Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου: Σχετικά με τις νέες προτεινόμενες επενδύσεις μεγάλων έργων ΑΠΕ στον Δήμο μας
Από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ, είναι η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος (“πράσινη ενέργεια”) και την μείωση της τιμής του ρεύματος για τους λαϊκούς καταναλωτές. Τελικά, όπως όλοι βλέπουμε στους λογαριασμούς μας, η πολιτική της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί το οικονομικό σύστημα είναι οι αιτίες για τις αυξήσεις στην ενέργεια (βλέπε ειδικό τέλος ΑΠΕ, χρηματιστήριο ενέργειας κ.α.).
Η απολιγνιτοποίηση προχωρά, ορυχεία, σταθμοί παραγωγής κλείνουν, οι εθελούσιες αποχωρήσεις– απολύσεις συνεχίζονται, ενώ παράλληλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ακόμη και μονάδες καύσης βιομάζας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, παραδίνοντας στους επιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας» από καλλιεργήσιμες και χορτολιβαδικές εκτάσεις μέχρι και περιοχές «natura».
Με τις συνεχείς εγκρίσεις ΜΠΕ, αλλά και την οικονομική στήριξη σε μια σειρά τέτοιους επενδυτές ΑΠΕ, οι περιφέρειες από την πλευρά τους προωθούν ενεργά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.
Επί της αρχής λοιπόν τοποθετούμαστε αρνητικά στα σχέδια για οποιοδήποτε βιομηχανικού τύπου έργο ΑΠΕ (βλ. τις προτάσεις για νέα Φ/Β πάρκα) που προωθεί την κυνήγι του μέγιστου κέρδους με θύμα τον λαό που πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα. Πιο συγκεκριμένα ως προς τις νέες προτεινόμενες επενδύσεις σημειώνουμε ότι:
– Δεν προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο (λ.χ δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας).– Επηρεάζουν την κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής ειδικά αν αναλογιστούμε ότι οι εν λόγω περιοχές είναι απόλυτα προσανατολισμένες στην κτηνοτροφία με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την επάρκεια σε βασικά τρόφιμα και της περιοχής μας και της χώρας μας εν γένει, ειδικά σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης.
– Δεσμεύουν περιοχές με υψηλή ενεργειακή απόδοση οι οποίες μπορούσαν να αξιοποιηθούν απευθείας από τον Δήμο ή το κράτος προς όφελος του λαού (με αξιοποίηση των ΑΠΕ με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες).
– Συμβάλλουν στην άναρχη χωροθέτηση βιομηχανικού τύπου σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξίας και χρήσεων γης.
– Δεν μπορούμε επίσης να μην αναλογιστούμε και τις ενστάσεις των τοπικών κοινωνιών που μέσα από τα τοπικά συμβούλια εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους.
ΥΓ. είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ δεκάδες συνδημότες μας αυτές τις μέρες, πληρώνουν παράβολα, μηχανικούς και συμβολαιογράφους για να μαζέψουν “χαρτούρα” και να αποδείξουν ότι οι μικρές εκτάσεις τους (χωράφια, ελαιοπερίβολα κ.α) τους ανήκουν και δεν είναι δασικά (βλ. ανάρτηση δασικών χαρτών- αντιρρήσεις), οι μεγαλο-επενδυτές των ΑΠΕ έχουν το ελεύθερο από τις αστικές κυβερνήσεις (μιας και ο νόμος τους προστατεύει) ουσιαστικά να “αποχαρακτηρίζουν” δασικές περιοχές…