Οριστικές μελέτες για τον αγωγό EastMed από τη Λακωνία στη Θεσπρωτία

eastmed

Υλοποιήθηκε η πρώτη πράξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού EastMed, καθώς εγκρίθηκε ο ομώνυμος φάκελος στον οποίο ενσωματώνονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και τη Ελλάδας.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων, που θα εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 555 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό Άγιος Φωκάς Μονεμβασίας στη Λακωνία και κατάληξη το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται να συνδεθεί με το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών». 

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η διαδικασία μελέτης της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων για το χερσαίο τμήμα του έργου από τη Λακωνία έως και τη Θεσπρωτία.

Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες των Δήμων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ, ΕΥΡΩΤΑ και ΣΠΑΡΤΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ, των Δήμων ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ και ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΚΑΔΙΑΣ, των Δήμων ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ και ΗΛΙΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ, του Δήμου ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΧAΪΑΣ, των Δήμων ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ και ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, των Δήμων ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ, και ΑΡΤΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ, των Δήμων ΖΗΡΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ και ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του παραπάνω Αγωγού να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης.

Μεταφορά αερίου σε μήκος 1.900 χλμ.

Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) αποσκοπεί στη διασφάλιση άμεσης διασύνδεσης των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (κοιτάσματα στη Θάλασσα του Λεβάντε), μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και μέσω του αγωγού «Ποσειδών» στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, παρέχοντας πρόσβαση σε λεκάνες που δεν συνδέονται σήμερα, ενισχύοντας την ασφάλεια της προμήθειας μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών.

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται σε 1.900 χιλιόμετρα και αρχικά θα μεταφέρει 10 Bcm / έτος κατά τον υφιστάμενο σχεδιασμό του, συμπεριλαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), τα οποία αναγνωρίζονται ως προτεραιότητα για το ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης.

Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Η ανάπτυξη του αγωγού EastMed στηρίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών από τα οποία θα διέρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, στις 2 Ιανουαρίου 2020, με την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία (IGA), μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας- ενώ επικυρώθηκε από τα αντίστοιχα κοινοβούλια.