Σε ένα σοβαρό περιστατικό κλήθηκαν να επέμβουν οι Υπηρεσίες Ασφάλειας (Πυροσβεστική, Τροχαία, ΕΚΑΒ, Εγνατία Οδός, Πολιτική Προστασία κλπ) λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης όταν σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στη σήραγγα της Παραμυθιάς, καθώς οδηγός ΙΧ που κινούνταν μέσα στη σήραγγα εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε στα τοιχώματα της σήραγγας και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκε με τον οδηγό εγκλωβισμένο στο όχημά του.
Επιπλέον, τέσσερα οχήματα που κινούνταν στον ίδιο κλάδο κυκλοφορίας εισήλθαν διαδοχικά στη σήραγγα πριν γίνει αντιληπτό το ατύχημα από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας. Τα οχήματα σταμάτησαν λίγα μέτρα πιο πίσω από το σημείο του ατυχήματος και οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες από άγνοια του κινδύνου που διέτρεχαν δεν εγκατέλειψαν άμεσα το χώρο και τα οχήματά τους. Ένας εξ αυτών έκανε χρήση ενός εκ των SOS τηλεφώνων της σήραγγας.
Στον κινητήρα του οχήματος που προσέκρουσε άρχισε να βγαίνει έντονος καπνός και μόνο τότε άρχισε η προσπάθεια των επιβατών των άλλων οχημάτων να διαφύγουν. Ο οδηγός ενός εκ των άλλων τεσσάρων ΙΧ κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ ένας συνοδηγός με πυροσβεστήρα προσπάθησε να βοηθήσει τον εγκλωβισμένο οδηγό.
Λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο του ατυχήματος, έφτασαν οι ομάδες άμεσης επέμβασης της Εγνατίας Οδού, η Πυροσβεστική Υπηρεσία (Κλιμάκιο Παραμυθιάς), το ΕΚΑΒ, η Τροχαία Ηγουμενίτσας και άρχισε η προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και απεγκλωβισμού του οδηγού, ενώ διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητοδρόμου, από το ύψος του Ανισόπεδου κόμβου Νεοχωρίου, μέχρι και τον Ημικόμβο Ελευθεροχωρίου, ενώ η κυκλοφορία εξετράπη μέσω του επαρχιακού δικτύου.
Ευτυχώς, δεν επρόκειτο για πραγματικό ατύχημα, αλλά για το σενάριο άσκησης ετοιμότητας που καταρτίστηκε σε συνεργασία της Εγνατίας Οδού ΑΕ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια των ασκήσεων που γίνονται για την εκπαίδευση του προσωπικού.
Η άσκηση έδωσε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη, δοκιμή και έλεγχο από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία), την Εγνατία Οδός Α.Ε. και τους αναδόχους λειτουργίας και συντήρησης της οδού, όλων των απαραίτητων διαδικασιών, επικοινωνιών, τακτικών, εξοπλισμού κλπ., που θα επιτρέψουν σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος την ταχύτερη και αποτελεσματική διαχείρισή του, με κύριο γνώμονα την προστασία της ζωής και της υγείας των ατόμων που έχουν εμπλακεί στο περιστατικό, τη διαφύλαξη της ασφάλειας των στελεχών των Υπηρεσιών που θα επέμβουν για να διαχειριστούν το περιστατικό, τη μέριμνα για τις υποδομές και τον εξοπλισμό της οδού και την προστασία του περιβάλλοντος ως απόρροια αυτού.
Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα στην περίπτωση συμβάντος στο ιδιαίτερο περιβάλλον μιας οδικής σήραγγας.
“Οι οδικές συνθήκες που επικρατούν στις σήραγγες διαφέρουν κατά πολύ από τις συνθήκες των «ανοιχτών» οδικών τμημάτων. Η διαθέσιμη επιφάνεια της οδού είναι μικρότερη, χωρίς Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, ο χώρος είναι περιορισμένος καθ’ ύψος, οι πλευρικοί τοίχοι αποτελούν άκαμπτο εμπόδιο και δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός. Οι συνθήκες που επικρατούν στις σήραγγες θέτουν υψηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας τόσο για την πρόληψη των ατυχημάτων όσο και για την αντιμετώπισή τους.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες των σηράγγων καθιστούν υψηλή την επικινδυνότητα ατυχημάτων με πρόκληση πυρκαγιάς καθώς και δευτερογενών ατυχημάτων. Επιπρόσθετα, σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ασφάλεια αποτελεί η συμπεριφορά των χρηστών σε περίπτωση συμβάντος εντός σήραγγας”, σημειώνει η Εγνατία Οδός στο σενάριο της Άσκησης Ασφαλείας.
Δύο ώρες μετά, το “ατύχημα”, και αφού ο “τραυματισμένος” οδηγός είχε ήδη παραληφθεί από το ΕΚΑΒ, η φωτιά είχε κατασβεσθεί και το τρακαρισμένο όχημα με τη συνδρομή γερανοφόρου οδικής βοήθειας είχε απομακρυνθεί, η άσκηση έλαβε τέλος και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.