Παρέμβαση Προέδρων ΤΟΕΒ και παρακαλάμιων κοινοτήτων, για τις πλημμύρες

Μεγάλες για μία ακόμη φορά είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε όλες τις παρακαλάμιες κοινότητες από τα νερά του Καλαμά. Πρόεδροι των ΤΟΕΒ και των Κοινοτήτων απευθύνουν έκκληση για λήψη μέτρων και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε όσες νομικές ενέργειες απαιτούνται.
Στη σύσταση συντονιστικού οργάνου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προχωρούν πρόεδροι ΤΟΕΒ και παρακαλάμιων κοινοτήτων.
Το σχετικό ψήφισμα υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Ρίζιανης- Κορύτιανης, Βρυσέλλας, Φιλιατών, Σκάλας Φιλιατών και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Βρυσέλλας, Σίδερης, Κυπαρίσσου, Αετού, Παλαιοχωρίου, Παλιοεκκλησίου, Γολάς, Αχλαδιάς, Γεροπλάτανου, Κορύτιανης, Δράμεσης, Κοκκινιάς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραποτάμου Απόστολος Τζώρτζης.
Το ψήφισμα κοινοποιείται στους βουλευτές, την Περιφέρεια, τους δημάρχους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλους.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή:
Σήμερα στο Τ.Κ. Κορύτιανης του Δ. Ηγουμενίτσας προσήλθαν οι υπογράφοντες στο τέλος της παρούσης ορμώμενοι από τις καταστροφές των τελευταίων πλημμυρικών φαινόμενων του ποταμού Καλαμά που “εθιμοτυπικά” πλέον λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στα παραποτάμια χωρία άνωθεν του φράγματος Ραγίου του Δ. Φιλιατών έως και τη Νεράιδα του Δ. Σουλίου. Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους και μη φορείς πως εδώ και χρόνια με τις πρώτες μεγάλες βροχές στην Ήπειρο ο ποταμός Καλαμάς θα πλημμυρήσει άνωθεν του φράγματος Ραγίου και θα παρασύρει στο διάβα του ολόκληρες καλλιέργειες και περιουσίες, δρόμους κλπ.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει καλλιέργειες εσπεριδοειδών ή ακτινιδίων να χάνονται υπό τη στάθμη του ποταμού με ανυπολόγιστες συνέπειες, καλλιέργειες μηδικής για παράδειγμα να καταστρέφονται εν μια νυκτί, ζώα να πνίγονται και να χάνονται κτηνοτροφικά κεφάλαια, ακόμη και ολόκληρα χωριά να αποκόπτονται από την κυκλοφορία λόγω των πλημμυρών του Ποταμού που φτάνει έως και να κλείνει το οδικό δίκτυο. Όλα τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα είτε σε ανταποκρίσεις του ΕΛΓΑ, είτε σε φωτογραφίες και βίντεο τοπικών και μη μέσων, είτε στην πολιτική προστασία και για να μην πλατειάζουμε αποτελεί μόνιμο και γνωστό πρόβλημα σε ετήσια βάση για όλες τις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας.
Είναι επίσης κοινή αίσθηση πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια υποβάθμιση του θέματος που εμφανίζεται στην τοπική επικαιρότητα μόνο όταν είναι σε όξυνση τα φαινόμενα αυτά και προσπαθούν να λυθούν επί προσωπικού είτε με τηλεφώνα αγροτών και διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων στη Περιφέρεια ή στην πολιτική προστασία είτε με προσωπικές παρεμβάσεις του εκάστοτε πολιτικού προσώπου που κάθε φορά λαμβάνει δράση να διευθετήσει το θέμα με καθαρισμούς της κοίτης του ποταμού, ή παίζοντας με τις θύρες του φράγματος που απελευθερώνουν νερό προς τη θάλασσα ή με διάφορους τρόπους που μόνο αποτέλεσμα έχουν μέχρι τώρα τη διαιώνιση του προβλήματος, τη μη λύση του και τη καταστροφή ολόκληρων περιουσιών κάθε χρόνο όπως επίσης και την άμεση καταστροφή του περιβάλλοντος. Συνερχόμενοι λοιπόν απόψε για τους παραπάνω λόγους και συναισθανόμενοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας σήμερα και αύριο στα παιδιά μας, αποφασίζουμε τη σύσταση συντονιστικού οργάνου που σκοπό θα έχει την εξεύρεση άμεσης λύσης στα παραπάνω θέματα θεσμικά και όχι μέσω ευχολογίων και προφορικών δεσμεύσεων. Απευθυνόμαστε σε όλους του πολιτικούς φορείς της Θεσπρωτίας όπου και θα κοινοποιηθεί το παρόν:
-υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του φράγματος όσον αφορά τα θυροφράγματα?
-Ποιος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία αυτή; -ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμών της κοίτης του ποταμού;
-Ποιος έχει τη συνολική ευθύνη για τις καταστροφές που ήρθαν, έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται;
-υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο φράγμα; Εάν ναι ποιοι φορείς καρπώνονται και γιατί; Τα αξιοποιούν; Πώς;
-υπάρχει συντονισμός μεταξύ των φορέων σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας για να αποτρέπονται τα πλυμμηρικά φαινόμενα ή είναι αναποτελεσματικός;
– Εάν κάποιος πολίτης αξιώσει αποζημιώσεις ποιος φέρει την ευθύνη αυτή για τις καταστροφές;
Τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μοναδικά ερωτήματα προφανώς ούτε και υπαινισσόμαστε πως λύνονται τα θέματα αυτομάτως απαντώντας σε αυτά. Όμως θα θέλαμε απαντήσεις γραπτές για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας και η αρχή πλέον έγινε και δε θα σταματήσει εδώ το θέμα. Κύριοι παρακαλούμε να συναισθανθείτε τη καταστροφή που είναι ήδη εδώ στις παραποτάμιες περιοχές και να σκύψετε το κεφάλι δίνοντας λύσεις άμεσες στον κόσμο.
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πρόσκληση- πρόκληση για το καλό του τόπου και για δέκα εκατό ανθρώπους που θέλουν να μείνουν ακόμη σ ‘αυτόν να παλέψουν. Θα ακουστούν όλες οι απόψεις και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν συναντήσεις με όσους φορείς ενδιαφέρονται για το θέμα και τη λύση του. Επιφυλασσόμεθα επίσης και για κάθε νόμιμη ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε πλέον μιας και η πίεση του αγροτικού και μη κόσμου τους οποίους εκπροσωπούμε είναι τεράστια”