Νέο ΧΥΤΥ μαζί με το εργοστάσιο ζητά ο Δήμος Σουλίου

xyty2

Η απόφαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβούλιο Δήμου Σουλίου για το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων είναι να γίνει ένας νέος ΧΥΤΥ και να λειτουργήσει μαζί με το εργοστάσια ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα ζητά, μέχρι τη λειτουργία του, να λειτουργήσουν και οι 4 ΧΥΤΑ και να μην απεμπλακεί από τη διαδικασία ο ΧΥΤΑ Ελληνικού, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο μετατροπής σε ΧΥΤΥ του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Η ανακοίνωση του δήμου Σουλίου έχει ως εξής:

Την πρόταση της Δημάρχου Σουλίου κα. Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από ερωτήσεις – τοποθετήσεις των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικών Συμβούλων, Προέδρων και τοπικών εκπροσώπων του Δήμου Σουλίου, Περιφερειακών Συμβούλων της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας,  εκπροσώπους φορέων και πολιτών, ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σουλίου Κατά Πλειοψηφία αποφασίζει:
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σουλίου:

1.-Τάσσεται υπέρ μιας ολοκληρωμένης αειφορικής βιώσιμης, επιστημονικά τεκμηριωμένης και κοινωνικά δίκαιης λύσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Ηπείρου.

2.-Ο Σχεδιασμός για την διαχείριση αποβλήτων να είναι εφ’ όλης της ύλης που σημαίνει διαχείριση και επικίνδυνων απορριμμάτων: ορυκτέλαιων, ηλεκτρικών συσκευών, νεκρών ζώων, λυμματολάσπης αλλά και ογκωδών αντικειμένων, μπαζών κλπ.. επίσης θα προβλέπει σε μείωση απορριμμάτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, ευαισθητοποίηση του κοινού.

3.-Περιβαλλοντικά – διαχειριστικά – λειτουργικά κριτήρια επιβάλλουν για ευνόητους λόγους να υιοθετεί το σενάριο ώστε οι δύο μονάδες (Εργοστάσιο ΑΣΑ και νέος Χ.Υ.Τ.Υ) να κατασκευαστούν μαζί ώστε να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Η επιλογή αυτή μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερο (όχι με μεγάλη απόκλιση) κόστος επένδυσης αλλά φαίνεται πιο ορθολογική και με μικρότερο κόστος ανά δημότη.

4.-Να λειτουργήσουν όλες οι υπό λειτουργία (Χ.Υ.Τ.Α Βλαχέρνας, Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου, Χ.Υ.Τ.Α Κορύτιανης) ή υπό κατασκευή (Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού) υποδομές μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο και ο νέος Χ..Υ.Τ.Υ και μετά να κλείσουν.
5.-Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην περίπτωση Εργοστάσιου και Χ.Υ.Τ.Υ στο Καρβουνάρι γιατί:

•Η Περιοχή αυτή είναι ήδη επιβαρυμένη αναπόφευκτα από την λειτουργία του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. και η κατασκευή του εργοστασίου στην περιοχή αυτή θα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα την ένταση της περιβαλλοντικής όχλησης.
•Η Περιοχή είναι υψηλής παραγωγικότητας με μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, δίπλα στον ποταμό Κωκκυτό. Εξάλλου το ήδη υφιστάμενο οδικό δίκτυο στο εσωτερικό του Δήμου μας δεν θεωρείται ότι μπορεί να υποστηρίξει την κίνηση οχημάτων βαρέως τύπου που απαιτούνται για την μεταφορά των απορριμμάτων.
6.-Ο Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε με τον…γνωστό τρόπο και είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων από προσφυγές στα σχετικά δικαστήρια. Όπως αναφέρεται στο πρακτικό της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Καρβουναρίου (9/02/2011) εμπίπτει στα κριτήρια των απολυόμενων περιοχών [Βάση της μελέτης και του ΠΕΣΔΑ] (Επισυνάπτεται η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καρβουναρίου). Μέχρι τότε η Δημοτική Αρχή θα αγωνιστεί να διασφαλίσει την άρτια λειτουργία του πιέζοντας κάθε αρμόδιο.
7.-Σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δεν επιτρέπουμε επιπλέον επιβάρυνση του Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου. Οι αντιρρήσεις μας σε κάτι τέτοιο δεν εξαντλούνται στη φιλοσοφία του «όχι στην δική μου αυλή…», πηγάζουν από τις αντικειμενικές δυσκολίες που θα προκύψουν και από το γεγονός ότι εκτός από κοινωνικά άδικο δεν είναι και ορθολογικό.
8.-Καταγγέλλουμε την απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου – Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, για εξαίρεση του Χ.Υ.ΤΑ Ελληνικού (εντάσσοντάς τoν σε ειδικό καθεστώς) γιατί αυτό δείχνει ότι από εκεί υπάρχουν πιέσεις, άρα ισχύει ο νόμος του ισχυρού.

9.-Να συγκροτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο επιτροπή παρακολούθησης του Θέματος.
10.-Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σουλίου στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και προτείνει λύσεις για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν είναι ΑΙΤΗΜΑ είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ και σας προτείνουμε  να λάβετε σοβαρά υπόψη τις θέσεις μας και να μην εγείρεται το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας και της περιθωριοποίησης στους δημότες του μικρού μας Δήμου.
Υπέρ της πρότασης της κ. Δημάρχου τάχθηκαν και οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

Μειοψήφησε ο δημοτικός Σύμβουλος, κ. Μαρέτας Αριστείδης ο οποίος υπέβαλε την παρακάτω πρόταση:

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Περιφερειακό σχεδιασμό χωροθέτησης του εργοστασίου επεξεργασίας αστικών αποβλήτων  και νέου Χ.Υ.Τ.Υ. και μετά τη σημερινή συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας, καταψηφίζω την πρόταση της κ. Δημάρχου, η οποία λειτουργεί ως «πυροσβεστήρας» των λαϊκών αντιδράσεων έχει την λογική του συμβιβασμού και δεν αγγίζει την ουσία του προβλήματος που είναι η προώθηση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
Για μια άλλη φορά διαπιστώθηκε ο καπιταλιστικός τρόπος επιβολής των αποφάσεων και στο συγκεκριμένο θέμα, όπου γρήγορα-γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες προχωρούν την υλοποίηση του  σχεδίου  τους, για να προλάβουν κοινωνικές αντιδράσεις και να επιβάλλουν την θέληση των «ισχυρών» και των συμφερόντων τους, αγνοώντας ουσιαστικά την τοπική Κοινωνία ( και όργανα της) και την θέλησή της να προστατεύσει το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Εκφράζοντας τις απόψεις της «ΛΑΪΚΗΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» προτείνω τα παρακάτω:
1.- Ο Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου να μη μετατραπεί σε Χ.Υ.Τ.Υ όλης της Περιφέρειας, αφού κατά την επιστημονική άποψη της μελετητικής ομάδας-όπως ειπώθηκε στην ανάλυση του θέματος από εκπρόσωπό της- αν δεν ήταν κατασκευασμένος ο Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου δεν θα έμπαινε καν συζήτηση για ΧΥΤΥ στην περιοχή αυτή.
2.-Ο Χ.Υ.Τ.Α Καρβουναρίου, όπως διαβεβαίωσε και η Δήμαρχος δεν τηρεί τις προδιαγραφές λειτουργίας, θα πρέπει να κλείσει άμεσα έως ότου παρθούν μέτρα καταλληλότητάς του. Αφού παρθούν τα μέτρα να δέχεται τα απορρίμματα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από την Διαδημοτική Ενότητα, έως ότου οριστικοποιηθεί και λειτουργήσει η νέα χωροθέτηση που θα γίνει με αυστηρά επιστημονικά- κοινωνικά κριτήρια και με δημόσια διαχείριση των αποβλήτων.
3.-Καταδικάζοντας την πολιτική εμπορευματοποίηση των αναγκών μας που ενισχύεται με τον « Καλλικράτη», την διαχείριση των στερεών αποβλήτων να την έχει ο Δημόσιος Φορέας, ο μόνος που μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνικά κριτήρια και όχι ο ιδιωτικός.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο επιθετικά εισβάλλει και στην καθαριότητα, όπως και σε μια σειρά τομείς της υγείας, της Παιδείας, στις Δημόσιες Συγκοινωνίες, στους Εθνικούς δρόμους, Λιμάνια, Αεροδρόμια, κ. α με σοβαρές συνέπειες στο οικογενειακό εισόδημα, στην παροχή υπηρεσιών, στις εργασιακές σχέσεις και στις ασφαλιστικές κατακτήσεις της πλειοψηφίας   του λαού.
Η Διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους  ιδιώτες καπιταλιστές σημαίνει ότι κριτήριο θα είναι το κέρδος, άρα, ανταποδοτικά τέλη αυξημένα σε βάρος της τσέπης των δημοτών , περιβάλλον και δημόσια υγεία στο βωμό του κέρδους.
Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να εντείνει τον αγώνα του σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Να καταδικάσουμε τους πολιτικούς εκφραστές σε κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της καθαριότητας δια μέσου του « Καλλικράτη». Να παλέψουμε  για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που στο επίκεντρό της έχει την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος. Να δημιουργήσουμε το μέτωπο των δυνάμεων που θα επιβάλλουν την Πολιτική που στο επίκεντρό της θα έχει τις λαϊκές ανάγκες.