Συνάδελφοι υγειονομικοί εργαζόμενοι,
Η επιδημία του κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη έφερε στην επιφάνεια με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τις τεράστιες διαχρονικές ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Σκοπός της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι να ακουστεί η πραγματική και όχι η μισή αλήθεια, για τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών .
Οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας για μας και για τους ασθενείς μας είναι κραυγαλέες. Οι υγειονομικοί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αυτοθυσία και υπερπροσπάθεια δεν προστατεύονται επαρκώς με όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να μην νοσήσουν οι ίδιοι και γίνουν φορείς διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς, στο συγγενικό περιβάλλον τους, αλλά και για να μην λείψουν από «το πεδίο της μάχης» που τόσο απαραίτητοι είναι .
Οι αντιφατικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η «χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων και η μείωση του χρόνου καραντίνας στους υγειονομικούς στις 7 ημέρες σε σχέση με τις 14 στο γενικό πληθυσμό» αποδυναμώνουν την ασπίδα προστασίας των υγειονομικών και αποτελούν έμμεση παραδοχή της ανεπάρκειας προσωπικού.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλη την Ελλάδα (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό) είναι τραγικές. Το νοσοκομείο μας παραμένει υποστελεχομένο σε ανθρώπινο δυναμικό , με κενές το 1/3 των οργανικών θέσεών του σύμφωνα με τον οργανισμό, εκ των οποίων 24 κενές θέσεις αφορούν σε ειδικευμένους ιατρούς, όταν οι σύγχρονες ανάγκες είναι πολύ περισσότερες ,πόσο μάλιστα αυτή την περίοδο .
Οι προσλήψεις συμβασιούχων για δύο χρόνια και η μετέπειτα απόλυσή τους, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση στο πάγιο και διαρκές πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Ενώ δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ εκτιθέμαστε σε βιολογικούς και χημικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από την τρέχουσα επιδημία (πανελλαδικά πάνω από 92 συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει και τουλάχιστον 450 έχουν τεθεί σε καραντίνα), η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει ακόμη και τώρα όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ.
Η έλλειψη γιατρού εργασίας στο νοσοκομείο και η μη καταγραφή και εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου των εργαζομένων βολεύει τις εκάστοτε Διοικήσεις και κυβερνήσεις, γιατί έτσι κρύβουν τις ευθύνες τους για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζομένους.
Ανεξάρτητα από τον σχεδιασμό στα χαρτιά που «λένε» ότι έχουν οι διοικήσεις, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς επάρκεια προσωπικού , χωρίς μέσα προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά.
Παρά τις οδηγίες του ΠΟΥ για την αναγκαιότητα ελέγχων με «τεστ, τεστ … τεστ» και επανελέγχων του υγειονομικού προσωπικού για τον ιό, ώστε να μη γίνονται τα νοσοκομεία πύλες εισόδου και οι υγειονομικοί φορείς διασποράς του ιού, τεστ δεν πραγματοποιούνται .
Η προβολή με κάθε μέσο και τρόπο της ατομική ευθύνης σαν βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας, αποκρύβει την κρατική ευθύνη. Ο κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία πειθαρχεί στα μέτρα και με το παραπάνω. Η ατομική ευθύνη όμως, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη και δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο.
Οι υγειονομικοί που είμαστε στην πρώτη γραμμή απαιτούμε από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές
Καλούμε τους υγειονομικούς και το λαό μας να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 7 Απρίλη, και στέλνουμε μήνυμα « ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουμε και θα δυναμώσουμε τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού».
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να εξασφαλιστεί η επάρκεια και ο συνεχής εφοδιασμός των νοσοκομείων σε ατομικά μέσα προστασίας ( μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας, γυαλιά, αντισηπτικά).
Να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό , όπως προβλέπεται στον οργανισμό, και με επιπλέον προσωπικό για τις κλινικές που έχουν διαμορφωθεί για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.
Να λειτουργήσει το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ως αυτόνομος οργανισμός με το αντίστοιχο προσωπικό του και όχι όπως συμβαίνει σήμερα με το προσωπικό του ΚΥ Ηγουμενίτσας και του πρώην ΙΚΑ.
Να επιστρέψει άμεσα το προσωπικό που μετακινήθηκε από το νοσοκομείο Φιλιατών για τη δήθεν λειτουργία ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα (με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης…)
Να λειτουργήσει τώρα ΜΕΘ (όπως έγινε και στη Ζάκυνθο) με την πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ να προστεθούν και νέες , αφού η χώρα μας έχει ανάγκη από 3500 κλίνες ΜΕΘ.
Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν γιατί χρειάζονται όσο ποτέ.
Να υπάρχει επιστημονική ιχνηλάτηση και εκτέλεση δωρεάν test για τον ιό σε όλους τους υγειονομικούς με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ.
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι υγειονομικοί (επικουρικοί ιατροί, νοσηλευτές, παρασκευστές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί και λοιπό προσωπικό) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Να προσληφθούν γιατροί εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία .
Να ενταχθούν άμεσα στα ΒΑΕ όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.
Να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας στο σύνολό του και Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι συνάδελφοί μας ιδιώτες γιατροί στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Να υπάρχει διαφάνεια και επίσημη διαρκής ενημέρωση σε όλους μας από τη Διοίκηση και τις αρμόδιες επιτροπές (Λοιμώξεων,Διαχείρισης) που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το ΔΣ