Σκληρό πόκερ για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας

gas

Ένα σκληρό πόκερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτόν τον καιρό για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν Shah Deniz ΙΙ μεταξύ του Nabucco από τη μία πλευρά και των αγωγών TAP και ITGI που περνούν από το ελληνικό έδαφος από την άλλη πλευρά.

Ήδη την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκαν οι προτάσεις για τους δασμούς μεταφοράς, ενώ η απόφαση αναμένεται στην αρχή του επόμενου χρόνου..

Το διακύβευμα της Ελλάδας είναι επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, η είσπραξη τελών μεταφοράς για μία 25ετία και πολλά στρατηγικά οφέλη, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης θα ληφθεί από την κοινοπραξία Shah Deniz βάσει εμπορικών και οικονομικών κριτηρίων, όμως όπως είναι αναμενόμενο σε μία υπόθεση με τόσο μεγάλα διακυβεύματα σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι πολιτικές πιέσεις προς το Μπακού.

Ο Παπακωνσταντίνου στο Μπακού

Γι΄ αυτό και το επικείμενο ταξίδι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Μπακού. Εκεί θα πρέπει να παρουσιάσει συνολικά τις προτάσεις για την «ελληνική υποψηφιότητα» για να εξασφαλιστεί το άνοιγμα του «Ελληνικού Διαδρόμου».

Αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο πολιτικών πιέσεων ο Nabucco έχει ξεκάθαρα το προβάδισμα διότι έχει τις επίσημες ευλογίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γίνεται προσπάθεια να προβιβαστεί σε «πολιτικό project» που θα του εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση – κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Τα πλενοεκτήματα των ελληνικών αγωγών

Από την άλλη, όμως, σε επίπεδο τεχνικής και εμπορικής κατάρτισης, οι «ελληνικοί αγωγοί» έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα.
Από την πλευρά του ο ITGI με συμμετοχή στης ΔΕΠΑ και της Ιταλικής EDISON μέχρι πριν λίγους μήνες αποτελούσε κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς, λόγω κυρίως της κρατικής συμμετοχής και της συνεργασίας με την Ιταλική εταιρεία. (Θράκη Ηγουμενίτσα).

Ωστόσο και η επιλογή TAΡ έχει μπει στο χάρτη, με όπλο την περιβαλλοντική και κοινωνική απόδοση, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των συμμετεχόντων εταιρειών (νορβηγική Stat Oil, γερμανική E.ON, ελβετική EGL), τη διασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης, αλλά και την τιμολογιακή πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ελληνικό δρόμο για το αζέρικο αέριο. Ισχυρό ατού η σχεδίαση της πορείας διέλευσης καθώς TAP προτείνει την βέλτιστη διαδρομή, αφού το υποθαλάσσιο σκέλος του διασχίζει την Αδριατική περνώντας από το μικρότερο βάθος και ακολουθώντας τη συντομότερη διαδρομή, αλλά και τη δυνατότητα αντίστροφης ροής.

Επίσης, ο ΤΑΡ είναι σε θέση να προτείνει ευνοϊκές τιμές για μία σειρά από λόγους: πρώτον, το έργο απαιτεί τη χαμηλότερη κεφαλαιακή δαπάνη, δεύτερον, η βιωσιμότητά του δεν εξαρτάται από την διασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων αερίου από άλλα κοιτάσματα, σε αντίθεση με τον Nabucco που κινδυνεύει να μείνει μισο-άδειος.

Πηγή: newsbomb.gr