Στις ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας στις εγκαταστάσεις της AVRAMAR βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Γρηγόρης Λιονής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την πολιτική εκδήλωση για την «πράσινη ανάπτυξη» που διοργάνωσε η ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ στις 8:30 μ.μ. στην Ηγουμενίτσα.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους τους κάλεσε να προβληματιστούν για τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης με οποία μορφή και αν προβάλλεται, είτε της πράσινης οικονομίας με τις ανεμογεννήτριες κτλ, είτε της μετατροπής της χώρας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας υγροποιημένου LNG αερίου, είτε όπως την καταλαβαίνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι σαν εταιρείες που μεγεθύνονται με αύξηση της κερδοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε την παντού οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μία μέρα χειρότερη από την άλλη με μισθούς 500 ακόμη και 1000 ευρώ, σε παραγωγικές μονάδες που αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ως παράδειγμα έφερε τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών που πρωταγωνιστεί στον κλάδο των τροφίμων, για να επισημάνει «την ίδια ώρα αν έρθει κάποιος να δει πως ζείτε εσείς εδώ εσείς που είστε πραγματικοί ακρίτες, που ζείτε στις εσχατιές της Ελλάδας μέσα στον ήλιο, με χίλιους δυο κινδύνους για να βγαίνουν αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παίρνετε 5εως 10 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».
Στη συνέχεια τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα» αφού από τη μία πλευρά «είμαστε εμείς οι πολλοί που παράγουμε τον πλούτο και από την άλλη είναι οι πολύ λίγοι, οι μεγαλοϊδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι οποίοι κερδίζουν πάνω από τον ιδρώτα μας».
«Εσείς εδώ πέρα δεν έχετε καμία ανάγκη τον μεγαλομέτοχο που έχει την εταιρεία» τόνισε χαρακτηριστικά «δεν τους χρειάζεται, εσείς φτιάχνετε τα ψάρια, παραδίπλα τα συσκευάζεται, οι άλλοι είναι παράσιτα που παίρνουν τον δικό σας ιδρώτα και τον παντελονιάζουν» για να καταλήξει ότι αυτό ισχύει σε όλη την κοινωνία.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να βαδίσουν μαζί με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η πείρα όταν οι εργαζόμενοι το αποφασίσουν, μπορούν μέσα από τους αγώνες τους να αποσπάσουν ορισμένες κατακτήσεις, να αποσπάσουν αυξήσεις στους μισθούς, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αντί να εμπιστευτούν τις τύχες τους σε κόμματα που έχουν δοκιμαστεί στην αντιλαϊκή πολιτική.
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι έχουν να δοθούν 13 χρόνια αυξήσεις στους μισθούς, ενώ όχι μόνο δεν είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων αλλά ασφαλίζονται στον ΟΓΑ ως αγρότες, με το τυράκι ότι είναι μικρότερες οι κρατήσεις. Τέλος κατήγγειλαν ότι ενώ έχουν γίνει προσπάθειες από την πλευρά των Σωματείων να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας η εταιρεία αρνείται ακόμη και να συνομιλήσει μαζί τους.
Στις επισημάνσεις των εργαζομένων ο Γρηγόρης Λιονής σχολίασε ότι είναι προκλητικό στον κλάδο με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη βιομηχανία τροφίμων να δίνονται μισθοί των πεντακοσίων ευρώ, για ειδικευμένη εργασία σε συνθήκες με πολλούς κινδύνους, για να επαναλάβει ότι αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς που έχουν θεσμοθετήσει όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι η λύση δεν είναι σε μία δήθεν φιλολαϊκή κυβέρνηση αφού αυτή δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά στη συσπείρωση των εργαζομένων με το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν οι αγώνες στα συνδικάτα, να επιβάλουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.