Β. Γιόγιακας: περισσότερα κίνητρα και δυνατότητες στους ανέργους μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (video)

giogiakas_edrana

Περισσότερα κίνητρα και περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν κατάλληλη δουλειά δίνονται στους ανέργους, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στις αλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης όπως το επίδομα των 300 ευρώ σε κάθε μακροχρόνια άνεργο που θα συμφωνήσει να κάνει με τη βοήθεια εργασιακού συμβούλου έναν «οδικό χάρτη» για την εύρεση κατάλληλης εργασίας, τις δουλειές που θα μπορεί να προτείνονται στον κάθε ενδιαφερόμενο σύμφωνα με το προφίλ του, στη συνέχιση της καταβολής σε όσους βρίσκουν δουλειά του 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι να λήξει η περίοδος καταβολής του. Υπογράμμισε ότι, με τις αλλαγές στους παρόχους επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, οι άνεργοι θα μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις και ικανότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας με πιο στοχευμένα προγράμματα.

Αναφερόμενος σε άλλες διατάξεις ο κ. Γιόγιακας στάθηκε στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης προκειμένου να αξιοποιήσει την περιουσία της και να είναι δυνατή η κατασκευή και η αγορά ακινήτων με σκοπό να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες των νέων. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία τροπολογίας με την οποία προβλέπεται η έκδοση των κυρίων συντάξεων με γρήγορη διαδικασία, βάσει στοιχείων του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας» και της δήλωσης του ασφαλισμένου.

«Προφανώς η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανεργία, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες δουλείες δεν εξαντλείται σε ένα νομοσχέδιο. Ούτε πανηγυρίζουμε για τη χαμηλότερη ανεργία τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Από τη μείωση στις εισφορές εργαζομένων και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, μέχρι την επιδότηση της πρόσληψης ανέργων, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την έγκριση σημαντικών επενδύσεων, η προσπάθεια είναι συνεχής και πολυμέτωπη. Το οφείλουμε, όχι μόνο σε όσους μας έχουν εμπιστευθεί, αλλά πολύ περισσότερο, σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, στους οποίους άλλωστε απευθυνόμαστε.», σημείωσε ο βουλευτής στο κλείσιμο της ομιλίας του, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με τις διατάξεις που συζητούμε σήμερα απευθυνόμαστε πρώτα απ’ όλα στους ανέργους.

Αυτούς θέλουμε να ενισχύσουμε.

Με επίγνωση των θεμάτων τους.

Με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με κοινή λογική.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν στους ανέργους.

Για να τους πούμε ότι θα έχουν περισσότερα κίνητρα, περισσότερα εργαλεία ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, και μάλιστα κατάλληλη δουλειά.

Είναι το νέο, ψηφιοποιημένο, ατομικό σχέδιο δράσης.

Ένα είδος «συμβολαίου» με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με το προφίλ του ατόμου που ψάχνει δουλειά, τους επαγγελματικούς στόχους του, τις ενέργειες και τον χρόνο που χρειάζονται.

Είναι το επίδομα των 300 ευρώ για κάθε άνεργο – με προτεραιότητα τους ανέργους πάνω από 5 χρόνια – που θα συμφωνήσει να κάνει ατομικό σχέδιο δράσης, δηλαδή να επανασυνδεθεί με τον δημόσιο φορέα απασχόλησης.

Είναι ο εργασιακός σύμβουλος, που ενεργοποιείται για να βοηθήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο να πετύχει τους στόχους του ατομικού σχεδίου δράσης.

Είναι, επίσης, οι προσφερόμενες δουλειές σύμφωνα με το προφίλ και τους στόχους του ενδιαφερόμενου.

Και με το δικαίωμα του ενδιαφερόμενου να απορρίψει μέχρι και δύο κατάλληλες θέσεις, καθώς στην τρίτη άρνηση θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων και θα χάνει το επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια.

Είναι, ακόμη, το επίδομα ανεργίας που γίνεται επίδομα εργασίας:

Γιατί όσοι βρίσκουν δουλειά ενώ παίρνουν επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος μέχρι να λήξει η περίοδος καταβολής του.

Απευθυνόμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στους ανέργους για να τους πούμε ότι θα μπορούν να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν γνώσεις και ικανότητες που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ότι, γι‘ αυτό το λόγο, βλέπουμε την κατάρτιση όχι ως τυπική διαδικασία, όχι ως μια επιδοτούμενη «υποχρέωση που πρέπει να βγει».

Αλλά ως μια κίνηση ουσίας, που βοηθά τον ενδιαφερόμενο να βρει κατάλληλη δουλειά, και την επιχείρηση κατάλληλο εργαζόμενο.

Με αυτό το σκοπό υψώνουμε τον πήχη της ποιότητας και της αξιολόγησης όσων παρέχουν επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Προβλέποντας την πληρωμή των παρόχων, αλλά και των συμμετεχόντων, βάσει της ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Και την πιστοποίηση των ωφελούμενων από αναγνωρισμένο φορέα ώστε να έχει ενισχυμένο αντίκρισμα, να «μετράει» στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος θα έχει σε έναν ατομικό, ηλεκτρονικό, φάκελο δεξιοτήτων όλη την εικόνα των καταρτίσεων και των πιστοποιήσεών του, και θα παίρνει μέσω αυτού «μονάδες επιχορήγησης» για κατάρτιση.

Απευθυνόμαστε στους ανέργους και τους καταρτιζόμενους, για να τους πούμε κάτι ακόμη:

ότι θα έχουν ολοένα καλύτερα, ολοένα επίκαιρα, ολοένα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης.

Γιατί προβλέπουμε μηχανισμούς με τους οποίους θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ανάγκες της αγοράς εργασίας και οι δεξιότητες στις οποίες θα προσαρμόζεται η επαγγελματική κατάρτιση.

Μαζί με όσους αναζητούν εργασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθυνόμαστε σε χιλιάδες εργαζόμενους, ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους, για να τους πούμε ότι βάζουμε τις βάσεις για να βοηθήσουμε στο θέμα της στέγης.

Δίνονται στην διάδοχο του ΟΑΕΔ, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, διάφοροι τρόποι να αξιοποιήσει την περιουσία της και να είναι δυνατή η κατασκευή και η αγορά ακινήτων με σκοπό να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες των νέων.

Να πω με την ευκαιρία ότι ο κύριος Υπουργός έδωσε πρόσφατα ένα στίγμα σύγχρονης στεγαστικής πολιτικής, μιλώντας για υιοθέτηση ευρωπαϊκών πρακτικών όπως το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου και η καταβολή χαμηλού ενοικίου και στη συνέχεια η δυνατότητα αγοράς του ακινήτου.

Με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου απευθυνόμαστε επίσης στις – αρχικά μεγαλύτερες – επιχειρήσεις για να τους πούμε ότι θα μπορούν να προσφέρουν πιο ελκυστικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους που είναι νέοι γονείς, καθώς θα επιδοτούνται για να δημιουργήσουν στις εγκαταστάσεις τους χώρους φύλαξης παιδιών από έξι μηνών έως δυόμισι χρονών, ένα πρόγραμμα με πρωτεργάτη την κυρία Συρεγγέλα.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην τροπολογία του Υπουργού Εργασίας με την οποία απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας που περιμένουν τη σύνταξή τους αλλά και σε εκείνους που πρόκειται να καταθέσουν τα χαρτιά τους:

Οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν με διαδικασία fast track.

Με λίγα λόγια, ο ΕΦΚΑ υποχρεούται στο εξής να εκδίδει τις νέες συντάξεις μέσα σε τρεις μήνες.

Αν ο χρόνος αυτός παρέλθει, οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να εκδώσουν την απόφαση, θα ελέγχουν μόνο δυο πράγματα: τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος «Άτλας» καθώς και τα πρόσθετα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ίδιος ο ασφαλισμένος για τον χρόνο ασφάλισής του.

Οι εκκρεμείς συντάξεις, από την άλλη, θα βγαίνουν με τη λεγόμενη «σύνταξη εμπιστοσύνης», με μια ακόμη πιο γρήγορη διαδικασία:

 Θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» και τα στοιχεία που έχουν υποβάλει στον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι, αλλά με βάση και τη δήλωση του ασφαλισμένου για τον πρόσθετο ασφαλιστικό χρόνο χωρίς αυτή να συνοδεύεται απαραίτητα από αποδεικτικά.Και στις δύο περιπτώσεις, οι συντάξεις θα ελέγχονται εκ των υστέρων και σε διάστημα μέχρι 5 χρόνια από την έκδοσή τους.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πω ότι προφανώς η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανεργία, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες δουλείες δεν εξαντλείται σε ένα νομοσχέδιο.

Ούτε πανηγυρίζουμε για τη χαμηλότερη ανεργία τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Από τη μείωση στις εισφορές εργαζομένων και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, μέχρι την επιδότηση της πρόσληψης ανέργων, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την έγκριση σημαντικών επενδύσεων, η προσπάθεια είναι συνεχής και πολυμέτωπη.

Το οφείλουμε, όχι μόνο σε όσους μας έχουν εμπιστευθεί, αλλά πολύ περισσότερο, σε όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, στους οποίους άλλωστε απευθυνόμαστε.