Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗ Ν. ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ

του Παναγιώτη Νταή

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας συζητήθηκε το θέμα της κατασκευής του Μεγάλου Πράσινου Σημείου για τη συγκέντρωση των στερεών αποβλήτων στη Νέα Σελεύκεια. Στο πλαίσιο της συζήτησης – μεταξύ άλλων – ασκήθηκε κριτική στη Δημοτική Αρχή για την αποσπασματική και όχι συνολική εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Απορριμμάτων), το οποίο εκτός από την λειτουργία του προαναφερόμενου Μεγάλου Πράσινου Σημείου, πρέπει να προβλέπει και τη δημιουργία και άλλων απλών Πράσινων Σημείων και Γωνιών Ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα σημεία του Δήμου, ώστε να διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη παρέμβαση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Για να είναι όμως ολοκληρωμένο ένα σχέδιο πρέπει να προβλέπει και τις πηγές χρηματοδότησης, αλλά και το χρονοδιάγραμμαεφαρμογής του.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι δεν στέκει η κριτική, καθώς όλα τα αναγκαία έργα είναι δρομολογημένα να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών. Ας δούμε όμως ποια είναι ακριβώς η πραγματικότητα:

Ο Δήμος έχει εγκρίνει από το …μακρινό 2016 το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πέντε χρόνια μετά, το μόνο που έχει γίνει για την υλοποίησή του – στον τομέα των υποδομών – είναι η ένταξη του έργου της κατασκευής του Μεγάλου Πράσινου Σημείου στο ΕΣΠΑ, με τρόπο εξόχως προβληματικό, που δεν είναι όμως του παρόντος να αναλύσουμε περαιτέρω.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Ο Δήμος απλώς και μόνο έχει υποβάλλει πρόταση στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» για την υλοποίηση δράσεων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της οποίας συμπεριλαμβάνεται Υποέργο σχετικά με τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τα απλά Πράσινα Σημεία, η ύπαρξη των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη για την ολιστική και ισορροπημένη εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε όλη τη γεωγραφική έκταση του Δήμου. 

Αλλά και αυτή η λειψή πρόταση δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα χρηματοδοτηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, γιατί οι προτάσεις που έχει υποβάλλει ο Δήμος, υπερβαίνουν το όριο της χρηματοδότησης που δικαιούται. Για αυτό το λόγο ζητήθηκε από το ΥΠΕΣ η προτεραιοποίηση των προτάσεων.Και ο Δήμος κατέταξε τη συγκεκριμένη πρόταση στην 4η θέση, με τις τρεις πρώτες προτάσεις να υπερβαίνουν από μόνες τους το όριο χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι η δημιουργία δικτύου Πράσινων Σημείων δεν υφίσταται καν ως προοπτική, αφού δεν περιλαμβάνεται σχετική δράση ούτε σε επίπεδο μελέτης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020 – 2023 του Δήμου. Αλλά και η κατασκευή γωνιών ανακύκλωσης είναι εντελώς έωλη και αμφίβολη, αφού υπάρχει σφοδρή πιθανότητα να μην διασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Και πιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Να λειτουργήσει μόνο ένα Μεγάλο Πράσινο Σημείο, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Ηγουμενίτσας και των γύρω Κοινοτήτων (που συγκεντρώνουν τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού)χωρίς να υπάρχουν τα αναγκαία αντίβαρα που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη ισορροπία και τη μη συγκέντρωση υπερβολικού φορτίου αποβλήτων στη Νέα Σελεύκεια.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Και για αυτό το λόγο έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Νέας Σελεύκειας, που βλέπουν ότι η περιοχή τους κινδυνεύεινα σηκώσει όλο το βάρος της εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων για το σύνολο του Δήμου, χωρίς να έχουν κανένα ορατό όφελος.

Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας