Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στο Νομοσχέδιο Κεραμέως

sxoleio

sxoleioΣε εξέλιξη βρίσκονται κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο- Κεραμέως και στην τροπολογία για την εξ αποστάσεως εκπάιδευση. Στην Ηγουμενίτσα την Τρίτη τα δύο σωματεία , σύλλογος εκπ/κων ΠΕ και ΕΛΜΕ καλούν σε συγκέντρωση εκπαιδευτικούς και γονείς στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημαρχείου με βάση και την πανελλαδική κινητοποίηση την ίδια μέρα.
Ταυτόχρονα γονείς και εκπαιδευτικοί συλλέγουν υπογραφές σε κείμενο με τίτλο:

“ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”

 Ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί υπογράφουμε αυτό το γράμμα γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος να αντιδράσουμε μπροστά σε ένα νομοσχέδιο -έκτρωμα για την εκπαίδευση, ένα νομοσχέδιο που έρχεται να κάνει αφόρητη τη φοίτηση των παιδιών μας στο σχολείο, ένα νομοσχέδιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των παιδιών μας να μορφωθούν , να σπουδάσουν, να ονειρεύονται για το μέλλον τους, να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

 Βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία, αγωνιούμε για την επόμενη μέρα, τα  προβλήματα στις οικογένειες είναι πολλαπλά- οικονομικά , εργασιακά, ψυχολογικά- και μέσα σ΄αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση δεν διστάζει να εμφανίσει ένα νομοσχέδιο που, διαβάζοντάς το, ανατριχιάζει κανείς.

•       Τράπεζα Θεμάτων, δηλαδή εξετάσεις από την Α Λυκείου πανελλαδικού τύπου.Τα θέματα θα επιλέγονται τυχαία (με ηλεκτρονικό τρόπο) για κάθε σχολείο και θα βαθμολογούνται κλειστά (όπως στις πανελλαδικές).

  Η δυνατότητα που είχε ο εκπαιδευτικός να προσμετρήσει στα θέματα που βάζει, τις δυνατότητες και τις συνθήκες ζωής των μαθητών του, μηδενίζεται.

Ακόμα και αυτή η «παραπάνω μονάδα» στο γραπτό (αν με αυτήν ο μαθητής περνάει την τάξη) παύει να υπάρχει. Οι μαθητές δεν μπορούν να δώσουν βάρος σε αυτά που έχει δώσει βάρος ο καθηγητής τους γιατί από την τράπεζα μπορεί να κληρωθεί ο,τιδήποτε θεωρείται εντός ύλης.  
  Η Τράπεζα Θεμάτων απαιτεί ιδιαίτερα μαθήματα και προετοιμασία από την Α’ Γυμνασίου για να μπορεί ένας μαθητής να ανταποκριθεί στην Α’ Λυκείου.

  Η θεσμοθέτησή της θα αποτελεί ένα καταστροφικό μέτρο ενάντια στους μαθητές, στα παιδιά μας. Οι εκατόμβες που θα υπάρξουν από τις εξετάσεις μέσω Τράπεζας Θεμάτων από την Α’ Λυκείου μαζί με άλλες διατάξεις-την αύξηση της βάσης για να περάσει κανείς την τάξη,τα “κόντρα” μαθήματα (Mαθηματικά στη θεωρητική και Iστορία στη θετική κατεύθυνση)-είτε θα κόψουν βίαια την πορεία προς την τριτοβάθμια τεράστιου μέρους του μαθητικού πληθυσμού είτε, στην καλύτερη περίπτωση, θα το αποθαρρύνουν αποφασιστικά.Θυμίζουμε ότι η Τράπεζα Θεμάτων είχε εφαρμοστεί το 2014 και υπήρχε αύξηση 40% στην αποτυχία των μαθητών.

  Γνωρίζει ο καθένας ότι οι επιδόσεις ενός μαθητή έχουν άμεση συνάρτηση με την οικονομική του θέση. Τα ιδιαίτερα μαθήματα, οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στο σπίτι, το ασφαλές οικονομικό και οικογενειακό περιβάλλον είναι παράγοντες που δεν υπάρχουν στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Από την άλλη ο βαθμός σε ένα μάθημα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τα θέματα και η δυσκολία τους (που είναι στην απόλυτη ευχέρεια των πολιτικών επιλογών και των στοχεύσεων της κάθε κυβέρνησης) ρυθμίζουν ως κάνουλα τις μαθητικές επιδόσεις.

•       Στα ΕΠΑΛ θεσμοθέτηση ηλικιακού ορίου (17 έτη) στις εγγραφές  στερώντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές για μια δεύτερη ευκαιρία και ειδικότητα.

•       Αλλά και στο Γυμνάσιο είναι αντίστοιχα τα πράγματα. Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, εντατικοί ρυθμοί, εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου. Ποιοι μαθητές θα αντέξουν στις απανωτές δυσκολίες, ποιες οικογένειες θα μπορούν οικονομικά να ανταποκριθούν σ΄αυτό το ατελείωτο κυνήγι;

•       Αν νομίζει κανείς ότι αυτά τα …ωραία αφορούν μόνο τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου,γελιέται.Το υπουργείο αρχίζει την επίθεση από το Νηπιαγωγείο στο οποίο προβλέπει -άκουσον άκουσον-την εισαγωγή,πιλοτικά Αγγλικών,Πληροφορικής και Φυσικής Αγωγης, σχολειοποιώντας το περιεχόμενό του, κόντρα σ΄όποια εκπαιδευτική λογική χαρακτηρίζει αυτή τη βαθμίδα εκπαιδευσης και την τρυφερή ηλικία των νηπίων.

•       Περνάει στη συνέχεια στο Δημοτικό όπου αυξάνει τις ώρες των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εφαρμόζει πάλι πιλοτικά νέες θεματικές,στη λογική του Γυμνασίου, Λυκείου εντατικοποιωντας περισσότερο τους μαθητες.

•       Αυτό όμως που μοιάζει απίστευτο,ειδικά σ΄αυτές τις εποχές της πανδημίας, είναι η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο, από 22 σε 24 με δυνατότητα τους 26. Και τα “ωραία” συνεχίζονται. Δεν θα λειτουργουν τμήματα με λιγότερους των 20 μαθητών, πράγμα που σημαίνει μετακινήσεις σε όμορα σχολεία.

Αναρωτιόμαστε γιατί τόσο μίσος απέναντι στα παιδιά;

Αν σκοπεύουν μ΄αυτόν τον τρόπο να τα διώξουν από το σχολείο, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Καλούμε κάθε γονιό να ενημερωθεί, να υπερασπίσει το δικαίωμα του παιδιού του να μορφωθεί και να σπουδάσει.

Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς να υπογράψουν αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας.

Να συζητήσουν οι σύλλογοι γονέων και να πάρουν θέση!

Καλούμε τα σωματεία των εκπαιδευτικών να σταθούν δίπλα στους μαθητές και στους γονείς, να ενημερώσουν και να αποφασίσουν από κοινού κινητοποιήσεις.

Όσοι γονείς και εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υπογράψουν, μπορούν να στείλουν το όνομά τους στο  goneis.enantia@gmail.com