H Λαϊκή Συσπείρωση για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμάτων

xyta_karboynari2

xyta_karboynari2Στις 05/05/2020 συνεδρίασε το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα : «Έκφραση γνώμης επί του σχεδίου κανονισμού τιμολογιακής πολιτικής του ΑΣΔΣΑ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) διαχειριστικής ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2020.»

Το θέμα δεν είναι νέο. Η Λ.Σ. και το ΚΚΕ έχουμε τοποθετηθεί αρνητικά στην κατασκευή με ΣΔΙΤ της ΜΕΑ στην Δωδώνη και στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων.

Είχαμε κάνει το θέμα σημαία μας κατά την προεκλογική περίοδο ενώ οι άλλες παρατάξεις είχαν επιλέξει την σιωπή για αυτό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με το υπ’ αρ. 133820/3.9.19 έγγραφο της ενημέρωσε αναλυτικά τους Δήμους για τα κόστη που προκύπτουν από την λειτουργία της ΜΕΑ, και για την υποχρεωτική αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών.

Η Ε.Π. Ηπείρου Κ-Λ τοποθετήθηκε αναλυτικά για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της λειτουργίας της ΜΕΑ.( 05/11/2019)

Η Λ.Σ. στον Δήμο μας ζητά επίμονα εδώ και πολύ καιρό να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ., και να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Ωστόσο από όλες τις άλλες παρατάξεις υπήρξε σιωπή.

Η δε δημοτική αρχή επέλεξε την συνεχή αναβολή της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ.

Άρα άγνοια δεν δικαιολογείται για αυτό το θέμα.

Η δε σιωπή σημαίνει συμφωνία.

Έρχεται η Δημοτική Αρχή εν μέσω πανδημίας και με τηλεδιάσκεψη και μας ζητά να εκφράσουμε γνώμη για μια ήδη αποφασισμένη πολιτική,(έχει ήδη σταλεί και στην αποκεντρωμένη για έγκριση),που θα τσακίσει τα λαϊκά εισοδήματα και μάλιστα μέσα στην κρίση.

Προφανώς δεν συμφωνούμε με αυτήν την τακτική και καταψηφίσαμε τη εισήγηση.

Αλλά η βασική μας διαφωνία είναι στην εμπορευματοποίηση του τομέα των απορριμμάτων που οδήγησε σε αυτήν την εισήγηση.

Έχουμε κατά επανάληψη εναντιωθεί στην μέθοδο κατασκευής και λειτουργίας έργων με ΣΔΙΤ. Μία μέθοδο που ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και φορτώνει οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα.( π.χ. με την Ιόνια οδό τα διόδια 80 ευρώ για ταξίδι στην Αθήνα, εγγυημένη ελάχιστη είσπραξη από την εταιρεία).

Το ίδιο γίνεται και την ΜΕΑ. Η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. «βγάζει μάτι».

Η εταιρεία κατασκεύασε ένα έργο με 50% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με το 25% δανεισμό με εγγύηση δημοσίου και με 25% ίδια κεφάλαια.

Η εταιρεία για κάθε τόνο σκουπιδιών εισπράττει 50,2 ευρώ(gate fee).Με βάση την εισήγηση, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 81.623,6 τόνοι. Άρα θα εισπράττει κατά ελάχιστον 4.097.474,6 ευρώ ετησίως ,ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα δέχεται. Ποσό που καταμερίζεται κατά Δήμο και πρέπει να εξοφλείται έγκαιρα γιατί υπάρχουν και τόκοι υπερημερίας, ακόμα και είσπραξη κατευθείαν από τους ΚΑΠ των Δήμων, για τους «κακοπληρωτές».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας που πωλούν το γάλα τους σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σκουπίδια χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την οποία πωλεί σε υψηλή τιμή, σαν «πράσινη». (Είναι οι χρεώσεις ΑΠΕ που βλέπουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος). Τα ανακυκλώσιμα επίσης τα πωλεί. Άρα θα αποκομίζει εγγυημένα κέρδη από την λειτουργία της ΜΕΑ.

Έχουμε δηλαδή μια εταιρεία που πληρώνεται για την πρώτη ύλη του εργοστασίου της και θα κερδίζει και από την πώληση των «προϊόντων» της. Έχει δε εξασφαλισμένη ετήσια είσπραξη από τους Δήμους με χρήματα που προέρχονται από το χαράτσωμα των δημοτών.

Προκύπτει το ερώτημα. Γιατί δεν μπορούσε μια τέτοια επιχείρηση να είναι δημόσια;

Γιατί θα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να χρηματοδοτούν, μέσω των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση κερδοφορίας της εταιρείας;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί το αστικό κράτος έτσι δουλεύει.

Στόχος και σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΜΕΑ στην Ήπειρο κατασκευάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Το θεωρούν παράδειγμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι επίσης αλήθεια ότι έγινε με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και ότι σε τέτοιες επενδύσεις κατευθύνονται τα ΕΣΠΑ.

Η ειρωνεία και συνάμα υποκρισία είναι ότι το Δ.Σ. συνεδρίασε στις 05/05/20 ημέρα που στην βουλή συζητιόντανε ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος, με βάση πάλι τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ένας νόμος που θεσμοθετεί της απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Η ψήφιση του αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και η προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβιβάζονται.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που πρέπει να αναφερθούν.

• Η ΜΕΑ λειτουργεί και εισπράττει από 26/03/2019 αλλά ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί. Η μεταφορά στην ΜΕΑ γίνεται με τα απορριμματοφόρα, με ότι και αν σημαίνει αυτό σε ώρες και σε χρήμα.

• Στον Δήμο μας και στην περιοχή Πέρδικας – Συβότων η αποκομιδή γίνεται από ιδιωτική εταιρεία που με βάση την σύμβαση μεταφέρει τα σκουπίδια κατευθείαν Καρβουνάρι, όπου από ΧΥΤΑ είναι πλέον ΧΥΤΥ.

• Με βάση τα παραπάνω ο προϋπολογισμός που έρχεται εισηγητικά δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα για το 2020. Αμφίβολο αν μπορέσει να υλοποιηθεί και το 2021.

• Η ποσότητα των απορριμμάτων του Δήμου μας που, όλο αυτό το διάστημα(2019-2020), πάνε στην ΜΕΑ είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή που ,αναγκαστικά με βάση την εγγυημένη ποσότητα, πληρώνουμε στην εταιρεία.

• Τέλος η υποχρέωση για εγγυημένη ποσότητα στην ΜΕΑ λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανακύκλωση στην πηγή.

• Καθόλου τυχαία δεν είναι η καθυστέρηση κατασκευή του «πράσινου» σημείου για κομποστοποίση στον δήμο μας (ΜΕΒΑ).

• Να επίσης επισημάνουμε ότι οι εκπρόσωποι των Δήμων Γιαννιωτών και Ζίτσας στο Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ έχουν καταψηφίσει την εισήγηση για δικούς τους λόγους. Άρα πιθανόν να αλλάξουν οι χρεώσεις.

Η εισήγηση του ΑΣΔΣΑ ψηφίστηκε στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, μένει τώρα να αποφασισθεί και η αύξηση των δημοτικών τελών. Το επί πλέον δηλαδή χαράτσωμα των δημοτών.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική εμείς προβάλλουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού!

ΛΕΜΕ:

• ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

• ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.

• Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλουμε περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες:

• Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, γυαλιού, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.

• Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων.

• Να κατασκευαστούν οι ΣΜΑ που έχουν ήδη σχεδιασθεί εδώ και χρόνια, με κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τους.

• Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους.

• Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους.

• Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο.

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο νέο χαράτσωμα που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα (ΕΝΦΥΑ, 24% ΦΠΑ…..) .Πρέπει να γίνει υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Τέλος και από αυτό το λαϊκό χαράτσωμα πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ηγουμενίτσα 07/05/2020

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας