Ασφαλτικά – πετρελαιοειδή και Ιχθυοκαλλιέργειες: Είναι δυνατή η συνύπαρξη σε απόσταση αναπνοής;

Στην εσχατιά της Ελλάδας, στη στενή λωρίδα γης που υπάρχει στο τέλος της Λωρίδας Σαγιάδας για να απομονώνει οπτικά την Κέρκυρα από την Αλβανία, στην άκρη του όρμου του Αετού, σε ένα απόκρημνο βουνό που βρίσκεται 50 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα και ελάχιστα μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, θέλουν να εγκαταστήσουν την μονάδα ασφαλτικών και πετρελαιοειδών, οι επενδυτές.

Στα 3 ναυτικά μίλια διακρίνονται τα παράθυρα των σπιτιών της Κέρκυρας. Μπροστά το Ιόνιο Πέλαγος, 5 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και μερικές βάρκες επαγγελματιών αλιέων… που εκμεταλλευόμενοι τους ψαρότοπους που δημιουργήθηκαν εξ’ αιτίας των ιχθυοκαλλιεργειών, αλιεύουν σε αρμονική συνύπαρξη μαζί τους…

Η λωρίδα Σαγιάδας, είναι η πιο αναπτυγμένη περιοχή της χώρας μας στις ιχθυοκαλλιέργειες, και κατέχει μερίδιο εξαγωγών που ανέρχεται στο 10% της συνολικής παραγωγής της χώρας μας και το 5% της πανευρωπαϊκής παραγωγής.

Βασικός προορισμός των προϊόντων είναι η Ιταλία, χωρίς συνήθως τη μεσολάβηση μεσαζόντων, αφού 30 χρόνια μετά την πρώτη εγκατάσταση μονάδας εκεί, οι ιχθυοκαλλιέργειες της Θεσπρωτίας δημιούργησαν δίκτυο, συνεργασίες και κυρίως ποιότητα και φήμη.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ότι τα ψάρια φτάνουν στην Ιταλία σε λίγες μόλις ώρες μετά την αλίευσή τους!

Την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων τους προσπαθούν να προστατέψουν οι ιχθυοκαλλιεργητές, αντιδρώντας σ’ αυτή την επένδυση, τονίζοντας  ότι το ψάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που φτάνει στο τραπέζι του κάθε καταναλωτή, ο οποίος και στην παραμικρή υπόνοια «μόλυνσής» του, απλά θα το αντικαταστήσει με προϊόντα από άλλες χώρες.  Επισημαίνουν, ότι εκτός από το δικό τους κέρδος, υπερασπίζονται τη δουλειά 360 μόνιμων και νόμιμων υπαλλήλων, (στην πλειοψηφία τους Έλληνες), την απασχόληση άλλων 150 εποχιακών και περί τα 60-70εκ. “συνάλλαγμα” που εισάγεται στη χώρα μας ετησίως. Ακόμα και τον κλάδο σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η οποιαδήποτε δυσφήμηση ελληνικού προϊόντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα ομοειδή Ελληνικά προϊόντα. Και η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού που χρειάστηκε 30 χρόνια για να οικοδομηθεί… δεν ξαναχτίζεται εύκολα.

Εικοσιπέντε μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί που η πολιτεία τις «έταξε», με 25 φύλακες νυχθημερόν να φυλάνε στην ουσία τα ελληνικά σύνορα… σε μια απόκρημνη και απομονωμένη λωρίδα γης 2-3 χιλιομέτρων…

Μάλιστα, υπάρχει απόφαση τόσο του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας, όσο και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας, να απομακρυνθούν και οι τελευταίες μονάδες από τον κόλπο της Ηγουμενίτσας και να μετακομίσουν στη Λωρίδα.

Μ’ αυτές τις επισημάνσεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας κ. Γιάννης Χεκίμογλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος και ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Μηνάς Παππάς, υποδέχθηκαν την Παρασκευή και ξενάγησαν στη Λωρίδα τους δημοσιογράφους της Ηπείρου, θέλοντας να δείξουν και να κάνουν γνωστό τι ακριβώς διακυβεύεται από την προσπάθεια εγκατάστασης της Ασφαλτικά Ελλάδας ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την περιοχή στην οποία η εταιρία πετρελαιοειδών επιθυμεί να εγκαταστήσει τις αποθήκες καυσίμων. Η  αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν πως είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσει εκεί μια τέτοια μονάδα η οποία θα πλήξει μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια και ενδέχεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε περίπτωση ατυχήματος.

Η αιτούμενη θέση χωροθέτησης της μονάδας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της, τόσο από την επενδυτική εταιρία όσο όμως και από την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, που υπέγραψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκαλώντας τις γνωστές σε όλους αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια Ηπείρου ακόμα και τον βουλευτή Θεσπρωτίας, Χρήστο Κατσούρα ο οποίος ζήτησε την παραίτηση και την απομάκρυνση της κ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα

Το σημείο στο οποίο θέλει να εγκατασταθεί η εταιρεία απέχει μόλις μερικά μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία, ενώ εκεί που προβλέπεται ότι θα κατασκευαστεί η προβλήτα για τον εφοδιασμό των δεξαμενόπλοιων, λειτουργούν σε απόσταση μερικών μόνο μέτρων δύο μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ανάμεσα στις οποίες θα τοποθετηθεί η προβλήτα, ενώ σε απόσταση 500 μέτρων, περιμετρικά βρίσκονται τρείς ακόμα μονάδες.

Ο πρόεδρος των Ιχθυοκαλλιεργητών, κ. Γιάννης Χεκίμογλου, τόνισε πως ιχθυοκαλλιέργειες και ασφαλτικά είναι αδύνατον να συνυπάρξουν αρμονικά και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση.

«Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που έγινε την άνοιξη για το ειδικό χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, παρουσιάστηκε μελέτη η οποία αναφέρει ρητά πως τέτοιες μονάδες (πετρελαίων) πρέπει να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 1.000 μέτρων μακριά από τις ιχθυοκαλλιέργειες», επισήμανε.

Άλλωστε αυτό αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ στην Πρέβεζα για την παρουσίαση σε ειδική ημερίδα του χωροταξικού: «υδατοκαλλιέργειες και δεξαμενές καυσίμων δεν μπορούν να συνυπάρξουν» επισημαίνει η έκθεση του ΓΕΩΤΕΕ τόσο για τον Αμβρακικό όσο και για τη Λωρίδα Σαγιάδας.

Την ίδια θέση έχει εκφράσει από το 2003 και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Τότε ο Γ.Γ. του υπουργείου κ. Γκρίμπας με κατ’ επείγον έγγραφό του προς τη Ν.Α. Θεσπρωτίας, επισημαίνει ότι ασφαλτικά και ιχθυοκαλλιέργειες είναι ασύμβατες δραστηριότητες και εκφράζει την αντίθεση του υπουργείου του στην επιχειρούμενη επένδυση.

Ο κ. Χεκίμογλου κάλεσε την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να ανακαλέσει έστω και τώρα την «καταστροφική» απόφασή της. Απαντώντας δε στα όσα υποστηρίζει η κ. Γεωργακοπούλου, ότι δηλαδή της υπογραφής της απόφασης προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς, ο κ. Χεκίμογλου, επεσήμανε ότι σ’ αυτή τη διαδικασία κανένας φορέας δεν γνωμοδότησε θετικά, γεγονός που η κ. Γεωργακοπούλου επέλεξε να αγνοήσει!

Παρών στην ξενάγηση στο χώρο που προτείνεται να κατασκευαστούν τα ασφαλτικά ήταν και ο Δήμαρχος Φιλιατών, κ. Μηνάς Παππάς, ο οποίος στις δηλώσεις του, επανέλαβε την ενόχλησή του για την υπογραφή της ΜΠΕ, από την αποκεντρωμένη Διοίκηση.
«Τόσα χρόνια δεν τόλμησαν άλλοι και άλλοι περιφερειάρχες να βάλουν την υπογραφή τους και έχουμε την απορία γιατί λίγες εβδομάδες πριν κατατεθεί το ειδικό χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών η κ. Γεωργακοπούλου υπογράφει μια τέτοια απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την έκπληξή του για το χρόνο υπογραφής της ΜΠΕ, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, κ. Αλέξανδρος Πάσχος, χαρακτηρίζοντάς την «εκ του πονηρού», αφού όπως είπε έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν υπογραφή του ειδικού χωροταξικού, αλλά και ένα μήνα πριν την εκδίκαση της ένστασης που έχουν καταθέσει φορείς της περιοχής κατά της εγκατάστασης της συγκεκριμένης επιχείρησης στην περιοχή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος σημείωσε πως το επιμελητήριο δεν είναι αρνητικό σε καμία επένδυση, αρκεί αυτή να σέβεται τους κανόνες που υπάρχουν και να μη λειτουργεί σε βάρος κάποιας ήδη υπάρχουσας δραστηριότητας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Για την Εγκατάσταση Ασφαλτικών στην Λωρίδα Σαγιάδας.

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας πρόσφατα ενημερώθηκε μέσω δημοσιευμάτων στο τύπο ότι η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα «Ασφαλτικά Ελλάδας ΑΕΒΕ» στην Λωρίδα Σαγιάδας.
Το ζήτημα εγκατάστασης «Αποθηκευτικών χώρων Πετρελαίου, Μαζούτ, Ασφαλτικών και Γαλακτωμάτων», στη θέση «ΜΑΝΤΗΛΑ» Λωρίδας Σαγιάδας απασχολεί, ταλανίζει τη τοπική κοινωνία από δεκαετίας.

Σήμερα, 11 μόλις μήνες μετά την απόρριψη από το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομού Θεσπρωτίας, των μελετών της εγκατάστασης μετά από τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των υπηρεσιών αλλά και των φορέων της περιοχής, η Γενική Γραμματέας προχωρά σε αυτή την αμφιβόλου σκοπιμότητας ενέργεια, που είναι βόμβα στα θεμέλια της επιχειρηματικής βάσης του νομού μας, καθώς θα αποτελέσει εν δυνάμει κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος, της ιχθυοκαλλιέργειας και του τουρισμού μας.
Προκαλεί λοιπόν, πολύ μεγάλη εντύπωση η ανωτέρω ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας πολύ δε περισσότερο προκαλούνται ερωτηματικά και ως προς το χρόνο έκδοσης της απόφασης, όταν είναι γνωστό ότι αφενός επίκειται άμεσα η υπογραφή των αρμόδιων υπουργών, της Κ.Υ.Α για το Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών στο οποίο απαγορεύονται τέτοιες δραστηριότητες, αλλά και η αναμενόμενη η εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών, που έχει ορισθεί για τις 30.11.2011.

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και ο νόμος του χορηγεί, ως προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης εγκατάστασης παρόμοιων μονάδων στην ευρύτερη, ευαίσθητη περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά, περιοχή.
Καλούμε τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να ανακαλέσει την απόφαση για να επέλθει ηρεμία στην τοπική κοινωνία από μία επένδυση η οποία είναι ανεπιθύμητη στην περιοχή απ’ όλους τους πολίτες και τους φορείς της.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Νίκος Γ. Τάσιος