Σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Μπέζα για τις πρόσφατες πλημμύρες
Τα φυσικά φαινόμενα υπάρχουν αντικειμενικά, πέρα από την θέληση του ανθρώπου.
Πάντα συνέβαιναν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Στην ένταση τους μόνο, έμμεσα παρεμβαίνει ο άνθρωπος με τις διαχρονικές παρεμβάσεις του στην φύση. Η ανάπτυξη της παραγωγής από την αποψίλωση των δασών με σκοπό την εξασφάλιση καλλιεργήσιμης γης, μέχρι την σημερινή άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής με σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους. Μόνο στην ένταση και στην συχνότητα των φαινόμενων επιδρά η ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι αυτό που ονομάζουν “ κλιματική αλλαγή”. Άρα πάντα θα βρέχει, και μερικές φορές με ακραία τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις θρησκείες αναφέρονται καταστρεπτικές πλημμύρες, όπως λ.χ. ο κατακλυσμός του Νώε.
Άρα το πρόβλημα μας είναι πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτά τα φαινόμενα. Ποιά είναι η σημερινή «κιβωτός» που μπορεί να μας προστατεύσει από τις πλημμύρες;
Η ανάπτυξη της επιστήμης και τις τεχνολογίας μας επιτρέπει σήμερα να προβλέπουμε τις έντονες βροχοπτώσεις και να παίρνουμε μέτρα προστασίας από αυτές. Μπορεί να υπάρξει αντιπλημμυρική προστασία. Για αυτή όμως απαιτείται συγκεκριμένος σχεδιασμό και έργα.
Αφού λοιπόν υπάρχουν τα μέσα γιατί πνιγόμαστε κάθε χειμώνα; Μήπως επειδή οι δημοτικές αρχές όλης της χώρας δεν ακολουθούν «την σύγχρονη άποψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών…» και ένα «έξυπνο σχεδιασμό που θα βασίζεται και σε μικρά έργα κατανεμημένα σε επιλεγμένες θέσεις στη συνολική λεκάνη απορροής….» όπως αναφέρει σε παρέμβαση για τις πλημμύρες ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel;;
Αλήθεια μπορεί να είναι αυτός ο λόγος;; Ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες;
Δηλαδή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που έχουμε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα ,οι επιστήμονες δεν έχουν πάρει χαμπάρι αυτές τις «έξυπνες» λύσεις;;
Πιθανόν ο κ. Μπέζας να είχε δίκιο, αν το πρόβλημα ήταν τεχνικό. Αλλά δεν είναι τέτοιο. Αν ήταν τέτοιο οι επιστήμη θα μπορούσε τόσα χρόνια να βρει λύση. Αλλά είναι πρόβλημα μη χρηματοδότησης τέτοιων έργων. Είναι ένα πρόβλημα καθαρά πολιτικό.
Η Ε.Ε. που διαθέτει ένα πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους από το ταμείο ανάκαμψης (30 δις ευρώ στην χώρα μας για την «πράσινη μετάβαση»), δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τέτοια έργα. Δεν είναι θέμα «ωρίμανσης των έργων» η κακής μελέτης, αλλά ότι αυτά τα έργα θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από τα προγράμματα της Ε.Ε. γιατί δεν συνάδουν με την πολιτική «κόστους οφέλους» και δεν χρηματοδοτούνται από αυτήν. Δεν είναι σαν τους δρόμους που αποφέρουν κέρδη στους «επενδυτές» από τα διόδια. Είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει αυτό ο κ. Μπέζας με την τόσο μεγάλη του πείρα από κυβερνητικές θέσεις;
Τα αντιπλημμυρικά έργα χρηματοδοτούνται μόνον «κατόπιν εορτής», αφού πρώτα χαρακτηρισθεί μια περιοχή πλημμυροπαθής. Τέτοια είναι και τα έργα που μνημονεύει στην δήλωση του (π.χ. στα ρέματα Ξηροποτάμου ή Γκούρας). Στα Σύβοτα που πλημμύρισαν πέρυσι τέτοιο καιρό υπήρχαν μελέτες τόσο από τις υπηρεσίες του δήμου (διευθέτηση ρέματος προς Ζάβια), όσο και από την ΔΕΥΑΗ για τα όμβρια ύδατα, οι οποίες για χρόνια ήταν στα συρτάρια σαν μη «επιλέξιμες». Η Λαϊκή Συσπείρωση επέμενε σε αυτό το ζήτημα τόσο στον δήμο όσο και στην περιφέρεια αλλά η απάντηση ήταν η ίδια. (Τώρα μετά την πλημμύρα ελπίζουν να πάρουν σειρά για «ωρίμανση»…….)
Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει αυτά τα πράγματα ο κ. Μπέζας; Και πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν εκλεγεί δήμαρχος, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση; Άραγε με έξυπνες ιδέες;
Με το σκεπτικό του ο κ. Μπέζας απαλλάσσει το κεντρικό κράτος και την κυβέρνηση που διαθέτει ένα σωρό χρήματα (πάνω από 5 δις ευρώ τον χρόνο) για στρατιωτικές Νατοϊκές δαπάνες και την πολιτική “κόστους οφέλους“ της E.E. Χρεώνει το πρόβλημα στην δημοτική αρχή (Δ.Α).(Αν αυτή αλλάξει και βγει πιο ικανή, θα λυθούν τα προβλήματα με “έξυπνες” λύσεις. Αιθεροβάμων; Δεν νομίζουμε)
Προφανώς η σημερινή Δ.Α. έχει σοβαρότατες ευθύνες, γιατί δεν ενημερώνει τον λαό για την αιτία των προβλημάτων, γιατί δεν κινητοποιεί τον λαό με σκοπό την λύση τους, γιατί προσαρμόζεται και πειθαρχεί στην γραμμή του κράτους, της κυβέρνησης και της Ε.Ε.. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν λύνονται τα οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων. Αυτό δε γίνεται στους περισσότερους δήμους.
Με το αφήγημα του ο κ. Μπέζας συσκοτίζει τις αιτίες και τις κύριες ευθύνες, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δεν βοηθά στην λύση του προβλήματος. Κάθε μέρα γίνεται και πιο καθαρό στον λαό ότι έχουν συνολικά εγκληματικές ευθύνες για τις καταστροφές που γίνονται ΟΛΟΙ τους: κεντρικό κράτος, κυβέρνηση, κόμματα που κυβέρνησαν, περιφερειακές και δημοτικές αρχές. “ΑΚΡΑΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ” είναι η πολιτική τους που αφήνει ανοχύρωτο τον λαό. Για αυτό μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” τόσο στον δήμο μας όσο και στην περιφέρεια κάθε χρόνο κατά την συζήτηση του προγράμματος των τεχνικών έργων και του προϋπολογισμού, επιμένει για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικών και έργων αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Αλλά κάθε χρόνο παίρνουμε την ίδια απάντηση, ότι δεν είναι «επιλέξιμα» έργα και δεν χρηματοδοτούνται από τα κρατικά και τα προγράμματα της Ε.Ε.. Ο κ Μπέζας αφού έχει έξυπνες ιδέες, ας βρει και μια ιδέα για την χρηματοδότηση τέτοιων έργων.
Όπως επίσης και για την μελέτη της λεκάνης απορροής γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το μισό Λαδοχώρι είναι κτισμένο κάτω από το ύψος του δρόμου και οι παραλιακοί δρόμοι της πόλης μας πολύ πιο χαμηλά από το λιμάνι και την «χερσαία ζώνη», με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ακόμα και με μια βροχούλα. Στην παραλιακή μας πόλη δεν υπάρχει διέξοδος για να φύγουν τα νερά. Αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης της γης.
Για την λύση των προβλημάτων στον δήμο προφανώς «χρειάζονται γνώση, εμπειρία, μέθοδος». Αλλά χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα.
Το «ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ…» του Δημοσθένη δεν σας λέει τίποτα;
Εμείς θα επιμείνουμε ότι για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα δεν αρκούν οι «έξυπνες» ιδέες, αλλά απαιτείται η αγωνιστική λαϊκή διεκδίκηση από ένα κράτος που είναι πολύ αποτελεσματικό και γενναιόδωρο προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά εχθρικό προς τα λαϊκά συμφέροντα.
Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, πριν συμβεί το επόμενο «ακραίο φαινόμενο».
Για αυτό και το κεντρικό σύνθημα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, με το οποίο διεκδικεί την λαϊκή ψήφο σε αυτές τις εκλογές, είναι : «Μαζί με τον λαό της Ηγουμενίτσας στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων»
Ηγουμενίτσα 09/09/2023
(*) Παράφραση λόγου του Δημοσθένη, που από τότε εντόπισε την αιτία των προβλημάτων