Αίτημα της Λ.Σ. για συνεδρίαση του Δ.Σ Ηγουμενίτσας με θέμα τη διαχείριση του νερού

laiki

κ. πρόεδρε

Τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε σχέδιο νόμου για τη “Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής”. Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγονται στη ΡΑΕ, η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ, ο τομέας υπηρεσιών ύδατος και των αστικών αποβλήτων, επομένως και οι ΔΕΥΑ.

Η ένταξη του  νερού σε ρυθμιστική αρχή είναι απαίτηση και προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου, του ταμείου ανάκαμψης  που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος” όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με “καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής”. Αυτό, για παράδειγμα στην Θεσπρωτία μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις σε μια ΔΕΥΑ στο νομό η και σε ευρύτερη περιοχή. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ ( μεταξύ αυτών και η δική μας) έχουν τεράστια προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.

Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλονται αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι όλες οι ΔΕΥΑ είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό.

Αφαιρείται με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα από τις Δημοτικές Αρχές προχωρήσουν σε μειώσεις και να διαμορφώνουν πιο χαμηλές τιμές, να εξαντλούν όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να παρέχει περισσότερες ελαφρύνσεις, με ενίσχυση της πολιτικής του διακανονισμού και διευκόλυνση με όλα τα μέσα των λαϊκών οικογενειών. Αντιμετωπίζεται το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, οι λαϊκές ανάγκες στη λογική κόστους – οφέλους.

Ο ρόλος της νέας ρυθμιστικής αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων πού τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Αυτό σημαίνει  συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, δηλαδή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα απορροφήσουν τις ΔΕΥΑ, γι αυτό υπάρχει και μεγάλη διαμαρτυρία και διαφωνία με τη ΚΕΔΕ και με την Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη ΡΑΑΕΥ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ θα πρέπει να περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια Ενέργειας κλπ. στα οποία η ΡΑΕ έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

   Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού με αυτό το νομοσχέδιο, σημαίνει εξασφάλιση με γρηγορότερους ρυθμούς  παράδοσης  νέων  πεδίων  κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες θα περάσουν στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , γιατί υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί που φέρνει το νομοσχέδιο, στους οποίους δεν χωρούν εργαζόμενοι με μόνιμη – σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Οι κάθε λογής εργολάβοι που θέλουν να πάρουν κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους θέλουν εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους.

Χειρότερη θα είναι η κατάσταση και ως προς την ποιότητα του νερού, γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού το κύριο για το κεφάλαιο είναι η κερδοφορία του.

Γι αυτό ζητάμε την απόσυρση του.

Έχουμε υποχρέωση να  πρωταγωνιστούμε σήμερα στους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τους δημότες  μας για την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού  με κατάλληλα έργα,  για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Να δυναμώσουμε την πάλη μας  για καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση εργολάβων.

Η Διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους.

Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.

Άμεσα να εγκριθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σας ζητούμε να φέρετε για συζήτηση το θέμα αυτό για συζήτηση το ταχύτερο δυνατόν.

Ηγουμενίτσα 15/03/2023

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Δώρης Δήμας