Μ. Κάτσης «Η ΝΔ ακυρώνει τον πυρήνα του Κτηματολογίου και το παρουσιάζει ως μεταρρύθμιση» (+video)

marios_katsis

«Θα είναι σαν να έχουμε Κτηματολόγιο αλλά δεν θα έχουμε». Με αυτή τη φράση χαρακτήρισε οεισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης. Στην πρώτη του τοποθέτηση για το νομοσχέδιο που αφορά το ελληνικόΚτηματολόγιο και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι, «αυτή η ρύθμιση ανατρέπει όλο τον πυρήνα και το σκοπό της ύπαρξης του Κτηματολογίου, καθώς για πρώτη φορά θα παραμένουν οι εκκρεμότητες και οι ενστάσεις και παρόλα αυτά θα εκδίδεται κτηματολογικό φύλλο. Πως σκεφτήκατε αυτή τη φοβερή λύση που δεν σκέφτηκε καμία άλλη κυβέρνηση να κάνει από το 1995 και μετά, που έχει ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης στη χώρα. Το Κτηματολόγιο έτσι δεν ολοκληρώνεται ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «έτσι ότι πλήττεται το κύρος του φορέα και οπισθοδρομεί μια σημαντική μεταρρύθμιση».

Ο Μάριος Κάτσης αναφερόμενος στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως, η τότε κυβέρνηση ανέλαβε το καθήκον να τελειώνει η χώρα με όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις χρήσεις γης, τα περιφερειακά και τα ειδικά χωροταξικά, τους δασικούς χάρτες, τη χάραξη αιγιαλού, και το Κτηματολόγιο. Μέσα σε μια τετραετία η χώρα έκανε άλματα. «Παραλάβαμε την περαίωση του Κτηματολογίου με πολλά προβλήματα περίπου στο 25%, και μέσα σε δύο και κάτι χρόνια το φτάσαμε στο 60%, και με αυτό το ρυθμό θα είχε τελειώσει σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα του Κτηματολογίου, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κατηγόρησε ότιγια ακόμη μια φορά υποβαθμίζει ένα σημαντικό πολιτικό θέμα που άπτεται νομικών,περιβαλλοντολογικών, και οικονομικών ζητημάτων, που επηρεάζει την ζωή εκατομμυρίων πολιτών σε ένα τεχνικής φύσης ζήτημα, λες και είναι ένα θέμα που λύνεται με μια ψηφιοποίηση. «Ψηφιοποιείτε τις εκκρεμότητες,αυτό κάνετε. Παρακάμπτετε όλες τις διοικητικές δομές και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Περιβάλλοντος,που πλέον στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν, παρότι μιλάμε για διαμεσολάβηση, για διαπιστευμένους μηχανικούς, για ζητήματα δημόσιων εκτάσεων», ανέφερε δηκτικά.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση κλείνει άρον-άρον το πρόγραμμα κτηματογράφησης και αφήνει ημιτελές το έργο λίγο πριν την επιτυχή ολοκλήρωση του, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί δύο ταχύτητες ως προς τα κτηματολογικά φύλα, όπου στη δεύτερη θα αναγράφεται η εκκρεμότητα τους. «Το “ημιτελές” κρύβει λάθη και παγίδες ακόμα και στο τμήμα που έχει συμπληρωθεί.Ιδιοκτήτες καθ’ όλα νόμιμοι και με σαφές δικαίωμα μπορούν να τεθούν όμηροι ομόρων ιδιοκτητών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι, «μας λέτε πως η διαδικασία της κτηματογράφηση συντομεύει δύο χρόνια. Από πού προκύπτει αυτό; Μπορείτε να μας το εξηγήσετε; Οι διαδικασίες που παρακάμπτετε για να αναρτήσετε τα κτηματολογικά φύλλα με εκκρεμότητες και να μεταφέρετε προβλήματα της κτηματογράφησης στον φορέα του Κτηματολογίου που θα έπρεπε να είναι καθαρό διαρκούν 6 μήνες το πολύ. Ποια επιτάχυνση επικαλείστε;»

Ο Μάριος Κάτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αντί να στελεχώσει τις κενές οργανικές θέσεις του φορέα του Κτηματολογίου, που είναι υποστελεχωμένος,αυξάνοντας παράλληλα το κύρος του, πολύ εύκολα κάνει ένα Κτηματολόγιο έξω από το Κτηματολόγιο με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες διαμεσολαβητές και διαπιστευμένους μηχανικούς. Ό,τι έκανεδηλαδή και στον ΕΦΚΑ με τις συντάξεις, αλλά και σε άλλα Υπουργεία όπως στο Ανάπτυξης και στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για διάφορες αδειοδοτικές διαδικασίες. Επίσης έθεσε ευθέως ζήτημα για τις προϋποθέσεις που τίθενται στο νόμο για να λάβει κάποιος την διαπίστευση. 

Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε ως θετικές τις ρυθμίσεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες αναζήτησης πληροφοριών οχημάτων, και χρήσης φωτογραφιών και υπογραφών των πολιτών σε ψηφιακή μορφή από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΚΕΠ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται υψηλό επίπεδο ασφαλείας για προστασία των πολιτών.

Καυτηρίασε, στη συνέχεια, τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του νόμου για το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το οποίο χαρακτήρισε: «Ένα εργαλείο που ίδρυσε και λειτούργησε με επιτυχία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση παραγωγών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας, της οπτικοακουστικής που δίνει προστιθέμενη αξία και χιλιάδες θέσεις εργασίας». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το ΕΚΟΜΕ και η φαρμακευτική κάνναβη, υποθέσεις που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι μόνοι τομείς που διαφημίζει ότι ήρθαν στη χώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, καθότι δεν έχει τίποτα άλλο να δείξει ως επενδυτικό έργο, αναγκαζόμενος να «τρώει από τα έτοιμα». Η ΝΔ όμως, αντί να αφήσει το πλαίσιο που βρήκε έτοιμο και λειτουργούσε με επιτυχία, ήρθε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια να αλλοιώσει τον σκοπό και τη φιλοσοφία του εγχειρήματος. Καταργώντας τα αυξημένα εχέγγυα που ίσχυαν με διπλούς ελέγχους των δαπανών και, κυρίως, επιτρέποντας την αποδοχή ξένων τιμολογίων για τις μεγάλες παραγωγές, με αποτέλεσμα η χώρα να τις επιχορηγεί, ενώ αυτές χρησιμοποιούν εργαζόμενους από γειτονικές χώρες, με αμοιβή αρκετά κατώτερη από την αμοιβή των αντίστοιχων εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίοι και μένουν στην ανεργία.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνοψίζονταςανέφερε ότι «η χώρα έχει ανάγκη την προστασία του Ελληνικού Κτηματολογίου και του προσωπικού του, για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και την απόδοση ενός σύγχρονου Κτηματολογίου στους πολίτες και στην κοινωνία, που θα συμβάλει στην ψηφιακή διαχείριση της γης και στην ανάπτυξη της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι ψηφιακές υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της εγχώριας παραγωγικής ανασυγκρότησης».