Στα άκρα η κόντρα ΟΛΗΓ και Δήμου για το Δρέπανο

drepanos2

Με αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη η Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, αντιδρά στις ενέργειες του Δήμου Ηγουμενίτσας να προχωρήσει στις δημοπρασίες των καταστημάτων SOHO και Κεντρικό, στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα.
Σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως οι σχέσεις Δήμου και ΟΛΗΓ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εξ’ αιτίας της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και την τύχη της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ ΑΕ και διεκδικεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας και με την κοινωνία να βλέπει πλέον με καχυποψία τις πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΟΛΗΓ στην παραλία του Δρεπάνου, καθώς μοιάζουν περισσότερο ως προσπάθειες διασφάλισης των ιδιωτικών συμφερόντων (του μελλοντικού αγοραστή της ΟΛΗΓ ή άλλων) και όχι του δημοσίου συμφέροντος και τον πολιτών της Ηγουμενίτσας.
Έτσι, μετά τις ανταλλαγές ανακοινώσεων και πολεμικών ιαχών, η υπόθεση πέρασε στη δικαιοσύνη, με δύο προσφυγές της ΟΛΗΓ κατά των δημοπρασιών των καταστημάτων Soho και Κεντρικό.
Καταστήματα που βρίσκονται, όπως και το κάμπινγκ του Δρεπάνου, εντός της έκτασης των 126 στρεμμάτων που είχαν παραχωρηθεί στο Δήμο το 1969 και έχουν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο το 1971!
Και ενώ τουλάχιστον επί μισό αιώνα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής της έκτασης δεν αμφισβητήθηκε από καμία διοίκηση, είτε του τότε Λιμενικού Ταμείου είτε μετέπειτα της ΟΛΗΓ ΑΕ, η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού, ανακάλυψε ότι η εν λόγω απόφαση Νομάρχη και η μετεγγραφή στο υποθηκοφυλακείο, 52 χρόνια μετά την έκδοσή της είναι… παράνομη, καθώς είναι μεταγενέστερη της απόφασης Νομάρχη του 1968 περί καθορισμού της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας και άρα «μπορούσε να παραχωρηθεί στον οικείο ΟΤΑ μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών».
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στις προσφυγές της η ΟΛΗΓ ΑΕ, έχει επίσης προσφύγει και κατά του τίτλου ιδιοκτησίας του Δήμου επί των 126 στρεμμάτων στο Δρέπανο, «η νομιμότητα και η υπόσταση του οποίου εξετάζεται από τα αρμόδια δικαστήρια και διοικητικά όργανα».
Για τα συγκεκριμένα κτίρια η ΟΛΗΓ ΑΕ ζητά από τη δικαιοσύνη να της αναγνωριστεί το «αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης, έστω κι αν δεν κατασκευάστηκαν με δαπάνες του Δημοσίου ή της ΟΛΗΓ ΑΕ ή των φορέων που αυτή διαδέχθηκε…».
Στην ίδια βέβαια κατηγορία ακινήτων ανήκει και το κάμπινγκ του Δρεπάνου… Το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από το Δήμο Ηγουμενίτσας, λειτούργησε για πολλά χρόνια, όπως και το Κεντρικό αλλά και αναψυκτήρια στο Δρέπανο και το Μακρυγιάλι, υπό την τότε Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια μισθώνονταν από το Δήμο σε ιδιώτες, χωρίς ποτέ κανείς να προσφύγει, μέχρι και το 2020, εκτός της παρούσας διοίκησης της ΟΛΗΓ ΑΕ, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοπράτηση των καταστημάτων στο Δρέπανο, προκαλώντας την αντίδραση του Δήμου Ηγουμενίτσας και αποσύροντας τελικά την επίμαχη προκήρυξη.

πηγή: thesprotiki.gr