Αναφορά Μ. Κάτση για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών

psaria
psariaΑναφορά κατέθεσε ο Μ. Κάτσης προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εξωτερικών, σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις υδατοκαλλιέργειες. 
Στην επιστολή, η οποία κατατέθηκε με αναφορά από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Μ. Κάτση, η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), ζητούν να παρθούν άμεσα οικονομικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργεία των επιχειρήσεων του κλάδου. 
Η παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών κατευθύνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου σε αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ιταλίας. Η μείωση των πωλήσεων λόγω της έξαρσης της πανδημίας αγγίζει σήμερα το 60% ενώ το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται. 
Μόνο στη Θεσπρωτία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 14% της πανελλήνιας παραγωγής εκτρεφόμενων ψαριών, απασχολούνται άμεσα 400 εργαζόμενοι στις μονάδες, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας, και άλλες επιχειρήσεις που επηρεάζονται θετικά από τη δραστηριότητά τους. 
Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών, που στη Θεσπρωτία η πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κρίσιμη για την τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία. 
Οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία είναι πλέον εμφανείς σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, των επιχειρήσεων, και της ζωής των εργαζομένων. Η Πολιτεία απαιτείται να δράσει δυναμικά, ρίχνοντας χρήμα στην πραγματική οικονομία ώστε να στηρίξει όσους πλήττονται. Τα εργαλεία από την ΕΕ υπάρχουν, ενώ το μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τα ημίμετρα δεν επαρκούν εάν θέλουμε η επόμενη μέρα να βρει την κοινωνία και την οικονομία όρθια.