνω των 150.000 ευρώ”.
Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Δήμο Φιλιατών φάνηκαν το 2009, όταν σημειώθηκε μία περίεργη κλοπή με λεία 80 χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, μια περίοδο που είχαν σημειωθεί αρκετές κλοπές σε Δημαρχεία της Ηπείρου. Οι δράστες αυτών των διαρρήξεων συνελήφθησαν, αλλά ενώ ομολόγησαν τις πράξεις τους, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη κλοπή στο Δήμο Φιλιατών.
Στη συνέχεια και ενώ οι φήμες φούντωναν, ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν φύλλο και φτερό το ταμείο του Δήμου για την περίοδο 2008 και 2009, αποκαλύπτοντας μια μαύρη τρύπα που άγγιζε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση έφτασε στον Εισαγγελέα και με απόφασή του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για τον τότε δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, τους δύο αντιδημάρχους (δε βρίσκονται πια εν ζωή) και την υπεύθυνη του ταμείου ο οποίος συνέταξε και το κατηγορητήριο που βαρύνει τον κ. Ντουμάζιο.
Την περίοδο εκείνη ο τότε Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, παραδέχονταν ότι γίνονταν πληρωμές εξωλογιστικά, με προφορική εντολή δική του, υποστηρίζει όμως ότι το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 106.000 ευρώ. «Αμφισβητώ το έλλειμμα του 1,6 εκατ. ευρώ και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για να δικαιωθώ», ανέφερε τότε σε δηλώσεις του.
Και έπεται συνέχεια! Εφτά χρόνια δεν έχουν καταλογιστεί οι υπεύθυνοι για το έλλειμμα των 3 εκ!
Πάντως η υπόθεση για την οποία βρίσκονται κατηγορούμενοι αφορά μόνο στα 1,7 εκ. ευρώ τα οποία έχουν καταλογιστεί μετά από έλεγχο επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών για τα έτη 2008-2009, το 2010 στον δήμαρχο Μηνά Ντουμάζιο, δύο αντιδημάρχους και την υπεύθυνη του ταμείου.
Όμως στα 4.628.195,52 ευρώ ανέρχεται το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών οι οποίες αφορούν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα.
Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου.
Στο συνολικό έλλειμμα έχει συνυπολογιστεί το ποσό του 1,7 εκατομμυρίου το οποίο είχε ήδη καταλογιστεί. Για τα υπόλοιπα τρία εκατομμύρια, που κατέγραψαν ως ταμειακό έλλειμμα οι ορκωτοί ελεγκτές δεν έχουν καταλογιστεί ακόμη οι υπέυθυνοι, παρότι πέρασαν εφτά χρόνια και παρά το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, έχει υποβάλλει από τον Μάιο του 2012 μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Και ο Παραπόταμος
Ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μετά την απολογία του στη δικαιοσύνη το 2015, έχει επιβηθεί στον πρώην Δήμαρχος Παραποτάμου Ιωάννη Τζάνη, για την πολυσυζητημένη υπόθεση του ταμειακού ελλείμματος των διακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ, για το έτος 2010, στο Δήμο Παραποτάμου, όπου διετέλεσε επί σειρά ετών Δήμαρχος.
Ο κ. Τζάνης είχε κληθεί για απολογία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2015, όντας όμως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία, ζήτησε και πήρε αναβολή για να απολογηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Νωρίτερα είχαν απολογηθεί για την ίδια υπόθεση οι δύο υπάλληλοι του Δήμου Παραποτάμου, στους οποίους επίσης επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι δύο υπάλληλοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους από το 2011, οπότε και έγινε γνωστό το πόρισμα της σχετικής ΕΔΕ, έχουν στραφεί με μηνυτήριες αναφορές και αγωγές κατά του πρώην Δημάρχου Παραποτάμου, αρνούμενοι οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση και υπηρεσιακή σχέση τους με το ταμείο. Αντίθετα, επιμένουν πως τη διαχείριση του ταμείου του Δήμου Παραποτάμου ασκούσε ο Δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο κ. Τζάνης σε δηλώσεις του τότε ισχυρίστηκε πως “ελέγχεται ποινικά «αποκλειστικά και μόνον» για το εάν ως Δήμαρχος τήρησε με ακρίβεια τους Νόμους ως προς την χρηστή διαχείριση και εάν άσκησε τον απαιτούμενο έλεγχο προς τους υπαλλήλους του Δήμου σχετικά με την ορθή από αυτούς διαχείριση των οικονομικών του Δήμου” ενώ διαβεβαιώνει πως “Όλα όσα αναφέρονται περί υπεξαίρεσης όσον αφορά την ποινική του μεταχείριση από την Δικαιοσύνη είναι κατάπτυστα ψεύδη και συκοφαντίες και δεν αφορούν το πρόσωπό του ως υπολόγου”.