ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε όλη την Ελλάδα. Η πανδημία και η καταστροφική αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση στον τομέα της υγείας αλλά και της οικονομίας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα κατάργησης κοινωνικών δικαιωμάτων, δημιουργεί νέα δεδομένα εις βάρος των μικρομεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας και κυρίως των πιο αδύνατων. Εκ των πραγμάτων και η επικοινωνία των κομμάτων –εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ- με την κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος γίνεται κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων με όλους τους περιορισμούς στην συμμετοχή και στον διάλογο που συνεπάγεται.
Η δια ζώσης ανοιχτή συζήτηση, ανοιχτές συνελεύσεις και αντιπαράθεση, η σύνθεση απόψεων, που λόγω πανδημίας δεν μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο, διαχέεται πάντα στην κοινωνία,εμπλουτίζεται,συμπληρώνεται και παράγει ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα.Προφανώς οι εσωκομματικές διαδικασίες-απαραίτητες μεν γιατί είναι κανόνες συνύπαρξης κοινά αποδεκτοί-δεν αφορούν την κοινωνία και δεν είναι απαραίτητο να δημοσιοποιούνται.
Τα ζητήματα όμως που αφορούν την κοινωνία, εργασιακά δικαιώματα, αλληλεγγύη κ.λπ. και αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου πρέπει να τίθενται στην δοκιμασία του δημόσιου διαλόγου και να μην περιορίζονται σε κομματικά στεγανά.
Ο δημόσιος διάλογος και η δημόσια προβολή απόψεων που συμβάλλουν στην προώθηση των γενικών αρχών της αριστεράς αλλά και σε ειδικότερα θέματα που αφορούν στο μέλλον του τόπου είναι αναγκαίος. Η σιωπή και ακόμα χειρότερα η άκριτη και άβουλη αποδοχή θέσεων και απόψεων από επιτελεία μηχανισμών παραπέμπουν σε άλλες εποχές.
Ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός τον οποίο πολλοί παλαιότεροι έχουμε υπηρετήσει, αποτελεί μακρινό παρελθόν και κανείς δεν τον νοσταλγεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ μέσα από τις διακηρυκτικές του αρχές αλλά και στην καθημερινότητά του έχει αποβάλλει από τις γραμμές του και τα τελευταία κατάλοιπα σταλινικής νοοτροπίας δίνοντας χώρο σε πλούσιο διάλογο ακόμα και σε σκληρές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Όμως συμπεριφορές έπαρσης και αλαζονείας που κάποιες φορές-λίγες ευτυχώς-έρχονται στην επιφάνειααπό στελέχη μας, δεν είναι στην φιλοσοφία της αριστεράς αλλά της συντηρητικής ιδεολογίας και είναι καταδικαστέες.
Στην νομαρχιακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ του νομού Θεσπρωτίας εκφράστηκε πλούσιος προβληματισμός από τους συμμετέχοντες και θα ήταν πολύ πλουσιότερος αν η πανδημία επέτρεπε ευρύτατη συμμετοχή που θα ήταν ταυτόχρονα και δημόσια (όπως είναι γνωστό τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. δεν συνεδριάζουν με κλειστές πόρτες) και θα είχαμε αποφύγει επιστολές –απαντήσεις μέσω του τύπου.
Απλά θα ήταν όλα δημόσια και βέβαια πολύ προσεκτικές και υπεύθυνες από τον καθένα μας οι τοποθετήσεις και οι κριτικές γιατί όλοι γνωριζόμαστε στον νομό μας.
Προσωπικά έχω διατελέσει κατά το παρελθόν συντονιστής της Ν.Ε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ περίπου μια 20ετία. Ήμουν 6 φορές υποψήφιος βουλευτής ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Έχω υπηρετήσει τον τόπο με όλες μου τις δυνάμεις από διάφορες θέσεις ως εκλεγμένος για πάνω από 20 χρόνια αυτοδιοικητικός στην Ηγουμενίτσα αλλά και με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. Θέλω λοιπόν να γνωστοποιήσω ότι με πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. και σε στενή συνεργασία με τους εκάστοτε υπουργούς, Δρίτσα, Κουρουμπλή, Κουβέλη,Σαντορινιό και τον γ.γ. Χρ. Λαμπρίδη δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν τα παρακάτω έργα:
– Ολοκλήρωση των έργων και λειτουργία του σταθμού Τ2 έγκαιρα για να μην αναγκασθεί η χώρα να επιστρέψει στην Ε.Ε. την χρηματοδότηση της Β’ φάσης του λιμένα ύψους 25 εκ. ευρώ (σημειώνω ότι είχε ήδη απενταχθεί το κτήριο του σταθμού Τ3).
– Ένταξη της Γ1 φάσης του λιμένα Ηγ/τσας στα ευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 49 εκ. ευρώ (έργο που ήταν σε διαδικασία απένταξης το 2015 λόγω διάφορων προβλημάτων).
– Ένταξη στο πρόγραμμα ADRI-UP του Επιχειρηματικού Πάρκου (Γκρίκα) με το ποσόν των 12 εκ. ευρώ και άλλα 11 εκατομ. για τους Ιταλούς εταίρους.
– Ένταξη στο πρόγραμμα Intereg Ελλάδας –Ιταλίας ύψους 1,1 εκ. ευρώ.
– Ολοκλήρωση μελετών,γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγκρίσεων από φορείς της ΜΑΡΙΝΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ.
– Άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης με την δημιουργία πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων στην Ηγουμενίτσα.
– Δημιουργία και υλοποίηση του κόμβου μπροστά από το κτήριο της περιφέρειας που άλλαξε την εικόνα στην είσοδο της πόλης.
– Εξίσου σημαντική η συνεισφορά ποσού 8 εκ. ευρώ της ΟΛΗΓ στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, καθώς και η δημιουργία και διατήρηση σημαντικού αποθεματικού.
Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, το επιμελητήριο,τα υπουργεία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τυχόν διαφωνίες παραγόντων από όλους τους χώρους.
Τα παραπάνω αναφέρονται γιατί θεωρώ ότι όποιοι καλούνται να υπηρετήσουν θεσμούς έχουν υποχρέωση να κάνουν δημόσιο απολογισμό για την δράση τους και ειδικότερα αν και πως προέβαλαν τα προβλήματα του τόπου, πως τα χειρίστηκαν,με ποιο προσωπικό τα προώθησαν και τελικά τι αποτελέσματα έφεραν.
Από τον δημόσιο απολογισμό δεν εξαιρούνται τα κόμματα –κατά την γνώμη μου είναι υποχρέωσή τους- και πολύ περισσότερο οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι οι οποίοι συνήθως περιορίζονται σε δελτία τύπου. Χωρίς να θέλω να ακυρώσω την όποια προσπάθειά τους και το όποιο έργο τους η δημόσια,ζωντανή διαβούλευση βοηθά να έρχονται στην επικαιρότητα και άλλα προβλήματα, νέοι στόχοι αλλά και να κρίνονται οι παραλείψεις και ο τρόπος επίλυσης τους,αποφεύγοντας συμπεριφορές παραγοντισμού, οικογενειοκρατίας, πελατειακές τακτικές που είναι οι γνωστές παλαιοκομματικές μέθοδοι.
Επειδή πιστεύω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτω από το βάρος της δικής της αποτυχημένης πολιτικής σε όλους τομείς και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που θεωρεί ότι έχει αυτή την περίοδο (αυτά των δημοσκοπήσεων και της κυριαρχίας στα ΜΜΕ σε συνδυασμό με τα ανοίγματα στην ακροδεξιά), θα αναγκασθεί να προσφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ από τώρα πρέπει να ετοιμάσει το δικό του οπλοστάσιο και να αρχίσει να ξεδιπλώνει το δικό του όραμα, την δική του πολιτική τόσο για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα, που εκφράζονται από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, όσο και για αυτά που αφορούν στον νομό μας, που είναι πολλά, ώστε να είναι η έκβαση στις εκλογές, όποτε γίνουν, νικηφόρα και στον τόπο μας.
Για να αφήσουμε πίσω μας – με τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα βέβαια-τα τραγικά αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών, σε ένα σύντομο σημείωμα διατύπωσα τα πρώτα αναγκαία βήματα που από τώρα πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται:
– Άνοιγμα με θάρρος στους συμπολίτες μας σε ισότιμη βάση χωρίς προαπαιτούμενα και δημόσιος διάλογος για όλα τα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.
– Επεξεργασία προγράμματος ανάπτυξης και παρεμβάσεων για τον νομό Θεσπρωτίας και προβολή του.
– Δήλωση υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, από τώρα ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος προετοιμασίας και να μην επανέλθουν φαινόμενα «αναγκαστικής»υποψηφιότητας,που τιμά βέβαια τους υποψήφιους, αλλά δεν αποδίδει.
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να είναι άλλος από το να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στον νομό όπως και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.
Με αυτές τις σκέψεις αλλά και αισιοδοξία θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην νεοεκλεγείσα Νομαρχιακή Επιτροπή και στους υποψήφιους που συμμετείχαν στην διαδικασία γιατί με την συμμετοχή τους προσέδωσαν δυναμισμό στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κοινωνία .
Ανδρέας Νταής
Ηγουμενίτσα, 8/3/2021