Θέμα στη Γερμανική Bild το διασυνοριακό χτύπημα της Γερμανίας σε βάρος διεθνούς συμμορίας διακινητών ανθρώπων, σε συνεργασία με την Ελλάδα και υπό τον συντονισμό της Europol!
Το κύκλωμα διακινούσε κυρίως ανήλικους μετανάστες, χρησιμοποιώντας και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας επί πολλούς μήνες. Με αντίτιμο που έφτανε ως και τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ οι ανήλικοι ταξίδευαν στη Γερμανία.
Σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους της, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας κατάφερε διασυνοριακό χτύπημα σε βάρος διεθνούς συμμορίας διακινητών ανθρώπων.
Τέσσερις Σύροι ηλικίας 27 έως 44 ετών που διαμένουν στη Γερμανία ερευνώνται ως ύποπτοι για «παράνομη και κατ’ επάγγελμα διακίνηση αλλοδαπών». Οι ύποπτοι είναι τρεις άνδρες και μία γυναίκα.
Την 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες έρευνες σε πολλές κατοικίες σε Γερμανία και Ελλάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Operation Hook». Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο. Στη Γερμανία, εκτελέστηκαν τέσσερα εντάλματα έρευνας (τρία στο Halle an der Saale, ένα στο Minden) και δεν έγινε καμία σύλληψη.
«Οι κατηγορούμενοι φέρονται σε πλήθος περιπτώσεων να μετέφεραν παρανόμως και έναντι πληρωμής ανθρώπους από την Ελλάδα στη Γερμανία δια της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού και μέσω διαφόρων κρατών-μελών της ΕΕ», αναφέρει η Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος του Halle an der Saale.
Σύμφωνα με την Europol, η οποία βοήθησε στο συντονισμό της επιχείρησης, η συμμορία των διακινητών δραστηριοποιείται από το 2020. Οι ύποπτοι ζητούσαν από 3.500 έως 4.500 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφεραν λαθραία από την Ελλάδα προς τον τελικό προορισμό τους στη Δυτική Ευρώπη.
Όπως πληροφορήθηκε η Bild από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ελληνικής Αστυνομίας, η συμμορία των διακινητών μετέφερε κυρίως ανήλικους μετανάστες στη Γερμανία. Τα άτομα αυτά παρουσιάζονταν ως παιδιά ή συγγενείς της κατηγορούμενης γυναίκας από τη Γερμανία.
Φέρεται μάλιστα να χρησιμοποιήθηκε μια «διπλή» μέθοδος: Αληθινά διαβατήρια άλλων ανθρώπων και σε κάποιες περιπτώσεις των παιδιών των κατηγορουμένων, χρησιμοποιούνταν για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών στη Γερμανία.
Σε κάποιες περιπτώσεις αγοράστηκαν ή εκλάπησαν πραγματικά έγγραφα από μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Οι μετανάστες που θα μεταφέρονταν παράνομα φέρονται να είχαν «προετοιμαστεί» αναλόγως, για παράδειγμα είχαν παρόμοιο χτένισμα με τα πρόσωπα, των οποίων τα ταξιδιωτικά έγγραφα θα χρησιμοποιούσαν.
Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, η κατηγορούμενη γυναίκα συνόδευε στη συνέχεια τους μετανάστες από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μετά από μία επιτυχημένη μεταφορά στη Γερμανία, τα διαβατήρια στέλνονταν πίσω στην Ελλάδα για την επόμενη «επιχείρηση».
Τρεις ήταν οι βασικές διαδρομές των διακινητών, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι κυριότεροι κόμβοι ήταν τα ελληνικά αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, ως τρίτη διαδρομή χρησιμοποιήθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση από Ηγουμενίτσα προς Ιταλία, από όπου στη συνέχεια τα πρόσωπα μετέβαιναν αεροπορικώς στη Γερμανία. Οι κύριοι προορισμοί στην Γερμανία ήταν το Βερολίνο και το Ντίσελντορφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, η Ελληνική Αστυνομία αξιοποίησε τα στοιχεία που συνελέγησαν για να συνδέσει με την εγκληματική συμμορία τουλάχιστον δέκα τρέχουσες υποθέσεις παράνομης διακίνησης επτά ανηλίκων και πέντε ενήλικων μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη Γερμανία.
Ο άνδρας που συνελήφθη στην Ελλάδα κατηγορείται για συνέργεια σε παράνομη είσοδο και έξοδο από τη χώρα, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων και πλαστογραφία.
Η Ελληνική Αστυνομία ερευνά και άλλους πέντε αλλοδαπούς για εμπλοκή στην παράνομη διακίνηση, δύο εκ των οποίων διαμένουν στη Γερμανία.
Σε βάρος άλλου ατόμου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη συμμορία των διακινητών.
πηγή: epiruspost.gr