Τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη του 1973 τα τανκς της Χούντας έριχναν την πύλη του Πολυτεχνείου, τερματίζοντας τον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων φοιτητών. Όμως η θυσία τους σήμανε την αρχή του τέλους για τη φασιστική δικτατορία. Λίγους μήνες αργότερα, η Χούντα κατέρρεε υπό το βάρος του προδοτικού πραξικοπήματος στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή σχεδόν του μισού της μεγαλονήσου, που κρατάει μέχρι σήμερα.
Η Χούντα των Συνταγματαρχών αποτέλεσε «έξοδο κινδύνου» για το καθεστώς της αμερικανοκρατίας και των ντόπιων στηριγμάτων της. Απέναντι στους εντεινόμενους κοινωνικούς αγώνες για μια πραγματικά δημοκρατική αλλαγή στη χώρα, χωρίς εξόριστους, δολοφονίες, εκλογικές νοθείες και καταστολή, η ντόπια κεφαλαιοκρατία και τα ξένα αφεντικά της επιστράτευσαν τις πιο σκοτεινές, μεσαιωνικές και αντιδραστικές μεθόδους, την ανοιχτή φασιστική δικτατορία, τις απαγορεύσεις, παρακολουθήσεις και τα βασανιστήρια.
Παρά την υπονόμευση των αγώνων, όλη την προηγούμενη περίοδο από τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΕΔΑ, ο λαός και η νεολαία ξεδίπλωσαν τους δημοκρατικούς τους αγώνες ενάντια στη σιδερόφρακτη δικτατορία, με αποκορύφωμα την τριήμερη Κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές της Αθήνας, που μετατράπηκε σε παλλαϊκή εξέγερση.
Τα συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ-Έξω το ΝΑΤΟ», συμπύκνωσαν τους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας για τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώ-ματα, την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ελλάδας απαλλαγμένης από κάθε ξενική εξάρτηση και κάθε εκμετάλλευση.
Αυτά τα συνθήματα ανταποκρίνονται πλήρως στην τωρινή συγκυρία, τις ανάγκες και τους πόθους του λαού και της νεολαίας. Σήμερα είναι απαραίτητο να αγωνιστούμε για:
ΨΩΜΙ, ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχια και την ανεργία, που μετατρέπει τα στοιχειώδη, σε πολυτέλεια, την ίδια στιγμή που το 8ωρο, η σταθερή δουλειά και όλα τα εργασιακά δικαιώματα καρατομούνται, για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι κι οι εργαζόμενοι φτωχότεροι, ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος που μετατρέπει τις συντάξεις σε ψίχουλα. Ενάντια στη διάλυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας που καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση..
ΠΑΙΔΕΙΑ, ενάντια στις πολιτικές των ταξικών φραγμών που πετάνε τη νεολαία έξω από το Σχολείο και το Πανεπιστήμιο, που ιδιωτικοποιούν την εκπαίδευση, εμπορευματοποιούν και διαλύουν τα πτυχία, πετσοκόβουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας. Είναι ανάγκη να αγωνιστούμε ενάντια το νέο Νόμο-Πλαίσιο και όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά και επαγγελματικά δικαιώματα της νεολαίας
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενάντια στην όξυνση της κρατικής βίας και καταστολής, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την αστυνομοκρατία, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση, ενάντια στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, το φακέλωμα και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Να παλέψουμε για σωματεία και συλλόγους ανεξάρτητους, δημοκρατικούς και αγωνιστικούς. Να παλέψουμε ενάντια στην ακροδεξιά και το φασισμό που σηκώνει κεφάλι εκμεταλλευόμενος τις αντιλαϊκές πολιτικές
ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να αγωνιστούμε για να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ από τη χώρα, για να βγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την Ε. Ε, για να φύγουν από την Ουκρανία οι Ρώσοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Για την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, κόντρα στον εθνικισμό, τις επεκτατικές βλέψεις και την επαναχάραξη των συνόρων. Ενάντια στα υποδουλωτικά μέτρα και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, ενάντια σε κάθε είδους μνημόνια που φτωχοποιούν το λαό, ξεπουλάνε τον πλούτο και αποσαρθρώνουν την παραγωγική βάση της χώρας.
Σχεδόν μισό αιώνα τώρα το Πολυτεχνείο αντέχει απέναντι σε κάθε υπονόμευση και αμφισβήτηση, ενάντια στην καπηλεία από εκείνους που τότε δεν ήθελαν την Κατάληψη, που ήθελαν φοιτητικά και όχι πολιτικά συνθήματα, αλλά κυρίως απέναντι στην προσπάθεια του αστικού συστήματος να διαστρεβλώσει το περιεχόμενό του και να ξεριζώσει την αντιιμπεριαλιστική του ψυχή.
- Ο Νοέμβρης του ’73 μας δείχνει το δρόμο της τόλμης, της ενότητας και του αγώνα, που όταν τον διαβαίνουν οι λαοί, έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν δικτατορίες, να κάνουν τα σκοτάδια φως.